• 瀏覽: 13,717
  • 回覆: 195
有限錢

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 poonlipoon 於 2020-5-29 01:17 PM 發表

香港社會動盪以及港版國安法弄得滿城風雨,美國指香港不再享高度自治,消息指美國總統特朗普今晚(29日)將會公布對中國有所行動。瑞信發表研究報告指,美國立即採取的行動,可能是針對涉事個人採取資產凍結和簽證限制。惟若特朗普公布簽發行政命令,以暫停香港所享有的特殊待遇地位,香港將失去更優惠的待遇,包括零關稅。

該行又表示,此舉對某些部門和公司有直接影響,而香港地產將受到最大的損失,而長遠香港的國際商業和 ...
望都咁望啦,走撚左實後悔

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 joywa111 於 2020-5-29 13:30 發表

「美國」指 香港不再享高度自治。
而長遠香港的國際商業和金融中心地位也「可能」會被削弱。
此外,投資者信心動搖,「也可能」觸發企業遷移及資金流出。
而該行「預計」,確實有「潛在的」走資壓力。
「若」外國人口沽售香港的住宅離開,這將令香港的外匯儲備流失。
「假設」半數將離港,「而」這些外藉家庭的平均自置物業比率是...

一篇幾百字幾文有成6~7個假設,而且每一個假設都係以最壞情況去計 ...
👍😌

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 poonlipoon 於 2020-5-29 01:17 PM 發表

香港社會動盪以及港版國安法弄得滿城風雨,美國指香港不再享高度自治,消息指美國總統特朗普今晚(29日)將會公布對中國有所行動。瑞信發表研究報告指,美國立即採取的行動,可能是針對涉事個人採取資產凍結和簽證限制。惟若特朗普公布簽發行政命令,以暫停香港所享有的特殊待遇地位,香港將失去更優惠的待遇,包括零關稅。

該行又表示,此舉對某些部門和公司有直接影響,而香港地產將受到最大的損失,而長遠香港的國際商業和 ...
喺香港有樓O既外國人本身好有米, 根本唔會賣香港樓, 我識幾個外國朋友喺香港有大屋, 都話唔會賣樓。同佢地傾開香港版國安法,佢地反問我有乜問題。

外國公司派駐香港果批, 多數公司係租樓比佢地住, 公司要走人佢地亦冇樓要賣

引用:
原帖由 arhon009 於 2020-5-29 02:30 PM 發表

喺香港有樓O既外國人本身好有米, 根本唔會賣香港樓, 我識幾個外國朋友喺香港有大屋, 都話唔會賣樓。同佢地傾開香港版國安法,佢地反問我有乜問題。

外國公司派駐香港果批, 多數公司係租樓比佢地住, 公司要走人佢地亦冇樓要賣 ...
唔危言聳聽下,報章點交差,點吸引讀者啊?

引用:
原帖由 marcominnie 於 2020-5-29 01:53 PM 發表

美國唔會取消關係法,我諗會加稅
香港本地生產貨物每年出口到美國4X億美元, 加幾多稅?有幾大影響?
況且稅可以是雙邊的, 你加我時我加你, 老尾傷得甘好多...

中央又幫香港降低樓價

回覆 引用 TOP

呼籲大家去民主派各區辦事處或美國領事館進行流水式示威!支持黑人!黑人無罪!只有美國黑警!

回覆 引用 TOP

無論任何時間aa都系睇好,堅阿

我要賺大錢......唔巧燈住我.....

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 poonlipoon 於 2020-5-29 02:34 PM 發表

唔危言聳聽下,報章點交差,點吸引讀者啊?
係啦, 況且瑞銀同摩通每年喺香港牛熊証度掠左幾多水? 反起面佢地損失就真係大啦

回覆 引用 TOP

身邊外國高薪族全部都係藍既,最反對黑暴攪亂香港阻住佢地搵食!

回覆 引用 TOP

係咪有平貨先

回覆 引用 TOP

好驚快啲買多層畀首期先

回覆 引用 TOP

我公司既外國人冇話要走

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]