• 瀏覽: 6,989
  • 回覆: 57
  • 追帖: 1
想知🤑

熱賣及精選
邊個都好 一定唔係你

回覆 引用 TOP

香港分九大卡屎,吾同卡嘅人買吾同嘅樓囉

大6人佔一手大約三成,但拉雲全港大約一成,現在乜樓都有大6人,吾係只集中在貴樓,一手反而最多

香港普遍情況:

真有$:3000萬以上,正常已經係中大型企業甚至小刑上市以上老世丶廠佬

高中丶有D$:2000一3000萬:可能已經係E生律C埃ban
中中産:1300-2000萬,可能已經係小老世丶工程C丶教C丶一般行業管理層
低中產:800-1300萬,可能已經係老公專業女人普通工

上車丶中產未到:800以下

香港只有一半人有樓,成交大約有一半都800以下,一半嘅一半才買800以上

大部分只有一間樓,或者兩三間已經算多,當然有人有五丶十間
仲要睇埋佢本身幾多OUT,你6070OUT有兩三間同30OUT有三間已經好吾同
又要睇埋你欠款,很多人只是借尼借去炒丶特別一手,根本只是買股票咁借$短炒賺得好少$

70後已經入老,享極低價上車丶05至14年間換樓丶現在美其名叫開二實質只是換樓難但有舊$就走去買一房兩房炒
現在80后都已經40OUT入中,但仍然未上車未換屋嘅好多
後生果班35OUT以下,就有D有父幹,有D借呼吸來買,或者生人霸死地買間山卡喇買左先,大混合,以前就只會靠自己,現在大混合,低層員工可能有米過老世
或者係代名人士

現在普遍人D衫都核突,以前很易看得出不同卡屎人士嘅吾同

問題係香港3000萬也是垃圾一間
但加拿大澳洲,1000萬港元已經有位於當地九龍嘅康樂園
3000萬等於香港可能億元貨色

引用:
原帖由 最緊要有米2 於 2020-5-31 01:19 PM 發表

現在普遍人D衫都核突,以前很易看得出不同卡屎人士嘅吾同
米伯經常懷念過去的日子,老人心態。

引用:
原帖由 最緊要有米2 於 2020-5-31 01:25 PM 發表

問題係香港3000萬也是垃圾一間
但加拿大澳洲,1000萬港元已經有位於當地九龍嘅康樂園
3000萬等於香港可能億元貨色

咁仲留喺香港做乜?

回覆 引用 TOP

從來任何年代都有富中窮,從來冇出現賣魚蛋都可以買樓(又或者一向賣魚蛋只是被誤以為係低級職業)

只是"現在買更難傘",世界愈來愈亂丶艱難,例如可能以前老C30OUT可以上太古,現在可能40OUT如果冇父幹樓都未上或者只可上cheap樓

引用:
原帖由 最緊要有米2 於 2020-5-31 01:33 PM 發表

從來任何年代都有富中窮,從來冇出現賣魚蛋都可以買樓(又或者一向賣魚蛋只是被誤以為係低級職業)

只是"現在買更難傘",世界愈來愈亂丶艱難,例如可能以前老C30OUT可以上太古,現在可能40OUT如果冇父幹樓都未上或者只可上cheap樓

...
你以為無而巳 我識得最少有3個人 響60-90年代做小販賺到有樓又移民
有賣砵仔糕 有賣腸粉  有賣公仔同衫

引用:
原帖由 最緊要有米2 於 2020-5-31 01:18 PM 發表

大6人佔一手大約三成,但拉雲全港大約一成,現在乜樓都有大6人,吾係只集中在貴樓,一手反而最多

香港普遍情況:

真有$:3000萬以上,正常已經係中大型企業甚至小刑上市以上老世丶廠佬

高中丶有D$:2000一3000萬:可能已經係E生律C埃ban
中中産:1300-2000萬,可能已經係小老世丶工程C丶教C丶一般行業管理層
低中產:800-1300萬, ...
都幾中肯,亦貼近現實情況

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 最緊要有米2 於 2020-5-31 01:18 PM 發表

香港普遍情況:

低中產:800-1300萬, ...
大把師奶街市佬物流佬買2千萬以上,你識人少點會知,呢度有條財仔都話自己有

引用:
原帖由 江湖少俠 於 2020-5-31 10:51 PM 發表

大把師奶街市佬物流佬買2千萬以上,你識人少點會知,呢度有條財仔都話自己有
物流佬有好多隻,可以得幾個人公司亦可以做到上市

引用:
原帖由 sylim 於 2020-5-31 07:44 PM 發表

你以為無而巳 我識得最少有3個人 響60-90年代做小販賺到有樓又移民
有賣砵仔糕 有賣腸粉  有賣公仔同衫
根本賣腸粉並不是"低下"工作,只是D傻仔以為係,所以先話周街賣魚蛋都有樓
有好多賣菜佬收入同傳統乜C乜C相若

引用:
原帖由 你好我好大家好 於 2020-5-31 01:32 PM 發表

米伯經常懷念過去的日子,老人心態。
以前係好過現在好多
最好九十年代,千禧年係進步嘅例如D樓D衫好靚
13年開始倒退,不知所謂,世界變矣,現在買様野吾止樓都好差成本高收益少
美孚阿伯閲歷應該更豐富

回覆 引用 TOP

大陸黨員

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]