• 瀏覽: 26,834
  • 回覆: 199
  • 追帖: 4
引用:
原帖由 ESMP!! 於 2020-5-29 02:41 PM 發表

理性討論:

$600萬樓9按25年月入要$55923
但去到$800萬樓9按分25年月入就要$74564
(以上我只用2%年利率計)

我知QE確係有利於磚頭!
但都必需要有本土經濟去帶動。。
上車盤如果要$74564月入先做得到?
即係兩個人合力每人都必需要搵$37282先得!
比今日兩個人合力每人$27961顯得較困難。。

我唔係話上車盤如果去到$800萬會冇人上到車?
但睇返入息去推算 ...
樓主 和 你都有理據

回覆 引用 TOP

熱賣及精選
年年都話貴

炒家走唔到貨呀。慘豬豬

明年上車盤1000萬,樓價gogogo

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 ESMP!! 於 2020-5-29 02:41 PM 發表

理性討論:

$600萬樓9按25年月入要$55923
但去到$800萬樓9按分25年月入就要$74564
(以上我只用2%年利率計)

我知QE確係有利於磚頭!
但都必需要有本土經濟去帶動。。
上車盤如果要$74564月入先做得到?
即係兩個人合力每人都必需要搵$37282先得!
比今日兩個人合力每人$27961顯得較困難。。

我唔係話上車盤如果去到$800萬會冇人上到車?
但睇返入息去推算 ...
多謝討論
師兄帶出咗一個問題,就係承接能力

依樣野,真係好視乎你從乜角度,乜角色去睇

一般貧窮階層(如有得失請見諒諒),確係越來越入門檻,幾年前450萬上車話貴,依家情況係重貴,樓市超越一般人薪酬負擔,係事實,甚至有部份年輕人,心底已打咗輸數:我一世都無能力上車 (亦係事實)

但另一邊廂,富者越富亦係事實,物業係一代傳一代

以閣下為例,閣下係多個物業業主,又有穩定收入,若然你有下一代,你ga財產亦會由你下一代繼承,已贏在起跑線,此情況基本上發生喺每一個有物業ga家庭,就算我地下一代喺我地百年歸老夠鐘之時,我相信佢地一般情況都唔會賤賣祖業

但我承認,他日承接能力可能會減低,因為我唔睇好依個果班新一代,但長遠嚟講,我依然睇好,至少現時我見政府,依然偏向保護物業財產居多

一般努力2,3年工作,點都會買到樓

回覆 引用 TOP

大陸勝在大把人想來香港;人口數量源源不絕。個市唔會大跌啦!有乜嘢好過磚頭咁保值

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 chkwong 於 2020-5-29 02:03 PM 發表

日日睇淡無前途

不如入巿等升值
會吾會升穿一千萬好難再升得多?

回覆 引用 TOP

一篇唔理性的分析, 叫人理性討論

買樓基本 要1開2, 2開4 .唔係的話, 你只係Loser
所以論壇上個個月入10萬, 單位4個.   

講到所有人冇受影響

醫護界,律師,專業人士
不受影響? 

倒返轉頭諗下,依家重入市ga人係乜嘢行業:公務員,教育界,醫護界,律師,專業人士,依啲行業全不受影響 (隨時搵得重多)

另外重有一班做生意又識理財ga人,人地對上賺ga 20年錢,食一世都食唔完

買樓基本 要1開2, 2開4 .唔係的話, 你只係Loser
所以論壇上個個月入10萬, 單位4個.   
引用:
原帖由 wuusolo 於 2020-5-29 03:56 PM 發表

一篇唔理性的分析, 叫人理性討論

咁你有乜睇法?講出嚟討論下

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 wuusolo 於 2020-5-29 03:59 PM 發表

講到所有人冇受影響

醫護界,律師,專業人士
不受影響? 

倒返轉頭諗下,依家重入市ga人係乜嘢行業:公務員,教育界,醫護界,律師 ...
他們有受影響?

引用:
原帖由 wuusolo 於 2020-5-29 03:59 PM 發表

講到所有人冇受影響

醫護界,律師,專業人士
不受影響? 

倒返轉頭諗下,依家重入市ga人係乜嘢行業:公務員,教育界,醫護界,律師 ...
請問我邊一句,邊一個字眼意思係:所有人無受影響???

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 匯聚良友 於 2020-5-29 01:37 PM 發表

香港樓市:奇皅、獨特,不能按常理評估

表面嘢係人都識睇,但點解社會狀況咁多嘢湧出嚟,樓市最多都係跌5-10%,重要3月開始慢慢升返?

理性分析,大家唔好淨係諗受影響一群,倒返轉頭諗下,依家重入市ga人係乜嘢行業:公務員,教育界,醫護界,律師,專業人士,依啲行業全不受影響 (隨時搵得重多)

另外重有一班做生意又識理財ga人,人地對上賺ga 20年錢,食一世都食唔完,重有一班早已喺房屋市場賺飽晒 ...
人哋點巴閉都好,心急入市嘅打工仔唔好亂搏,一定要量力而為。

回覆 引用 TOP

依家都差唔多800萬上車啦
我預1、2年後900萬上車盤

提示:支持鍵盤翻頁左 右