• 瀏覽: 26,840
  • 回覆: 199
  • 追帖: 4
800萬上車盤?冇所謂。因為冇錢買,2000萬上車都一樣。我400萬都買唔到。100萬左右就可以。

熱賣及精選
引用:
原帖由 匯聚良友 於 2020-5-29 01:37 PM 發表

香港樓市:奇皅、獨特,不能按常理評估

表面嘢係人都識睇,但點解社會狀況咁多嘢湧出嚟,樓市最多都係跌5-10%,重要3月開始慢慢升返?

理性分析,大家唔好淨係諗受影響一群,倒返轉頭諗下,依家重入市ga人係乜嘢行業:公務員,教育界,醫護界,律師,專業人士,依啲行業全不受影響 (隨時搵得重多)

另外重有一班做生意又識理財ga人,人地對上賺ga 20年錢,食一世都食唔完,重有一班早已喺房屋市場賺飽晒 ...
買樓唔緊要,但一定不要幫襯AA。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 joywa111 於 2020-5-29 01:51 PM 發表

依家去便利店買枝Bonaqua 500ML蒸餾水都差唔多成$10枝。
上次見過女仔買要12蚊真係痴線

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 VTCIVE 於 2020-5-29 04:02 PM 發表

他們有受影響?
醫護界, 得公立正常 名醫手術延期 其他診所少人去, DENTIST 無開2個月, 手術延期, 醫療中心直情收皮.整容醫學又係.

法律.......開工??

買樓基本 要1開2, 2開4 .唔係的話, 你只係Loser
所以論壇上個個月入10萬, 單位4個.   
引用:
原帖由 我沒有說謊 於 2020-5-29 04:16 PM 發表

依家都差唔多800萬上車啦
我預1、2年後900萬上車盤
到時你又可以改圖多100萬可以了

買樓基本 要1開2, 2開4 .唔係的話, 你只係Loser
所以論壇上個個月入10萬, 單位4個.   

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 wuusolo 於 2020-5-29 05:34 PM 發表

醫護界, 得公立正常 名醫手術延期 其他診所少人去, DENTIST 無開2個月, 手術延期, 醫療中心直情收皮.整容醫學又係.

法律.......開工?? ...
多謝意見,但實情係我識ga醫生及專業人士依然好掂

所以正反兩方,好視乎你係乜階層人士去睇

引用:
原帖由 chkwong 於 2020-5-29 02:03 PM 發表

日日睇淡無前途

不如入巿等升值
正確

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 匯聚良友 於 2020-5-29 05:47 PM 發表

請問你識嗰啲律師,你識嗰啲律師,一搬平均月薪有幾多?

引用:
原帖由 匯聚良友 於 2020-5-29 05:47 PM 發表

淡淡留言我真係笑到肚痛, 師吧認真回覆值得嘉許.
我都認真覆下啦, 其實呢, 淡淡呀, 你地圈子真係太細,放眼世界啦, 呢個真係會影響左你地買樓決定

其實樓巿已經跌左
不過銀紙貶值得仲快
對比之下做成樓價上升

印出黎既錢 第一水 一定係去左有錢佬 大企業手上
佢地搵到錢 經濟好返先會加人工

如果係一般打工仔 到佢加得人工俾你 樓市已經升左幾浸 (佢地有錢佬買左先)

一般打工仔 有首期期唔買等跌的話
🙄

引用:
原帖由 VTCIVE 於 2020-5-29 05:50 PM 發表

請問你識嗰啲律師,你識嗰啲律師,一搬平均月薪有幾多?
8雞以上

引用:
原帖由 tcwterence 於 2020-5-29 05:56 PM 發表

其實樓巿已經跌左
不過銀紙貶值得仲快
對比之下做成樓價上升

印出黎既錢 第一水 一定係去左有錢佬 大企業手上
佢地搵到錢 經濟好返先會加人工

如果係一般打工仔 到佢加得人工俾你 樓市已經升左幾浸 (佢地有錢佬買左先)

🙄 ...
等死!!!!!!

回覆 引用 TOP

咁慘情

lukluk

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 江湖仙俠 於 2020-5-29 05:52 PM 發表

淡淡留言我真係笑到肚痛, 師吧認真回覆值得嘉許.
我都認真覆下啦, 其實呢, 淡淡呀, 你地圈子真係太細,放眼世界啦, 呢個真係會影響左你地買樓決定
我都希望學下嘢麻

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]