• 瀏覽: 32,013
  • 回覆: 369
  • 追帖: 27
引用:
原帖由 gary009 於 2020-5-14 11:24 PM 發表

你指既private label 係邊方面? LISTING?
我既貨50%做FBA, 50%做FBM。
private label件貨

熱賣及精選
引用:
原帖由 supie 於 2020-5-14 11:39 PM 發表

感激,我想問我做fba用呢3個步驟有冇錯:
1) 印好upc碼貼落每件用透明袋包裝好嘅商品
2)把每件貨入箱,create shipping label後貼在外箱
3) 然後直接寄出 ...
岩呀,但有樣野要留意下,睇下d貨係唔係寄去同一個倉。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 charbyrawrr 於 2020-5-15 10:39 AM 發表

而家係米唔可以唔開ar? 我都想唔開即刻sell, 但我sign up seller acc, 佢一定要我入business license, 又要走去整商業登記
最近我冇開個acc ,確實既情況答你唔到。
但係亞馬遜係有分個人賬戶同公司賬戶
你有冇試過用個人果邊申請?

師兄, 謝謝你, 昨天已經又再重傳了, 如果還是不成, 那就再重開一次吧.
只是, 看綱上很多人說: 曾經開過店的, 因資料以前都上過去了 (例如 身份証號/ 地址/電話), 所以就算是取消了, 當AMAZON把舊資一對上又是不會批的了. 不知師兄是否知道有這種事??
就是因為他們一直這麽說, 所以我才一直不敢貿然取消及重開而已.
又如果重開, 是否以個人開戶開始較好?? 因為一般都是說要直接開專業戶.????
求教, 先謝了

引用:
原帖由 charbyrawrr 於 2020-5-15 10:40 AM 發表

private label件貨
呢個冇做呀,如果要做呢樣野都要攪幾多野。
首先一定要係公司賬號,同埋要向銷售當地注冊公司trademake。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 YSL_IY 於 2020-5-15 11:13 AM 發表

師兄, 謝謝你, 昨天已經又再重傳了, 如果還是不成, 那就再重開一次吧.
只是, 看綱上很多人說: 曾經開過店的, 因資料以前都上過去了 (例如 身份証號/ 地址/電話), 所以就算是取消了, 當AMAZON把舊資一對上又是不會批的了. 不知師兄是否知道有這種事??
就是因為他們一直這麽說, 所以我才一直不敢貿然取消及重開而已.
又如果重開, 是否以個人開戶開始較好?? 因為一般都是說要 ...
絕對建議你都係將舊賬號開番。
因為如果你開新賬號,用原本比過既資料,佢用電腦scan到,就會判斷你屬於關聯賬號,又會再死嫁啦。
但如果你比既係新資料,亦都要注意上網ip, ip同舊賬一樣又係會scan到,都會死賬。
信用卡資料都係要用新,身份證都係一樣要新。

引用:
原帖由 gary009 於 2020-5-15 11:18 AM 發表

絕對建議你都係將舊賬號開番。
因為如果你開新賬號,用原本比過既資料,佢用電腦scan到,就會判斷你屬於關聯賬號,又會再死嫁啦。
但如果你比既係新資料,亦都要注意上網ip, ip同舊賬一樣又係會scan到,都會死賬。
信用卡資料都係要用新,身份證都係一樣要新。 ...
謝謝師兄,那我看來都只係死路一條了⋯⋯

引用:
原帖由 YSL_IY 於 2020-5-15 11:23 AM 發表

謝謝師兄,那我看來都只係死路一條了⋯⋯
希望在明天,我向呢5-6年,死左超過10個以上賬號。

引用:
原帖由 gary009 於 2020-5-15 11:31 AM 發表

希望在明天,我向呢5-6年,死左超過10個以上賬號。
😱😱😱😱😱師兄,原來你有這種事😱😱那你還可以攪掂的👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻利害利害👍🏻👍🏻高人👍🏻👍🏻難怪生意做到那麼火了!收徒嗎?

