• 瀏覽: 9,809
  • 回覆: 134
  • 追帖: 2
租客今年年頭剛起租, 現在說租金已下調, 加上兩公婆因疫情關係都冇工開想我減租, 大家認為合理嗎

熱賣及精選
咁我問兩公婆搵到工加人工後 會唔會加多D租?
利申: 無任何租出物業

回覆 引用 TOP

尊重合約精神

你好人的咪俾佢賠訂走人。必定唔減。

回覆 引用 TOP

不行.過埋死約先倾.

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 kphiddenman 於 2020-5-22 02:45 AM 發表

租客今年年頭剛起租, 現在說租金已下調, 加上兩公婆因疫情關係都冇工開想我減租, 大家認為合理嗎
按理就不合,法例上亦不容許,問題係依家咁嘰經濟環境,佢都可能都唔想,如果佢之前有按時交租,而你又無問題影響唔大嘰,通容下減少少亦無嘗不可,如果佢霸住唔走又唔按時交租,隨時比佢玩幾個月先趕到佢走,你咪仲頭痕。當然你亦都可以按番租約處理,減就人情,唔減係道理,按理錯不在你,就算佢唔交租,你亦可透過法律途徑追討,問題係若大家關系攪得太彊,你要返工,佢地就好得閒,若佢玩野的話,最終只會煩到你自己。如果佢之前已經唔准時交租,又麻麻煩煩專揾著數嘰,咁你就有可能遇上租霸了,咁就無法避了,你退一步佢就只會進一步,咁你就唯有硬來,按租約按法律途徑做囉。

免責聲明:
請看本帖“價值投資,悶股也收成” 第一頁 #1
http://finance.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=24709372&extra=&page=1
引用:
原帖由 66infinity 於 2020-5-22 03:26 AM 發表

按理就不合,法例上亦不容許,問題係依家咁嘰經濟環境,佢都可能都唔想,如果佢之前有按時交租,而你又無問題影響唔大嘰,通容下減少少亦無嘗不可,如果佢霸住唔走又唔按時交租,隨時比佢玩幾個月先趕到佢走,你咪仲頭痕。 ...
我都覺得係.. 如果你無好大壓力既.. 咪平少少... 或者同佢講... 呢幾個月平既到時係按金扣.. 或者叫佢個幾個月方便0的補返比你...
寸寸貢就另計...

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 kphiddenman 於 2020-5-22 02:45 AM 發表

合情合理,齊心抗疫嘛
不過你同返佢講,你都因疫情關係無工開所以想加佢租...

減啦,生活唔容易,當幫下人

日出而作,日落而休
引用:
原帖由 Westmui 於 2020-5-22 03:55 AM 發表

合情合理,齊心抗疫嘛
不過你同返佢講,你都因疫情關係無工開所以想加佢租...
串串貢係解決唔到問題嘰,萬一遇上啲係專業租霸,你要串要惡、佢隨時可以串過你惡過你9倍

免責聲明:
http://finance.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=24709372&extra=&page=1
引用:
原帖由 66infinity 於 2020-5-22 04:08 AM 發表

串串貢係解決唔到問題嘰,萬一遇上啲係專業租霸,你要串要惡、佢隨時可以串過你惡過你9倍
邊有得驚㗎...
咁唔通個個租客都咁講就減俾佢?
你好禮貌咁拒絕佢都唔代表佢唔攪你。如果佢兩公婆都因疫情無左份工,我係樓主嘅話我會擔心佢有無錢交租,俾我會勸佢走添

引用:
原帖由 Westmui 於 2020-5-22 04:12 AM 發表

邊有得驚㗎...
咁唔通個個租客都咁講就減俾佢?
你好禮貌咁拒絕佢都唔代表佢唔攪你。如果佢兩公婆都因疫情無左份工,我係樓主嘅話我會擔心佢有無錢交租,俾我會勸佢走添 ...
解決問題唔係用惡就得,就算比你打贏官司,隨時亦未必收到錢,將人推到絕路或者攪到只是為啖氣的話,未到最後邊個蝕底都未知,你估你實贏咖,聽過明贏實輸未,當然亦都唔可以太心軟,啲人會得吋進尺。

免責聲明:
引用:
原帖由 66infinity 於 2020-5-22 04:25 AM 發表

解決問題唔係用惡就得,就算比你打贏官司,隨時亦未必收到錢,將人推到絕路或者攪到只是為啖氣的話,未到最後邊個蝕底都未知,你估你實贏咖,聽過明贏實輸未,當然亦都唔可以太心軟,啲人會得吋進尺。 ...
以你假設個租客係租霸,咁唯一嘅辦法就係以惡制惡。無話邊個一定贏,最起碼唔好俾租客覺得你好蝦

引用:

實施香港國安法,所以可以減租

回覆 引用 TOP

當前形勢,若然失去一個租客,你有把握在短時間找回同租值的租客嗎? 
大家有商有量,才是雙贏!

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]