• 瀏覽: 3,389
  • 回覆: 26
我是新手上車客
去睇樓花1 房戶,發現第一期現樓同一個面積平100 幾萬,同一個budget 可以在港灣豪庭2房320 呎,大家點睇?

緊係港灣
唔好買垃圾恆基盤

i hate man9
引用:
原帖由 cfc51cfc51 於 2020-5-18 10:20 AM 發表

緊係港灣
唔好買垃圾恆基盤
港灣豪庭咪一樣係垃圾恆基盤
係亮賢居叫好少少。
嗰頭嘅話去君匯港啦

引用:
原帖由 nhfnhe 於 2020-5-18 10:25 AM 發表

港灣豪庭咪一樣係垃圾恆基盤
係亮賢居叫好少少。
嗰頭嘅話去君匯港啦
買唔起😭budget 6球鬆D

引用:
原帖由 ANGELYANG 於 2020-5-18 10:34 AM 發表

買唔起😭budget 6球鬆D
美孚

回覆 引用 TOP

真心想知
有冇人知點解啲人會23-25xxx買最新嗰期
都唔買20xxx-22xxx既現貨

引用:
原帖由 nonekwashiorkor 於 2020-5-18 10:40 AM 發表

真心想知
我都是咁諗,但已經有200 張票,不知是不是圍妹😂

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 nonekwashiorkor 於 2020-5-18 10:40 AM 發表

真心想知

引用:

真心想知
3.5m 樓底,相當於一房可以變偽2 房。

studio 都可以當偽一房,

location 遠靚過一期

用料贏晒....

貴10% 好應該

引用:
原帖由 lonelyforever 於 2020-5-18 10:47 AM 發表

3.5m 樓底,相當於一房可以變偽2 房。

studio 都可以當偽一房,

location 遠靚過一期

用料贏晒....

貴10% 好應該
咁勁?

咁多位要買就諗清楚先,估計係近期好多銀行都唔批樓按!我都係好心提下大家,免得最後樓又冇,錢又冇!

連銀行都知你地會負資產,還唔到呀!個個都借,銀行執笠啦!自己小心啦!

“事實上,新盤買家若於簽署臨時買賣合約後撻訂,一般會被發展商沒收5%訂金;若於簽署正式買賣合約後撻大訂,被沒收訂金一般為10%至15%,意味撻大訂買家「跳船」離場時,損失的金錢更多。

撻大訂比率增 本月飈至九成

據本報統計,今年1月、2月、3月,新盤市場分別錄約25、21和45宗撻訂,同期撻大訂個案,分別約10、10和28宗,比率分別為40%、48%和62%。至於4月新盤市場暫錄約12宗撻訂,卻有11宗屬買家簽署正式買賣合約後取消交易,比率達92%。相關比率除創今年按月新高外,亦顯示撻大訂比率走勢拾級而上,涉殺訂總額料逾1600萬元。換言之,1月至今整體新盤撻訂宗數共103宗,其中撻大訂佔59宗,比率為57%。”

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 ANGELYANG 於 2020-5-18 10:46 AM 發表

好老實講 投資者會揀即買即收租;
到3期收樓時 放租唔會爭太遠

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 ANGELYANG 於 2020-5-18 10:16 AM 發表

我是新手上車客
去睇樓花1 房戶,發現第一期現樓同一個面積平100 幾萬,同一個budget 可以在港灣豪庭2房320 呎,大家點睇?
3期位置好好多,不過樓花期長

引用:
原帖由 異域古代豬豬 於 2020-5-19 05:15 AM 發表

3期位置好好多,不過樓花期長
三期果個位死過不少人

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 ANGELYANG 於 2020-5-18 06:41 PM 發表

咁勁?
1、2期咪又係3.05-3.5米
而且位置都唔知點樣遠靚法
聽佢噏丫

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]