• 瀏覽: 353,329
  • 回覆: 4,935
  • 追帖: 263
引用:
原帖由 bogum 於 2020-6-6 02:08 PM 發表

兩者的rsi的確有頂背
但只有rsi有
同時要留意任何大幅急升都會令頂背消失
謝謝寶哥🙏

熱賣及精選
引用:
原帖由 bogum 於 2020-6-6 02:08 PM 發表

兩者的rsi的確有頂背
但只有rsi有
同時要留意任何大幅急升都會令頂背消失
假突?

引用:
原帖由 yu2a42 於 2020-6-6 12:44 PM 發表

https://news.now.com/mobile/international/player?newsId=393481
周末一到壞消息開始黎 。
其實我覺得唔可以講依個係壞消息
4月修訂14.7>>>20
5月修訂13.3>>>16.3
修訂後16.3仍然比用好d既舊數據計預期既19.7 好 。
其實尋日都係炒作 經濟環境轉好就業有好轉 依家修訂後個好轉幅度其實更加大左。
加埋好靚既非農既數據(靚到我都有少少懷疑有無計錯人數) 所以Dow先挾左上黎。

引用:
原帖由 呢蒙尼 於 2020-6-6 02:16 PM 發表

假突?
假突即是又碌番落230!? 做埋今次就最好喇!

引用:
原帖由 呢蒙尼 於 2020-6-6 02:16 PM 發表

假突?
從各參考指標今早的收市位計
反而覺得adr及恆期升得太少似引淡
人仔幾乎最高位收
不過美元美債的確點回
所以昨晚美股後段都略回

引用:
原帖由 waibo2628 於 2020-6-6 02:17 PM 發表

其實我覺得唔可以講依個係壞消息
4月修訂14.7>>>20
5月修訂13.3>>>16.3
修訂後16.3仍然比用好d既舊數據計預期既19.7 好 。
其實尋日都係炒作 經濟環境轉好就業有好轉 依家修訂後個好轉幅度其實更加大左。
加埋好靚既非農既數據(靚到我都有少少懷疑有無計錯人數) 所以Dow先挾左上黎。 ...
個修訂就算再差,老美都唔會理,一樣夾爆照升。

引用:
原帖由 bogum 於 2020-6-6 12:43 PM 發表

又要聽
假使世界原來不像我預期

昨天上午恆畫三角
12:58芒種後即三角上破
已令收跌收陰的機會大減
淡萌生去意

其後有後抽時為淡的逃生門
Macd兩度準備死叉即大陽爆上
記得有朋友說過
市強時
每當macd想死叉或準備跌近0出熊差
就要買上
11235637 ...
昨午收市前見整個上晝一底高過一底 做出上升三角 已覺不妥
但就沒看美期原來升緊 美元又跌緊
到午市一開 沒預期般高開很多 仲要唔似有力
點知後抽一做完就爆得咁勁咁誇
Cut都cut唔切 亦唔夠sharp去反手

至於話強市想出死叉就又爆上
那時的指標都已處高位
如用純指標操作 真係要夠勇才敢追貨了

引用:
原帖由 凡間逍遙 於 2020-6-6 02:25 PM 發表

昨午收市前見整個上晝一底高過一底 做出上升三角 已覺不妥
但就沒看美期原來升緊 美元又跌緊
到午市一開 沒預期般高開很多 仲要唔似有力
點知後抽一做完就爆得咁勁咁誇
Cut都cut唔切 亦唔夠sharp去反手

至於話強市想出死叉就又爆上
那時的指標都已處高位
如用純指標操作 真係要夠勇才敢追貨了 ...
Macd不是自己常參考的指標
的確要在指標高的情況下再搏上真的很難決定

除了美元
美債本周的異動亦不容忽視

引用:
原帖由 bogum 於 2020-6-6 02:29 PM 發表

Macd不是自己常參考的指標
的確要在指標高的情況下再搏上真的很難決定

除了美元
美債本周的異動亦不容忽視
睇MACD,不用睇STC~~MACD只有雙牛才最有參考性~~

引用:
原帖由 bwah 於 2020-6-6 02:33 PM 發表

睇MACD,不用睇STC~~MACD只有雙牛才最有參考性~~
自己看開stc
因macd太慢了

引用:
原帖由 呢蒙尼 於 2020-6-6 12:33 PM 發表

失業率計錯數喎
即係尋日升錯喎
美國的數據一向有假啦
試過初值一個樣,幾星期後終值改到180度唔同晒都得

昨晚美股中段已有消息話數據出錯了
但美股升勢都無反應 照升
似終非農係勁得離譜

但 美國5月失業率數據公布後幾小時講出錯了,仲要話原來4月都已是錯

咁非農難道是真的? 聞說都只是用電話調查

不過美帝一向如此

所有話,老味消息一出就是好。

由22800夾上2200點,我捻好多淡友已經絕望左~~正常就夾夠,星期一就知

引用:
原帖由 bwah 於 2020-6-6 02:45 PM 發表

由22800夾上2200點,我捻好多淡友已經絕望左~~正常就夾夠,星期一就知
星期一高開後應會回吧  時圖都很超賣了
但日圖仍很強 沒背馳 勢要上
可能調兩日星期三又再升
下星期似又有時間窗? 不知會否有逆轉
期待明天寶大的新篇及居明之槍

引用:
原帖由 bwah 於 2020-6-6 02:45 PM 發表

星期一收市少過251我已經當贏左。

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]