• 瀏覽: 19,380
  • 回覆: 116
  • 追帖: 5
本少俠研究樓價狂升前必現三大異象,每次大升市都會出現,100%凖繩

1.成交量急增,例如目前出現幾年來新高

2.狂掃優質盤,優質盤在已經確認升勢時不會出現,往往出現在大升前夕,並被瘋搶,進一步漫延到其他荀盤被掃,最後全樓皆升。

3.租金反彈,租盤和放盤減少

各位看看目前,三大因素出現未?

熱賣及精選
引用:
原帖由 江湖少侠 於 2020-5-21 10:04 AM 發表

本少俠研究樓價狂升前必現三大異象,每次大升市都會出現,100%凖繩

2.狂掃優質盤,優質盤在已經確認升勢時不會出現,往往出現在大升前夕,並被瘋搶,進一步漫延到其他荀盤被掃,最後全樓皆升。

各位看看目前,三大因素出現未? ...
出現哂,原本上個月仲差租金反彈,今個月租金都反彈回穩了😍😍

引用:
原帖由 我考ao2 於 2020-5-21 10:04 AM 發表

出現哂,原本上個月仲差租金反彈,今個月租金都反彈回穩了😍😍
盤源有冇減少?

引用:
原帖由 江湖少侠 於 2020-5-21 10:04 AM 發表

1同2一定發生緊, 3就唔肯定,因為好多人轉租為買,加上香港仲封關, 一解封,我100%肯定租金市場爆得仲勁過買賣升幅

引用:
原帖由 江湖仙俠 於 2020-5-21 10:07 AM 發表

1同2一定發生緊, 3就唔肯定,因為好多人轉租為買,加上香港仲封關, 一解封,我100%肯定租金市場爆得仲勁過買賣升幅
以本少俠觀察,部分區如荃灣西,租金已經反彈一成,例如映日灣一房之前租12K, 依家普遍彈上14-15K.

引用:

第一點第二點都成立!第三其實唔需要!

最大異象:突然有大量AA開新ACC唱好!

我係咸濕仔,最愛大包米。
後宮幾千批,成世畀女圍。

引用:
原帖由 hohohosoho 於 2020-5-21 10:17 AM 發表

最大異象:突然有大量AA開新ACC唱好!
江湖少俠在討論區十年了

引用:
原帖由 yee8688 於 2020-5-21 10:12 AM 發表

第一點第二點都成立!第三其實唔需要!
點解呢?

引用:
原帖由 江湖少侠 於 2020-5-21 10:19 AM 發表

點解呢?
因為租金只係反映呢一刻嘅需求,樓價係反映將來嘅預期,所以就算呢一刻租務市場好差其實都係暫時性唔會影響業主或買家對將來嘅預期

引用:
原帖由 yee8688 於 2020-5-21 10:22 AM 發表

因為租金只係反映呢一刻嘅需求,樓價係反映將來嘅預期,所以就算呢一刻租務市場好差其實都係暫時性唔會影響業主或買家對將來嘅預期
都有道理,早前租金跌也是種短期悲情因素,業主同情心減租,一年後必狂加

引用:
原帖由 江湖少侠 於 2020-5-21 10:18 AM 發表

江湖少俠在討論區十年了
你又又又開新ACC,即係……

我係咸濕仔,最愛大包米。
後宮幾千批,成世畀女圍。

- Aa冇單開

引用:
原帖由 江湖少侠 於 2020-5-21 10:26 AM 發表

都有道理,早前租金跌也是種短期悲情因素,業主同情心減租,一年後必狂加
舉個例子,租務市場每年都有旺季同淡季之分,你唔會見到喺租務淡季嘅時候樓價因而下跌,或者喺租務旺季嘅時候樓價特別因而上升

引用:
原帖由 hohohosoho 於 2020-5-21 10:27 AM 發表

你又又又開新ACC,即係……
你問問呢度有冇人唔識「江湖少俠」
請回歸主題,謝謝

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]