• 瀏覽: 26,851
  • 回覆: 199
  • 追帖: 4
引用:
原帖由 kslui2000 於 2020-5-29 11:02 PM 發表

用月薪推算負擔能力已過時,靠父幹或靠上一代所累積資產多少,才是現時的靠買力所在。只要有人幫你比首期,搵兩三萬一個月也可供到800萬的樓。
另國內有錢人的購買力也是港樓的支持。
即貧窮之距離只會愈來愈大。 ...
確係有咁情況
老一輩手頭有物業,亦有筆錢
幫下一代出首期,下一代去供,再唔掂重有家人支持

其實作為父母,到老時都係希望留最多最好比下一代

回覆 引用 TOP

熱賣及精選
噉下世要投胎到有錢嘅老竇老母啦。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 原來是夢s 於 2020-5-29 11:03 PM 發表

呢個真。
qe年代,富者愈富,貧者的確愈貧。
我自己覺得搵得多ge 不妨可以靜觀其變半年,睇下國安法,同埋中美角力 對樓主有咩影響。因為收入高,有本錢等。就算升番,最多買貴,唔會買唔到。
我覺得掹車邊但行業穩定個班,例如中低級公務員,好趁而家入市。因為佢地無本錢等,升十幾廿萬,已經要儲多1,2年錢。

但掹車邊而行業高危,就無謂不自量力。除非你背後有強勁父母幹。 ...
我個女今年剛大學畢業,我已考慮緊比首期佢去上車。只要她有一份普通收入的工作,幾個月後便有可能成為業主!然後由租客負責供樓,有需要時便收回自用。

我不是富豪,但只要有物業便有可能這樣做了。

引用:
原帖由 匯聚良友 於 2020-5-29 01:37 PM 發表

香港樓市:奇皅、獨特,不能按常理評估

表面嘢係人都識睇,但點解社會狀況咁多嘢湧出嚟,樓市最多都係跌5-10%,重要3月開始慢慢升返?

理性分析,大家唔好淨係諗受影響一群,倒返轉頭諗下,依家重入市ga人係乜嘢行業:公務員,教育界,醫護界,律師,專業人士,依啲行業全不受影響 (隨時搵得重多)

另外重有一班做生意又識理財ga人,人地對上賺ga 20年錢,食一世都食唔完,重有一班早已喺房屋市場賺飽晒 ...
青山call梨返入去休息

回覆 引用 TOP

照以上啲人講甘有信心,甘重唔 趁低入多件,市場重有大把800留下。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 紫微斗數白熊王 於 2020-5-29 11:08 PM 發表
https://youtu.be/eCzqcoqVTnQ

經濟唔好喎⋯⋯
依件旦散?咪比我睇死佢,最終咪又係死死地氣留喺香港,有骨氣就走喇

引用:
原帖由 匯聚良友 於 2020-5-29 11:26 PM 發表

依件旦散?咪比我睇死佢,最終咪又係死死地氣留喺香港,有骨氣就走喇
有乜奇怪?
我睇死95%香港人都冇本事移民。

命格有高低,行運有順逆
紫微斗數白熊王
引用:
原帖由 kslui2000 於 2020-5-29 11:15 PM 發表

我個女今年剛大學畢業,我已考慮緊比首期佢去上車。只要她有一份普通收入的工作,幾個月後便有可能成為業主!然後由租客負責供樓,有需要時便收回自用。

我不是富豪,但只要有物業便有可能這樣做了。 ...
呢d case 你女女最幸福。
萬一有咩事,仲有你頂住。
而且就算租唔出,畢竟佢仲同緊你住,俾少d家用,痴多d屋企食飯就搞掂。

引用:
原帖由 ESMP!! 於 2020-5-29 02:41 PM 發表

理性討論:

$600萬樓9按25年月入要$55923
但去到$800萬樓9按分25年月入就要$74564
(以上我只用2%年利率計)

我知QE確係有利於磚頭!
但都必需要有本土經濟去帶動。。
上車盤如果要$74564月入先做得到?
即係兩個人合力每人都必需要搵$37282先得!
比今日兩個人合力每人$27961顯得較困難。。

我唔係話上車盤如果去到$800萬會冇人上到車?
但睇返入息去推算 ...
依家買樓主力唔係白手興家既人,大部分上一代都有支持,佢地上一代受惠物業升值,加按比下一代做首期,所以唔需要咁高月入都買得起

引用:
原帖由 原來是夢s 於 2020-5-29 11:31 PM 發表

呢d case 你女女最幸福。
萬一有咩事,仲有你頂住。
而且就算租唔出,畢竟佢仲同緊你住,俾少d家用,痴多d屋企食飯就搞掂。
更幸福的我都見過,成層太古城送比個女結婚用。

引用:
原帖由 kslui2000 於 2020-5-29 11:37 PM 發表

更幸福的我都見過,成層太古城送比個女結婚用。
這層太古城是再上一代的物業。現實是這樣運作的。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 紫微斗數白熊王 於 2020-5-29 11:28 PM 發表

有乜奇怪?
我睇死95%香港人都冇本事移民。
因為95%香港人都唔需要做新加坡走狗🥳🥳咁幸福既城市唔需要走🥳🥳

引用:
原帖由 我考ao2 於 2020-5-29 11:40 PM 發表

因為95%香港人都唔需要做新加坡走狗🥳🥳咁幸福既城市唔需要走🥳🥳
香港人就係惡鬼餓鬼只適合住地獄🤪🤪

命格有高低,行運有順逆
紫微斗數白熊王
引用:
原帖由 joywa111 於 2020-5-29 01:51 PM 發表

依家去便利店買枝Bonaqua 500ML蒸餾水都差唔多成$10枝。
士多, 雜貨, 報紙檔, $3枝

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 匯聚良友 於 2020-5-29 01:37 PM 發表

香港樓市:奇皅、獨特,不能按常理評估

表面嘢係人都識睇,但點解社會狀況咁多嘢湧出嚟,樓市最多都係跌5-10%,重要3月開始慢慢升返?

理性分析,大家唔好淨係諗受影響一群,倒返轉頭諗下,依家重入市ga人係乜嘢行業:公務員,教育界,醫護界,律師,專業人士,依啲行業全不受影響 (隨時搵得重多)

另外重有一班做生意又識理財ga人,人地對上賺ga 20年錢,食一世都食唔完,重有一班早已喺房屋市場賺飽晒 ...
如果中央真係撥地俾香港,再加埋填海,國內調控地產力度。我驚擺唔耐。
廿年吧

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]