• 瀏覽: 126,488
  • 回覆: 567
  • 追帖: 52
本主題由 bunnymen 於 2020-11-22 10:57 AM 設置高亮
各位ching, 樓主,

我扒晒D文啦,準備開公司, 然後申請 Seller Account, 我打算

1) 用我屋企地址開有限公司
2) 如二審要地址証明, 用屋企電費單
3) 如果開唔到銀行公司戶口, 就再用Payoneer 收錢

但仲有D問題

1) 我呢個做法通唔通? 有冇土地方係我攪錯咗而會開唔到seller account?

2) 開"有限"公司可唔可以用住宅地址登記, 我睇過之前D post 好似話"無限"公司先可用住宅登記?

3) 開seller account時, 公司用住宅地址 (假設amz 查到的) 會有問題嗎?

4) 如用payoneer 收費, payoneer 係咪比個payoneer 嘅account 我, 我再交比amz, 而我唔需要比香港銀行戶口amz (無論私人定公司)?

唔該晒,唔該晒, 祝大家生意興隆, 一本萬利。

熱賣及精選
引用:
原帖由 waichan999 於 2021-4-2 05:48 PM 發表

我扒晒D文啦,準備開公司, 然後申請 Seller Account, 我打算

3) 如果開唔到銀行公司戶口, 就再用Payoneer 收錢

但仲有D問題

1) 我呢個做法通唔通? 有冇土地方係我攪錯咗而會開唔到seller account?

2) 開"有限"公司可唔可以 ...
(要睇返你屋企係咩性質, 可唔可以用, 你可以問幫你搞開公司的人)

(你可以開公司用一個地址, AMZ 後台 (唔係申請填seller account個邊) 加另一個地址, 到時二審證明可以比其中一個, 但一定要有你個名)

(可以留意下手續費, 起碼都知邊個方便/平)

4) 如用payoneer 收費, payoneer 係咪比個payoneer 嘅account 我, 我再交比amz, 而我唔需要比香港銀行戶口amz (無論私人定公司)?
(開左Payoneer, 佢會開個美國戶口比你, 你比amz)

引用:
原帖由 NowYouCanSeeMe 於 2021-4-3 11:06 AM 發表

(要睇返你屋企係咩性質, 可唔可以用, 你可以問幫你搞開公司的人)

(你可以開公司用一個地址, AMZ 後台 (唔係申請填seller account個邊) 加另一個地址, 到時二審證明可以比其中一個, 但一定要有你個名)

(可以留意下手續費,  ...
Ching,
多謝你的回覆,

2) 明白了,但想問重點係 :  

Utlity地址 一定要= BR地址, 對嗎?

引用:
原帖由 waichan999 於 2021-4-3 05:05 PM 發表

Ching,
多謝你的回覆,

2) 明白了,但想問重點係 :  

Utlity地址 一定要= BR地址, 對嗎?
如果你係後台入左自己住址就方便, 假設你公司係卦牌公司, 冇實質地址 (正常唔會有水電煤單), 咁你就可以用屋企水電煤單
Seller Account Application = BR 地址
Utlity地址 一定要= BR地址 / 台入自己屋企地址

引用:
原帖由 NowYouCanSeeMe 於 2021-4-5 12:53 AM 發表

如果你係後台入左自己住址就方便, 假設你公司係卦牌公司, 冇實質地址 (正常唔會有水電煤單), 咁你就可以用屋企水電煤單
Seller Account Application = BR 地址
Utlity地址 一定要= BR地址 / 台入自己屋企地址
Ching,

唔該晒, thank you!

回覆 引用 TOP

有D好基本問題, 唔好介意我問吓

1) AMZ 收月費的信用卡, 你哋係用私人信卡?

2) 賣出貨物後, 收款戶口, 你哋用私人戶口定公司戶口?

3) 如果用私人戶口, 咁你間公司咪永遠冇收入?

4) 賣出貨品時, 收取FBA 費用是否從買家貨款中扣除, 再將餘額入你戶口?
唔該晒

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 哥哥仔08 於 2021-3-21 10:47 AM 發表

產品以細件輕身為主, 減輕運費
最好不要做電子產品 ,要入battery的產品不要做
不要做長生產周期的產品 , 不要做玻璃容易打爛的產品
最好搵under USD1成本的產品然後在Amazon賣1X, 提升profit margin
加油師兄
要花多時間搵, 3月清關難左, 有D貨要避開, 貨代好多唔收

引用:
原帖由 NowYouCanSeeMe 於 2021-4-8 11:15 AM 發表

要花多時間搵, 3月清關難左, 有D貨要避開, 貨代好多唔收
師兄加油呀, 起步是困難的,嘗試搵幾間貨代報價或者供應商介紹
空運及海運價格貴左幾多, 運送時間又長左, 要早少少plan定
我第一個產品4月1日開始在Amazon銷售, 直到今日total 10張訂單, 平均每日有1張單
我準備緊出第二個產品去Amazon, 大家努力吧

係嗎?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 哥哥仔08 於 2021-4-10 10:41 AM 發表

師兄加油呀, 起步是困難的,嘗試搵幾間貨代報價或者供應商介紹
空運及海運價格貴左幾多, 運送時間又長左, 要早少少plan定
我第一個產品4月1日開始在Amazon銷售, 直到今日total 10張訂單, 平均每日有1張單
我準備緊出第二個產品去Amazon, 大家努力吧
師兄 shipping plan 個發貨地址填咩好? 有冇影響?
1) 自己香港公司地址?
2) 大陸貨代地址?
3) 工廠地址?

Thanks!

老實講。開戶口我只係用咗幾日搞掂。

呢個都係小兒科。我都唔使問人。

能夠賣到貨。做到變體,先至係大工程。

回覆 引用 TOP

我而家做到每一公斤40文運費。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 NowYouCanSeeMe 於 2021-4-17 12:06 PM 發表

師兄 shipping plan 個發貨地址填咩好? 有冇影響?
1) 自己香港公司地址?
2) 大陸貨代地址?
3) 工廠地址?

Thanks!
貨代地址, 如果沒有就生產商工廠地址

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]