• 瀏覽: 27,029
  • 回覆: 10
  • 追帖: 4
其實呢件事好快來臨,淡淡點唱都無用

回覆 引用 TOP

熱賣及精選
引用:
原帖由 ESMP!! 於 2020-5-29 02:41 PM 發表

理性討論:

$600萬樓9按25年月入要$55923
但去到$800萬樓9按分25年月入就要$74564
(以上我只用2%年利率計)

我知QE確係有利於磚頭!
但都必需要有本土經濟去帶動。。
上車盤如果要$74564月入先做得到?
即係兩個人合力每人都必需要搵$37282先得!
比今日兩個人合力每人$27961顯得較困難。。

我唔係話上車盤如果去到$800萬會冇人上到車?
但睇返入息去推算 ...
依家買樓主力唔係白手興家既人,大部分上一代都有支持,佢地上一代受惠物業升值,加按比下一代做首期,所以唔需要咁高月入都買得起

引用:
原帖由 紫微斗數白熊王 於 2020-5-29 11:28 PM 發表

有乜奇怪?
我睇死95%香港人都冇本事移民。
因為95%香港人都唔需要做新加坡走狗🥳🥳咁幸福既城市唔需要走🥳🥳

引用:
原帖由 紫微斗數白熊王 於 2020-5-29 11:42 PM 發表

香港人就係惡鬼餓鬼只適合住地獄🤪🤪
🥳🥳地獄層樓都寧捨值錢,新加坡食菠菜呀??d樓升唔起既🤭🤭揸住3層地獄殘舊樓退休唔返工收租都食唔完🤭🤭菠菜國得唔得阿??

引用:
原帖由 紫微斗數白熊王 於 2020-5-29 11:51 PM 發表

所以話天堂與地獄的分別
抱住間好值錢嘅爛樓做餓鬼🤣🤣
餓鬼得閒會去菠菜國旅行施捨下比你架啦🤭🤭🤭

引用:
原帖由 紫微斗數白熊王 於 2020-5-29 11:55 PM 發表

有錢多啲來,做餓鬼都要七月十四放假吖嘛!來天堂玩幾日好過冇
去幾多次就睇心情啦,地獄樓收租去邊度玩都得🤭🤭🤭不過唔知你層菠菜樓收到幾多錢租啦,可能你近近地馬來西亞都去到既,我驚你唔夠錢買機票飛過黎呀😆😆😆

引用:
原帖由 紫微斗數白熊王 於 2020-5-30 12:00 AM 發表

我間1712呎自住,你有冇咁大間出租?
🤭🤭你間菠菜樓1712尺租到幾多呀??

引用:
原帖由 紫微斗數白熊王 於 2020-5-30 12:22 AM 發表

都話自住,點有人咁蠢租出去?
😆😆😆你無樓收租味直接講囉,仲有呀,你層菠菜樓仲未起好架🤭🤭🤭係咪唔夠菠菜呀??洗唔洗返黎地獄賺下菠菜先呀??

引用:
原帖由 紫微斗數白熊王 於 2020-5-30 12:33 AM 發表

唔好同餓鬼爭食
我只向餓鬼施食,你餓唔餓?
你連菠菜都無得食,學咩人施食,顧掂自己層菠菜樓先啦😆😆😆至於餓鬼心情好咪會去施捨下你囉

引用:
原帖由 我考ao2 於 2020-5-30 12:37 AM 發表

你連菠菜都無得食,學咩人施食,顧掂自己層菠菜樓先啦😆😆😆至於餓鬼心情好咪會去施捨下你囉
仲有菠菜紙既話,留返比賓賓老婆啦🤭🤭🤭唔係錢又無,老婆又走佬,臨老無人照顧,太陰公啦

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 ESMP!! 於 2020-6-1 12:30 PM 發表

加按比下一代做首期?
跟住呢?
加按果舊錢自己供?定叫個仔自己供好呀?

如果要為自己打算,一間自住兩間收租先穩陣。
不如做人老豆嘅襯仲有氣有力,努力啲買到第四間仲好?
到時唔計自住,多出三個單位可以比其一子女。佢哋鍾意住又好?嫌舊換樓都好?
總好過自己臨老先至加按去供樓啦!

我係過來人!
我話埋俾你聽我76年出世(今年44)
自住200鬆,買俾老竇嗰間200中。
兩間收租每間100鬆,全部 ...
師兄成功阿,但其實我自己家庭有好多樓,所以其實我個環境同大部人唔同😅😅

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]