• 瀏覽: 26,848
  • 回覆: 199
  • 追帖: 4
今天唔知明年事
好似
今年咁
特別事情
特別多

情況就是這樣的

回覆 引用 TOP

熱賣及精選
買斤豬骨滾湯都成舊水喇,有咩係平?

好誇張

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 keho4 於 2020-5-29 07:18 PM 發表

最擔心明日大與,幾十萬個單位,推冧市
明日大嶼... 填個島都要10年8載... 之後賣地....仲要搞配套...
加上政府同發展商起樓既速度... 都已經係15-20年後既事
仲要都係1年3,4千個單位放出黎... 咪又係同依家差不多。

愛得太深人會
恨得太久心會
最痛苦莫過於等待

回覆 引用 TOP

社會越亂,越需要有好居所

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 ESMP!! 於 2020-5-29 02:41 PM 發表

理性討論:

$600萬樓9按25年月入要$55923
但去到$800萬樓9按分25年月入就要$74564
(以上我只用2%年利率計)

我知QE確係有利於磚頭!
但都必需要有本土經濟去帶動。。
上車盤如果要$74564月入先做得到?
即係兩個人合力每人都必需要搵$37282先得!
比今日兩個人合力每人$27961顯得較困難。。

我唔係話上車盤如果去到$800萬會冇人上到車?
但睇返入息去推算 ...
事實上宜家好多年青人買樓都是靠父母比首期的,幫仔女比兩三百萬首期是很平常的事。即使不是高薪一族的年青人也可以上車供樓。這是財富效應。

回覆 引用 TOP

點解係800,而唔係900,1000?

引用:
原帖由 hihi198956 於 2020-5-29 08:53 PM 發表

點解係800,而唔係900,1000?
看來樓主只是根據政府所定按揭成數分水嶺,不是絕對的。即如政府放寬到1000萬可做九成按,上車盤價位就向上移了。

引用:
原帖由 kslui2000 於 2020-5-29 08:57 PM 發表

看來樓主只是根據政府所定按揭成數分水嶺,不是絕對的。即如政府放寬到1000萬可做九成按,上車盤價位就向上移了。
依家只得1手盤批,銀行會唔會批2手大銀碼按揭?唔係點解d成交去哂1手,2手死寂?

引用:
原帖由 chriswong1010 於 2020-5-29 02:11 PM 發表

好快入門盤係800億
可能要"射"足一年先夠800億

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 hihi198956 於 2020-5-29 09:06 PM 發表

依家只得1手盤批,銀行會唔會批2手大銀碼按揭?唔係點解d成交去哂1手,2手死寂?
2手盤都可做9成按揭,但樓齡有影響做唔做到30年

相反1手樓付款方法唔止1種,但以我所知,較抵ga付款plan, 並非唔係做9成

引用:
原帖由 33illumunati 於 2020-5-29 07:38 PM 發表

好L驚呀
你再唔上車買不起了

引用:
原帖由 富加美 於 2020-5-29 08:02 PM 發表

買斤豬骨滾湯都成舊水喇,有咩係平?
豬肉真係好貴

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 sillysassy 於 2020-5-29 09:23 PM 發表

你再唔上車買不起了
現在樓價15000尺,我人工$5M
如果樓價50000尺,我咪有$15M

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]