• 瀏覽: 3,733
  • 回覆: 43
https://www2.hkej.com/landing/mo ... C%E4%B8%80%E9%A0%82
自2018年中至今,景氣指數呈一頂低於一頂、一底低於一底形態,且周期轉向的時間愈來愈短,反映過去兩年以來,樓市氣氛呈反覆轉差的方向發展。當然,這夾雜着中美貿易戰升溫、抗爭活動、疫情衝擊和經濟衰退等連綿負面因素所促成,相信「港區國安法」或成為景氣指數稍後再度轉向的另一重要因子。

樓市轉熊重要指標,香港無可避免行日本跌九成條路

附件

2477033_2a804c63c979bf0d651e779e94821adc_620.png(328.83 KB)

2020-5-28 10:11 PM

熱賣及精選
跌到2019叫低?

回覆 引用 TOP

新盤有人承接已經嚮哂警號!掛之理係咪平賣!
淡淡要樓價跌九成?得!你人工跌九成樓價咪跌九成囉!
政府都唔會俾樓價跌,賣地同抽樓價稅佔政府不少收入呀傻仔!

引用:
原帖由 larry64 於 2020-5-28 10:11 PM 發表

https://www2.hkej.com/landing/mobArticle2/id/2477033/%E9%A6%99%E6%B8%AF%E6%A8%93%E5%B8%82%E6%99%AF%E6%B0%A3%E4%B8%80%E9%A0%82%E4%BD%8E%E6%96%BC%E4%B8%80%E9%A0%82
自2018年中至今,景氣指數呈一頂低於一頂、一底低於一底形態,且周期轉向的 ...
斷章取義係淡淡強項
「總括而言,從新聞大數據編製而成的樓市景氣指數近日已從低位反彈,反映樓市氣氛好轉,惟相關情況並未反映近日的「港區國安法」事端。此外,自2018年至今,景氣指數尚未擺脫一頂低於一頂的形態,顯示過去兩年樓市氣氛反覆轉淡,相信這與近年中美貿易摩擦、宏觀經濟轉差和社會運動等因素有關。不過,當前的政治震盪會否令樓價出現深度調整,仍難下定論,關鍵看事件會否引發一些持久的改變,例如資金流走和移民潮等。最後,從最新樓市市寬角度看,個別指標已改善,反映樓市走勢暫時回穩,但整體市寬仍然偏弱。樓市是否已否極泰來,似乎還要多觀察一段時間。

引用:
原帖由 pps173 於 2020-5-28 10:17 PM 發表

新盤有人承接已經嚮哂警號!掛之理係咪平賣!
淡淡要樓價跌九成?得!你人工跌九成樓價咪跌九成囉!
政府都唔會俾樓價跌,賣地同抽樓價稅佔政府不少收入呀傻仔! ...
有無睇信報幅圖?

引用:
原帖由 larry64 於 2020-5-28 10:20 PM 發表

有無睇信報幅圖?
睇圖有乜用?日日都咁多外來因素影響,明天可能特朗普無啦啦死左,無人再制裁香港,香港經濟又昇番添啦!
仲有唔好睇咁多圖啦!你試下買股票睇圖!睇下贏唔贏到錢?

引用:
原帖由 larry64 於 2020-5-28 10:11 PM 發表
https://www2.hkej.com/landing/mobArticle2/id/2477033/%E9%A6%99%E6%B8%AF%E6%A8%93%E5%B8%82%E6%99%AF%E6%B0%A3%E4%B8%80%E9%A0%82%E4%BD%8E%E6%96%BC%E4%B8%80%E9%A0%82
自2018年中至今,景氣指數呈一頂低於一頂、一底低於一底形態,且周期轉向的 ...
噢 信報都唱淡

FOLLOW FOLLOW ME

回覆 引用 TOP

留意下
單底微升
雙底大彈

分析結論係即將超大升幅

引用:
原帖由 wize 於 2020-5-28 10:19 PM 發表

斷章取義係淡淡強項
「總括而言,從新聞大數據編製而成的樓市景氣指數近日已從低位反彈,反映樓市氣氛好轉,惟相關情況並未反映近日的「港區國安法」事端。此外,自2018年至今,景氣指數尚未擺脫一頂低於一頂的形態,顯示過去兩年樓市氣氛反覆轉淡,相信這與近年中美貿易摩擦、宏觀經濟轉差和社會運動等因素有關。不過,當前的政治震盪會否令樓價出現深度調整,仍難下定論,關鍵看事件會否引發一些持久的改變,例如 ...
哇,樓主老屈信報

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 我沒有說謊 於 2020-5-28 10:32 PM 發表

留意下
單底微升
雙底大彈

分析結論係即將超大升幅
你扭曲咗人地原意

回覆 引用 TOP

雙頂出現了,必定大插。

跌8成係基本

回覆 引用 TOP

淡淡真on9

回覆 引用 TOP

AA真on9

引用:
原帖由 pps173 於 2020-5-28 10:26 PM 發表

睇圖有乜用?日日都咁多外來因素影響,明天可能特朗普無啦啦死左,無人再制裁香港,香港經濟又昇番添啦!
仲有唔好睇咁多圖啦!你試下買股票睇圖!睇下贏唔贏到錢? ...
唔洗話要trump死,11月選舉之後,可能已經唔見人。

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]