• 瀏覽: 12,417
  • 回覆: 303
香港人揸住港紙等同揸美金,  700萬人的資產加香港富房佔70億人口財富幾多%沒人估到的驚人, 香港是世界上最有錢城市, 單10大富豪佔香港GDP35%, 如果港人移民, MPF 提走, 已經好傷...所謂外資並不及港人投資9毛一牛, 最怕國安法的並不是窮西黃絲, 而是有資產的人 ...不論藍或中立, 中央一日不和港人和解, 長遠中港都會走下坡, 明顯中國亦深受全球經濟蕭條, 貿易戰及非洲南歐中亞中東開支過大及沒錢還拖累, 自古以來家衰口不停, 家和萬事興.

熱賣及精選
知唔知點解香港成為最有錢城市, 因為大陸最有錢的人都有香港身份證, 都在香港扎根...成為了香港人, 例如2位馬生, 華為公主, 都是香港人

世界上只有2個城市是資金天堂, 一是瑞士, 二是香港!,  新架坡過多1000年都沒夠班.
其他城市好嚴, 好高稅, 好沒安全感.
金融中心廢如英國倫敦都算, 但資金勁賺錢及避險天堂世上只有2個!  所以金融中心只是其廁,

引用:
原帖由 買了衰股等跳樓 於 2020-5-23 10:35 AM 發表

香港人揸住港紙等同揸美金,  700萬人的資產加香港富房佔70億人口財富幾多%沒人估到的驚人, 香港是世界上最有錢城市, 單10大富豪佔香港GDP35%, 如果港人移民, MPF 提走, 已經好傷...所謂外資並不及港人投資9毛一牛, 最怕國安法的並不是窮西黃絲, 而是有資產的人 ...不論藍或中立, 中央一日不和港人和解, 長遠中港都會走下坡, 明顯中國亦深受全球經濟蕭條, 貿易戰及非洲南歐中亞 ...
我又係唔係痴瘋,肥老泥,我更加唔係誠哥,國安法唔關我事,我支持國安法。
你地要移民快啦,唔好霸住D位,大把人冇野做

中共實施一國兩制下的香港,暴徒尚且可以咁放肆。相反連登暴徒橫行下的香港,香港人連發聲表達不同意見都唔得。佢地所講民主自由,大家心照啦,黃衛兵。
引用:
原帖由 tomlee021239 於 2020-5-23 10:59 AM 發表

我又係唔係痴瘋,肥老泥,我更加唔係誠哥,國安法唔關我事,我支持國安法。
資金勁賺錢及避險天堂世上只有2個, 沒了安全感, 香港什麼也不是

引用:
原帖由 買了衰股等跳樓 於 2020-5-23 10:35 AM 發表

香港人揸住港紙等同揸美金,  700萬人的資產加香港富房佔70億人口財富幾多%沒人估到的驚人, 香港是世界上最有錢城市, 單10大富豪佔香港GDP35%, 如果港人移民, MPF 提走, 已經好傷...所謂外資並不及港人投資9毛一牛, 最怕國安法的並不是窮西黃絲, 而是有資產的人 ...不論藍或中立, 中央一日不和港人和解, 長遠中港都會走下坡, 明顯中國亦深受全球經濟蕭條, 貿易戰及非洲南歐中亞 ...
你係有道理
不過中國現在不是和你來講道理
你看得出,不跟規舉辦事,已經是不講理的現象
現在什麼也是政治行先, 他有槍 什麼法律又如何?他有槍富豪又如何?

引用:
原帖由 tomlee021239 於 2020-5-23 10:59 AM 發表

你認為香港冇左資金
你會有野做?
哈哈哈

引用:
原帖由 武漢肺炎2019 於 2020-5-23 11:02 AM 發表

你係有道理
不過中國現在不是和你來講道理
你看得出,不跟規舉辦事,已經是不講理的現象
現在什麼也是政治行先, 他有槍 什麼法律又如何?他有槍富豪又如何? ...
所以我認為繼續內鬥矛盾, 中港中長線一齊走下坡, 因為家衰口不停, 家和萬事興, 中國人5000年文化智慧精髓

香港冇左金融中心地位 甚麼都不是
玩死香港

引用:
原帖由 =Kevin= 於 2020-5-23 11:06 AM 發表

香港冇左金融中心地位 甚麼都不是
玩死香港
樓上有說明, 金融中心並不重要, 垃圾如倫敦也算金融中心, 而香港城市的獨特珍貴在於和瑞士的功能. 就是安全感. 瑞士和香港並列全球最有錢和倫敦有好大差別, 何況英國已玩撚完

瑞士和香港 = BUG ,  屈機, ...漏洞才是最珍貴的地方

珍貴排名
1級 BUG
2級 房地產中心
3級 科技中心.
4.級 金融中心
5. 商業中心
6 賭場城市
7. 旅遊中心
8. 工業中心
....
15.農業中心

引用:
原帖由 買了衰股等跳樓 於 2020-5-23 11:01 AM 發表

資金勁賺錢及避險天堂世上只有2個, 沒了安全感, 香港什麼也不是
資金勁賺錢(股市/金融),避險天堂(FOR 大陸)
香港經濟有8成都係靠大陸支撐,依加黃屍,連登仔要反大陸人/大陸野,其實已經冇運行,推唔推國安法有分別咩?

安全感? 香港成為中美是非戰場,政局不穩,邊個敢來?
D白痴仔成日屌林鄭,我覺得香港政府係好多方面都比外國做得好。

香港對中美來講什麼都不是啦,話次你美制裁,反正都係制裁香港。
美國講到明,中國推國安法,美國制裁"香港" 唔係中國,美國真愛香港人喔

中共實施一國兩制下的香港,暴徒尚且可以咁放肆。相反連登暴徒橫行下的香港,香港人連發聲表達不同意見都唔得。佢地所講民主自由,大家心照啦,黃衛兵。
事實就係香港回歸以後, 失色不小.
一廂情願, 立法會更好, 係不面對現實.
現時中央已經只講政治立場, 沒有中間, 亦沒有經濟. 黑暴誰搞的, 你我他也不知, 但結果誰是贏家? 咪習主席囉.
仲想恒指有得升? 仲想社會穩定後, 會回復以前, 面對現實啦, 各位.

引用:

走左資又會有另一批人入來,Bosini 和先施都賣左盤,有出亦有入。

引用:
原帖由 ray99hk 於 2020-5-23 11:15 AM 發表

走左資又會有另一批人入來,Bosini 和先施都賣左盤,有出亦有入。
內地資金買了香港, 而內地市場又少了一份資金,  內地A股又多跌一隻股, 中國自己左手交右手, 自己同自己TRADE, 有意思嗎
香港本身是中國的一部份, 自己買自己?

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]