• 瀏覽: 32,016
  • 回覆: 369
  • 追帖: 27
提示: 違規內容已被屏蔽
熱賣及精選
引用:
原帖由 supie 於 2020-5-14 02:57 PM 發表

師兄,香港有冇物流公司可以介紹或pm我,我寄美國但找不到物流公司可代辦清關等手續,謝謝
搵物流要睇下
1寄咩,貨物品種
2重量
3貨量
但而家全世界都冇咩航班起飛,而家搵係非常之難,除非你一直有用開公司。或者要比好貴既運費。

師兄, 我已經交了3次了, 還是不批, 都不知是什麽原因. 真是煩死了. 問了銷售經理, 他們都是這意思: "中途加入去跟他的, 他們都不會幫忙, 除非你是由一開始就跟他開戶". 我都不知道現在可以怎樣重新開始.....哎, 煩死了

引用:
原帖由 YSL_IY 於 2020-5-14 04:02 PM 發表

師兄, 我已經交了3次了, 還是不批, 都不知是什麽原因. 真是煩死了. 問了銷售經理, 他們都是這意思: "中途加入去跟他的, 他們都不會幫忙, 除非你是由一開始就跟他開戶". 我都不知道現在可以怎樣重新開始.....哎, 煩死了 ...
如果係第三次比較痳煩,要再詳細既資料先幫到你重開:
1. 要知道封賬戶原因,向seller performance 果度會搵到佢比你既信。
2. 要知道你提交左3次,係點寫計劃書,交左咩資料?
3. 當你交左資料上去,拒絕既原因係咩?

以你而家既情形,絕對唔可以再亂咁交資料上去,一定要了解晒,亞馬遜要你比D咩,先可以再提交,如果唔係既話,賬戶會死,真係要再申請。

引用:
原帖由 gary009 於 2020-5-14 03:29 PM 發表

搵物流要睇下
1寄咩,貨物品種
2重量
3貨量
但而家全世界都冇咩航班起飛,而家搵係非常之難,除非你一直有用開公司。或者要比好貴既運費。
主要係賣衣物,大約15kg,每次幾箱
我主要係想做fba去美國

引用:
原帖由 supie 於 2020-5-14 06:36 PM 發表

主要係賣衣物,大約15kg,每次幾箱
我主要係想做fba去美國
如果係衣物就大把物況選,上網搵都唔難。
如果要平就用香港郵政,不過疫情關系,郵局停左大部份空郵服務。

引用:
原帖由 gary009 於 2020-5-14 06:54 PM 發表

如果係衣物就大把物況選,上網搵都唔難。
如果要平就用香港郵政,不過疫情關系,郵局停左大部份空郵服務。
明白,但是否要報關稅?可以點報?
唔急其實是否會寄船?

引用:
原帖由 supie 於 2020-5-14 07:10 PM 發表

明白,但是否要報關稅?可以點報?
唔急其實是否會寄船?
唔急可以寄船, 但要50-60日先到,咁當然運費可以平好多。
寄所有物流都要去美國都一定要填報關,報關照寫貨品詳情,至於價錢唔洗寫足,報關寫係貨辦咁就OK。

Ching 請問你有冇private label 你件產品? 同埋你其中一個post話list左件貸先再係淘寶買, 即係唔係fba? 多謝無私分享

同埋你初初開始時間公司係有限定無限?? 係米一開始開個無限公司就得? thanks

引用:
原帖由 charbyrawrr 於 2020-5-14 10:44 PM 發表

Ching 請問你有冇private label 你件產品? 同埋你其中一個post話list左件貸先再係淘寶買, 即係唔係fba? 多謝無私分享
你指既private label 係邊方面? LISTING?
我既貨50%做FBA, 50%做FBM。

引用:
原帖由 charbyrawrr 於 2020-5-14 10:54 PM 發表

同埋你初初開始時間公司係有限定無限?? 係米一開始開個無限公司就得? thanks
我一開始做既時侯係連公司都冇開,都係同一時間打工,再兼住做。
如果用公司申請賬戶提交既資料會多好多,審批更加嚴格。
我之後等生意穩定左先開公司,有限同無限就自己決定。

引用:
原帖由 gary009 於 2020-5-14 08:18 PM 發表

唔急可以寄船, 但要50-60日先到,咁當然運費可以平好多。
寄所有物流都要去美國都一定要填報關,報關照寫貨品詳情,至於價錢唔洗寫足,報關寫係貨辦咁就OK。 ...
感激,我想問我做fba用呢3個步驟有冇錯:
1) 印好upc碼貼落每件用透明袋包裝好嘅商品
2)把每件貨入箱,create shipping label後貼在外箱
3) 然後直接寄出

引用:
原帖由 supie 於 2020-5-14 11:39 PM 發表

感激,我想問我做fba用呢3個步驟有冇錯:
1) 印好upc碼貼落每件用透明袋包裝好嘅商品
2)把每件貨入箱,create shipping label後貼在外箱
3) 然後直接寄出 ...

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 gary009 於 2020-5-14 11:29 PM 發表

我一開始做既時侯係連公司都冇開,都係同一時間打工,再兼住做。
如果用公司申請賬戶提交既資料會多好多,審批更加嚴格。
我之後等生意穩定左先開公司,有限同無限就自己決定。 ...
而家係米唔可以唔開ar? 我都想唔開即刻sell, 但我sign up seller acc, 佢一定要我入business license, 又要走去整商業登記

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]