• 瀏覽: 313,724
  • 回覆: 7,544
  • 追帖: 169
因疫情關係, 現楂返5成多現金, 5成多股票...

19/05/2020 現有股票, 有短有中有長線
12, 12,269股(月供)   1052 40,000股   9988, 500股   1928 2,400股,   753 6,000股   

再加小小歷史, 經力過2007年大升3萬2點後大跌至1萬點, 資產由20萬蝕到10萬,
我無灰心, 慢慢靠儲蓄買大籃籌去到13年時見返50萬呢個突破點,再去到

2017年3月結時, 再上一層見100萬, 呢個數字, 對一個打工仔一個月只係搵萬幾兩萬黎講可能好天文,但我做到,
2018年3月結, 130萬,
2019年3月現在剛剛見一見150萬呢個數字...真係有點出奇...無咩點做野資產不段變大,
2020年3月回到140萬GG左....今日又上返145萬,目標不變...
2021年???
2022年???
黎緊目標係2022年見200萬, 2027年後300萬...慢慢去經營, 慢慢去滾存, 慢慢去強大, 最後達到財務自由...努力努力...

下面是帖一, 是2017年12月尾開始
https://finance.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=27149275&extra=&page=1
下面是帖二, 是2018年8月開始
https://finance.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=27640356&extra=&page=1
下面是帖九, 是2020年2月開始(加快左)
https://finance.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=28856336&page=1&extra=page%3D1#pid513995590
下面是帖十, 是2020年3月開始(加快左)
https://finance.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=28934703&extra=&page=1
下面是帖十一, 是2020年4月開始(加快左)

https://finance.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=28988178&extra=&page=1

由於疫情關係......
熱賣及精選
各位早晨呀, 開左新帖啦, 
開新帖就係升之日...哈...
仲有諗左成晚, 開市先追入2手9988, 之後又長坐...
最快8月可以入恆指, 就算未咁快入到, 遲早都會入...
而會唔會跟老美走, 當然點都會跟D, 但我又覺得可以比老美有多小小溢價, 
仲有老美睇黎疫情係咪會見真係見頂呢, 個個都希望係啦...

我真係唔知個市有咩好買, ATM 我都係喜歡巴巴...唔升又唔會覺得肉痛, 入多小小無問題....

其他資金都係抽多輪新股先再部署...

回覆 引用 TOP

仲有講返D豬, 我覺得又唔駛咁介意係邊個比, 無就無, 大家繼續吹水, 講股, 講食, 講旅行, ...豬又好, 心又好, 我都唔會理, 講野岩聽就得啦
和諧和諧...賺大錢係最要目的, 財息都要收...

大家努力啦, 我食野先...

BARO妹講到咁, 我都唔相信佢比豬, 繼續吹水啦, 大家要開開心心, 
邊個都無所謂啦. 
我一開新帖都即時有隻豬, 真係快...

早晨櫻主🌤🌤

回覆 引用 TOP

488火,如平均價550萬,賣得哂,可以收返26億

附件

20200519_000701.jpg(282.28 KB)

2020-5-19 07:12 AM

20200519_000743.jpg(266.6 KB)

2020-5-19 07:12 AM

回覆 引用 TOP

継續死守525同1623

我都係新手,見升唱升,見跌改唱跌,唔識答里,唔識分析,幫唔到里!

12年3月27: W1出假黃金XX, 8月1日股票見抵儲貨. 嘻嘻, 買銀信鵝!!! 2013年4月見頂, 5,6月回, 升L到10月牛3頂之後食蕉.
Support

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 mlf8007 於 2020-5-19 07:13 AM 發表

継續死守525同1623
如用月去睇,衣加只係好短暫。
守到佢上太空

一開新帖,道指升九一一點

我都係新手,見升唱升,見跌改唱跌,唔識答里,唔識分析,幫唔到里!

12年3月27: W1出假黃金XX, 8月1日股票見抵儲貨. 嘻嘻, 買銀信鵝!!! 2013年4月見頂, 5,6月回, 升L到10月牛3頂之後食蕉.

回覆 引用 TOP

報到🙋🏻‍♂️

回覆 引用 TOP

九一一點,疫苗,石油。。。東風來啦,有得吹下咁。

之前減產每日千二萬桶,
用藥可以說勁過猛虎硬爬山,
一旦有疫苗,經濟正常,
是爆炸式追升!威力x7

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 dkspangdks 於 2020-5-19 07:18 AM 發表

如用月去睇,衣加只係好短暫。
守到佢上太空
守勢都算是功夫一種,即使大股美尻點平,有fd由九十幾守到百二,大股靠守一樣有得食。

回覆 引用 TOP

新屋報到

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 dkspangdks 於 2020-5-19 07:09 AM 發表

仲有講返D豬, 我覺得又唔駛咁介意係邊個比, 無就無, 大家繼續吹水, 講股, 講食, 講旅行, ...豬又好, 心又好, 我都唔會理, 講野岩聽就得啦

BARO妹講到咁, 我都唔相信佢比 ...
有[豬]食,係好事
講下笑

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 dkspangdks 於 2020-5-19 07:09 發表

BARO妹講到咁, 我都唔相信佢比 ...
原來開新帖,我以為有人band 呢個帖

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]