• 瀏覽: 12,955
  • 回覆: 84
  • 追帖: 2
「處理好」自己資產後申請公屋。(係遲咗D,應該退休前就做。)

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 siuwenzi 於 2020-6-3 04:55 PM 發表

學黃絲廢青日日打飛機自high咪唔使錢囉
自HIGH ? 得藍屍先去公園搵NANA
你食唔食?

買樓基本 要1開2, 2開4 .唔係的話, 你只係Loser
所以論壇上個個月入10萬, 單位4個.   
黃絲女不嬲都係出晒名反骨養唔熟㗎啦,嫁咗比隻曱甴仔就趕你呢個藍絲廢老去瞓街都係好合邏輯喎

引用:
原帖由 benzblake 於 2020-6-3 03:07 PM 發表

子女已經出身,身邊老伴早幾年離佢而去,近月個女出嫁,由於性格問題唔想同個女一齊住,自己一個人想搬出來找8000元左右細位單位住,找了兩個月仍未找到,卅幾年樓龄又嫌舊,新樓又嫌細又嫌貴…!!真係悲哀!! ...
多數唔租比单身老人,怕你入面瓜左

回覆 引用 TOP

有錢都唔租比你

回覆 引用 TOP

又冇錢又嫌細又嫌舊,真可悲,

回覆 引用 TOP

退咗休仲要租樓住, 負擔好重

回覆 引用 TOP

你退左休幾耐?舊公積金重有。。。?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 揸波龍爪手 於 2020-6-3 05:13 PM 發表

黃絲女不嬲都係出晒名反骨養唔熟㗎啦,嫁咗比隻曱甴仔就趕你呢個藍絲廢老去瞓街都係好合邏輯喎
好多曱甴都係自己父母教出黎

正義或許會遲來
但永遠會得到彰顯
引用:
原帖由 edbe 於 2020-6-3 06:40 PM 發表

好多曱甴都係自己父母教出黎
可能呢隻係手指抝出唔抝入,比人哋父母教出嚟

回覆 引用 TOP

退休教師邊會咁窮,吾夠$最好返大陸二綫城市退休,食好住好

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 cats77 於 2020-6-3 16:51 發表

現在租金平左, 可能會搵到又大又靚8000元租盤
四五星級酒店房都係幾舊水一晚 月租唔過晚 住住先都得

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 最緊要有米2 於 2020-6-3 04:24 PM 發表

睇情況,

如果中學科主任級老一代夫婦都係老C,太古城三房海景花園+幾層樓+長糧,都有可能
但很多都住新界老牌屋丸三房+一兩層樓,或村屋,這情況比較常見D
如果做到副校,老公又系專業金融或小老世,賽西湖寶馬山漾日居了可以!!
另外,小學老C人工是比高中老C低的!!

新一代老C就可能大多住cheap樓,甚至未上車!!

...
新一代老師咁窮?

退休金都5球,租8000?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 benzblake 於 2020-6-3 03:07 PM 發表

子女已經出身,身邊老伴早幾年離佢而去,近月個女出嫁,由於性格問題唔想同個女一齊住,自己一個人想搬出來找8000元左右細位單位住,找了兩個月仍未找到,卅幾年樓龄又嫌舊,新樓又嫌細又嫌貴…!!真係悲哀!! ...
搵孽见完

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]