• 瀏覽: 32,026
  • 回覆: 369
  • 追帖: 27
引用:
原帖由 gary009 於 2020-6-28 06:34 PM 發表

title 最好用兩個關鍵字去串連成一個讀得順既標題,bullet point 可以參考ALIBABA果邊COPY過黎,或者睇下你賣緊同款貨源賣得唔錯既競爭對手,參考佢點樣寫,自己再汁汁佢,DESCRIPTION 最好用HTML TOOL去寫,如果就咁打字落去,D字會連埋一舊舊,D客會睇得唔舒服。
至於PPC 唔會做唔到,只係睇下成效既問題,如果你已經有心水關鍵字,可以直接落手動PPC, ...
我係唔係應該用的search volume最大果幾個關鍵詞去做title?啲人話title唔可以改......我而家唔敢亂寫

熱賣及精選
引用:
原帖由 tt77yy88abb 於 2020-6-28 05:36 AM 發表

師兄,又有野想請教你了
我e+叫左alibaba個supplier寄件simple比我,我準備寫listing了,圖片都用軟件整好晒
但是寫title,bullet point,description 上有咩要注意?因為我聽人講要用D keyword去寫的,因為冇keyword d客會搵唔到,同埋做唔到PPC
希望師兄指教! ...
可唔可以問下你入幾多件貨? 同埋brand 寫自己個名同manufacturer係米真係寫真果個?😅 thx. 如果收倒sample覺得唔掂咁個listing點搞!?謝回覆🙏🙏

引用:
原帖由 charbyrawrr 於 2020-6-28 10:38 PM 發表

可唔可以問下你入幾多件貨? 同埋brand 寫自己個名同manufacturer係米真係寫真果個?😅 thx. 如果收倒sample覺得唔掂咁個listing點搞!?謝回覆🙏🙏
我都係新手,大家交流下
我打算入50件貨試下水溫先,listing我都未寫好,答唔到你住

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 tt77yy88abb 於 2020-6-28 09:42 PM 發表

我係唔係應該用的search volume最大果幾個關鍵詞去做title?啲人話title唔可以改......我而家唔敢亂寫
如果用最大果d ,客就容易搜到,但就要睇你條list排名高唔高,如果用一d 冇咁大既字 ,就易排高d囉,最緊要係睇吓自己用邊種策略將條list 打上去
係呀,大標題係唔比改,如果你落得多貨,真係要注意,如果貨少就唔洗驚,再開條新list

引用:
原帖由 charbyrawrr 於 2020-6-28 10:38 PM 發表

新listing 會入50件試賣,brand 同man 如果你冇向亞馬遜串請品牌被案,係唔可以寫自己名或廠名,只可以寫冇品牌。
收到sample 唔得既話,你係訂左貨同時收samPle?定係未落單? 通常收得sample就唔會先落單,覺得唔掂直接搵下一個供應商,list保留文案,只要更換相片就可以

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 gary009 於 2020-6-29 12:41 PM 發表

如果用最大果d ,客就容易搜到,但就要睇你條list排名高唔高,如果用一d 冇咁大既字 ,就易排高d囉,最緊要係睇吓自己用邊種策略將條list 打上去
係呀,大標題係唔比改,如果你落得多貨,真係要注意,如果貨少就唔洗驚,再開條新list ...
感謝師兄回覆,上網睇教學嗰啲人講d吾講d,小弟一頭霧水,去到片尾成日sell課程,真係頂佢唔順…… 哈哈,師兄嘅分享對我幫助好大

引用:
原帖由 tt77yy88abb 於 2020-6-29 08:04 PM 發表

感謝師兄回覆,上網睇教學嗰啲人講d吾講d,小弟一頭霧水,去到片尾成日sell課程,真係頂佢唔順…… 哈哈,師兄嘅分享對我幫助好大
如果佢真係教晒你,仲邊有買佢地既課程。

引用:
原帖由 gary009 於 2020-6-29 08:31 PM 發表

搵食艱難呀,哈哈

回覆 引用 TOP

小妹也做了

14 年 ebay
5 年 amazon
2 年 wish 行銷經驗
生於香港,熱愛工作
多年沉醉於網上營銷

歡迎每一位看懂繁體字的華人,尤其是香港人,加入我這個 Amazon ebay wish 網上教室 心得交流群組 和 專頁。願大家在孤單的網絡營銷路上,找來同行者,齊齊互換心得,共同進步!

引用:
原帖由 gary009 於 2020-6-29 08:31 PM 發表

搞左成晚,搵左D keywords同埋listing都寫左個大概了,真係好累
師兄,我仲想問下Search Terms是什麼來?需要填d咩嫁???(我上網睇教學冇咩人講過)
可唔可以講解下,thx

引用:
原帖由 tt77yy88abb 於 2020-6-30 06:06 AM 發表

搞左成晚,搵左D keywords同埋listing都寫左個大概了,真係好累
師兄,我仲想問下Search Terms是什麼來?需要填d咩嫁???(我上網睇教學冇咩人講過)
可唔可以講解下,thx ...
Search term 即係客搜尋時既關鍵字,你要將你貨品既相關既字放落去,我記得好似係最多放250字,要放盡佢,咁搜到你既機會會增加。

引用:
原帖由 gary009 於 2020-6-30 12:47 PM 發表

Search term 即係客搜尋時既關鍵字,你要將你貨品既相關既字放落去,我記得好似係最多放250字,要放盡佢,咁搜到你既機會會增加。
明白,非常感謝,我放工返去即刻試下
我估唔到做Amazon有咁多野學,以前讀書根本係小兒科…………

回覆 引用 TOP

師兄求救,我整好個listing 了,但出現左少少問題,第一個供應商的sample質量唔好所以我想換個另外一家
我打算用海運,叫佢報價,佢叫我比美國AMAZON倉庫地址佢...
問題是我做了listing ,但未做好shipping plan,我點知D貨會送去邊個倉庫?咁點樣報價?

引用:
原帖由 tt77yy88abb 於 2020-7-2 06:22 AM 發表

師兄求救,我整好個listing 了,但出現左少少問題,第一個供應商的sample質量唔好所以我想換個另外一家
我打算用海運,叫佢報價,佢叫我比美國AMAZON倉庫地址佢...
問題是我做了listing ,但未做好shipping plan,我點知D貨會送去邊個倉庫?咁點樣報價? ...
做好listing 就可以上架產品, 而後揀fba再做fba label ,跟住就會有倉地址同資料可以提供比供應商出報價。另一個方法就係你可以是旦比一個地址佢出報價先,之後同佢講地址會修改。

又要麻煩樓主請教下, 因為上網睇大在太多資料, 又有好多地方唔係好明白

1) 係咪每件貨都要貼UPC? UPC碼係咪唔可以上淘寶/1688個啲買? 聽講有好多UPC碼係用過同埋Amazon好易捉到會block acc
2) 假如我係1688入貨賣, 佢地會唔會幫我貼埋UPC碼同運送去美國? 如果唔幫我貼既話, 我咪要拎左啲貨返香港自己貼左UPC先, 再搵物流送美國?
3) 我登記acc個陣已經話要收39.99月費, 係咪強制一定要join?因為我見無其他option俾我揀....
4) FBA既話, 佢地幫我寄貨俾客會唔會有手續費?係收幾多%?

太多問題要問....唔該哂樓主

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]