• 瀏覽: 26,842
  • 回覆: 199
  • 追帖: 4
兩房900-1100主導 未致於好難

一房單位700-900萬
Under 700就係studio主導

回覆 引用 TOP

熱賣及精選
引用:
原帖由 33illumunati 於 2020-5-29 09:28 PM 發表

現在樓價15000尺,我人工$5M
如果樓價50000尺,我咪有$15M
你就想。。。只會樓價升。人工唔升

引用:
原帖由 sillysassy 於 2020-5-29 09:45 PM 發表

你就想。。。只會樓價升。人工唔升
你過到壓測

引用:
原帖由 33illumunati 於 2020-5-29 09:49 PM 發表

你過到壓測
唔需要。大把無限銀紙go go go

回覆 引用 TOP

其實心水清計一計條數, 現時細價上車盤, 已差不多接近六球起跳, 毎年升多十幾%, 兩三年間, 已經可以去到800萬, 所以絶對唔排除這個可能性。

引用:
原帖由 falconV8 於 2020-5-29 10:13 PM 發表

其實心水清計一計條數, 現時細價上車盤, 已差不多接近六球起跳, 毎年升多十幾%, 兩三年間, 已經可以去到800萬, 所以絶對唔排除這個可能性。
一定得。升硬

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 匯聚良友 於 2020-5-29 01:37 PM 發表

香港樓市:奇皅、獨特,不能按常理評估

表面嘢係人都識睇,但點解社會狀況咁多嘢湧出嚟,樓市最多都係跌5-10%,重要3月開始慢慢升返?

理性分析,大家唔好淨係諗受影響一群,倒返轉頭諗下,依家重入市ga人係乜嘢行業:公務員,教育界,醫護界,律師,專業人士,依啲行業全不受影響 (隨時搵得重多)

另外重有一班做生意又識理財ga人,人地對上賺ga 20年錢,食一世都食唔完,重有一班早已喺房屋市場賺飽晒 ...
我睇年尾最少升多30%,更有可能到我目標40%添

你出豉油我出雞,點都點乾你,順便跳番 part 舞先,呵呵!!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 匯聚良友 於 2020-5-29 01:37 PM 發表

香港樓市:奇皅、獨特,不能按常理評估

表面嘢係人都識睇,但點解社會狀況咁多嘢湧出嚟,樓市最多都係跌5-10%,重要3月開始慢慢升返?

理性分析,大家唔好淨係諗受影響一群,倒返轉頭諗下,依家重入市ga人係乜嘢行業:公務員,教育界,醫護界,律師,專業人士,依啲行業全不受影響 (隨時搵得重多)

另外重有一班做生意又識理財ga人,人地對上賺ga 20年錢,食一世都食唔完,重有一班早已喺房屋市場賺飽晒 ...
中國人口多,人多錢多,近10年經濟好,筍盤一出手慢無,啲人存款太多,再加上香港體制,社會環境都係世界一流,大6中產都非常鍾意係香港置業,計我話,近年香港樓市無大跌前提條件,疫情過後樓價升,國安法之後可能更加可能會升,個人見解。

引用:
原帖由 esh45 於 2020-5-29 03:23 PM 發表

炒家走唔到貨呀。慘豬豬
唔準玩踢爆呀!😠😠😠

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 攞實力講嘢 於 2020-5-29 10:24 PM 發表

中國人口多,人多錢多,近10年經濟好,筍盤一出手慢無,啲人存款太多,再加上香港體制,社會環境都係世界一流,大6中產都非常鍾意係香港置業,計我話,近年香港樓市無大跌前提條件,疫情過後樓價升,國安法之後可能更加可能會升,個人見解。 ...
深圳樓價累創新高已是最好的證明,即使在一國一制下,單是國內內需已可推高樓價,為甚麼還要看香港人的入息中位數?

回覆 引用 TOP

即係要搵八皮野一個月。

引用:
原帖由 jasonjasonjason 於 2020-5-29 03:10 PM 發表

年年都話貴
二十年前幾十萬,貴十年前二三百萬貴今時一千萬,太貴五年後千五萬又系貴

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 king0053 於 2020-5-29 10:48 PM 發表

即係要搵八皮野一個月。
用月薪推算負擔能力已過時,靠父幹或靠上一代所累積資產多少,才是現時的靠買力所在。只要有人幫你比首期,搵兩三萬一個月也可供到800萬的樓。
另國內有錢人的購買力也是港樓的支持。
即貧窮之距離只會愈來愈大。

引用:
原帖由 匯聚良友 於 2020-5-29 03:37 PM 發表

多謝討論
師兄帶出咗一個問題,就係承接能力

依樣野,真係好視乎你從乜角度,乜角色去睇

一般貧窮階層(如有得失請見諒諒),確係越來越入門檻,幾年前450萬上車話貴,依家情況係重貴,樓市超越一般人薪酬負擔,係事實,甚至有部份年輕人,心底已打咗輸數:我一世都無能力上車 (亦係事實)

但另一邊廂,富者越富亦係事實,物業係一代傳一代

以閣下為例,閣下係多個物業業主,又有穩定收入,若然你有下一代 ...
呢個真。
qe年代,富者愈富,貧者的確愈貧。
我自己覺得搵得多ge 不妨可以靜觀其變半年,睇下國安法,同埋中美角力 對樓主有咩影響。因為收入高,有本錢等。就算升番,最多買貴,唔會買唔到。
我覺得掹車邊但行業穩定個班,例如中低級公務員,好趁而家入市。因為佢地無本錢等,升十幾廿萬,已經要儲多1,2年錢。

但掹車邊而行業高危,就無謂不自量力。除非你背後有強勁父母幹。

https://youtu.be/eCzqcoqVTnQ

經濟唔好喎⋯⋯

命格有高低,行運有順逆
紫微斗數白熊王
提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]