引用:
原帖由 YSL_IY 於 2020-5-15 11:36 AM 發表

😱😱😱😱😱師兄,原來你有這種事😱😱那你還可以攪掂的👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻利害利害👍🏻👍🏻高人👍🏻👍🏻難怪生意做到那麼火了!收徒嗎? ...
我呢5年做亞馬遜,真係可以有排寫,有幾次高潮,又有低潮,要寫出黎真係成本書都寫到。
高潮果陣試過搵到年貨,一日賣100+,一件仲要有成200幾利潤,果時成個香港既貨都比我掃晒,掃到成個香港都冇晒貨。
到低潮既時候就係死賬號,即刻好似地盤佬咁樣,手停口停,仲要有舖租其他人工支出。果陣時我都係做左1年到既新仔,死左賬號就緊係開唔番啦,諗番起果時既心情真係高低起伏。

引用:
原帖由 gary009 於 2020-5-15 11:49 AM 發表

我呢5年做亞馬遜,真係可以有排寫,有幾次高潮,又有低潮,要寫出黎真係成本書都寫到。
高潮果陣試過搵到年貨,一日賣100+,一件仲要有成200幾利潤,果時成個香港既貨都比我掃晒,掃到成個香港都冇晒貨。
到低潮既時候就係死賬號,即刻好似地盤佬咁樣,手停口停,仲要有舖租其他人工支出。果陣時我都係做左1年到既新仔,死左賬號就緊係開唔番啦,諗番起果時既心情真係高低起伏。 ...
請問版主點解會突然死帳號?如果用得好地地冇違規唔會無啦啦死,除非比人搞

引用:
原帖由 supie 於 2020-5-15 02:40 PM 發表

請問版主點解會突然死帳號?如果用得好地地冇違規唔會無啦啦死,除非比人搞
死賬既原因真係超級多,好多野你估唔到。
例如:
  • 日積月累既遲發貨
  • 24小時內不回覆電郵
  • 被人投訴你既貨品有問題(話你假野<因為貨品地區問題,香港包裝會同外國有少少出入。
  • 投訴你侵權問題
  • 退貨率高
  • 取消率高

仲有好多好多你諗唔到既問題都會死賬號。

引用:
原帖由 gary009 於 2020-5-14 05:14 PM 發表

如果係第三次比較痳煩,要再詳細既資料先幫到你重開:
1. 要知道封賬戶原因,向seller performance 果度會搵到佢比你既信。
2. 要知道你提交左3次,係點寫計劃書,交左咩資料?
3. 當你交左資料上去,拒絕既原因係咩?

以你而家既情形,絕對唔可以再亂咁交資料上去,一定要了解晒,亞馬遜要你比D咩,先可以再提交,如果唔係既話,賬戶會死,真係要再申請。 ...
師兄,唔好意思,可以講下咩"計劃書"?我搵哂佢成個seller  Centre 都冇一個地方叫交"計㓰書"佢淨係不停叫我交信用卡資料同埋水電煤賬單,我已經交左三次都話唔啱,又話d文件唔符合佢嘅文字,已經係中英文對照既文字,都話唔係佢哋識別嘅文字。

引用:
原帖由 YSL_IY 於 2020-5-15 03:46 PM 發表

師兄,唔好意思,可以講下咩"計劃書"?我搵哂佢成個seller  Centre 都冇一個地方叫交"計㓰書"佢淨係不停叫我交信用卡資料同埋水電煤賬單,我已經交左三次都話唔啱,又話d文件唔符合佢嘅文字,已經係中英文對照既文字,都話唔係佢哋識別嘅文字。 ...
如果冇叫你交計劃書,就唔洗交,因為每一個案件都唔同。
你既水電單有冇同你申請亞馬遜賬戶時果個名對唔對?
信用卡資料都係要對番亞馬遜登記既資料。
文件係唔係用PDF上傳? 或者像素低佢地睇得唔清楚?
你只要跟足資料交,就住你呢個情形,基本上99%開得番。

引用:
原帖由 gary009 於 2020-5-15 03:55 PM 發表

如果冇叫你交計劃書,就唔洗交,因為每一個案件都唔同。
你既水電單有冇同你申請亞馬遜賬戶時果個名對唔對?
信用卡資料都係要對番亞馬遜登記既資料。
文件係唔係用PDF上傳? 或者像素低佢地睇得唔清楚?
你只要跟足資料交,就住你呢個情形,基本上99%開得番。 ...
PDF咩?佢咪話JPG都得咩?哎,慘啦睇嚟三次都凍過水

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]