• 瀏覽: 127,646
  • 回覆: 568
  • 追帖: 53
本主題由 bunnymen 於 2020-11-22 10:57 AM 設置高亮
引用:
原帖由 香土大陸化 於 2021-1-20 06:59 PM 發表

師兄賣乜嘢貨咁有信心入咁多
係掛鐘,2020年3月第一次試咗一款,150件FBA,還可以,之後就開多九個listing, 共10款10個listing, 每款120個,共1200個

熱賣及精選
引用:
原帖由 hkafex 於 2021-1-18 10:08 PM 發表

我開始了大約2年,2020年10中正式大批貨,10個Listing, 平均每個120件貨FBA, 唔好彩原來10-12月旺季,over storages 的存倉費比咗過2000美金,可能我IPI低,只係375左右
ching, 呢個費用晤係放左超過6個月先收架?

我唔識呀。

引用:
原帖由 ewu 於 2021-1-21 04:25 PM 發表

ching, 呢個費用晤係放左超過6個月先收架?

我唔識呀。
我開始以為係有3個月存放期,原來現在沒有了。而且10-12月是每日每1立方尺收美元2.4,其他日子收0.75

引用:
原帖由 hkafex 於 2021-1-21 05:33 PM 發表

我開始以為係有3個月存放期,原來現在沒有了。而且10-12月是每日每1立方尺收美元2.4,其他日子收0.75
嘩... 你比左皮幾野咪好甘....

坦白講,唔係話我駁你,你就當我唔識野啦,我都想學下野,但我成日係Amazon買野,絕大多數人包括我自己都係買shipped from and sold by Amazon.com,價錢有競爭力,貨源有保證,幾乎乜野他們都有賣,你做third party seller點樣
競爭?你唔好當鬼佬是傻的吧,就算我相信有D鬼佬真係傻,但唔多囖

想問可以去申請AEON VISA卡來做AMAZON嗎???🤫🤫🤫

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 少林寺十八銅人 於 2021-1-21 10:45 PM 發表

坦白講,唔係話我駁你,你就當我唔識野啦,我都想學下野,但我成日係Amazon買野,絕大多數人包括我自己都係買shipped from and sold by Amazon.com,價錢有競爭力,貨源有保證,幾乎乜野他們都有賣,你做third party seller點樣
競爭?你唔好當鬼佬是傻的吧,就算我相信有D鬼佬真係傻,但唔多囖
好老實講。你不能代表全部。

正如有人想買名牌。有人買雜牌

百貨應百客。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 hkafex 於 2021-1-20 07:12 PM 發表

係掛鐘,2020年3月第一次試咗一款,150件FBA,還可以,之後就開多九個listing, 共10款10個listing, 每款120個,共1200個
師兄。我玩咗半年。我總結少少心得。

我覺得每件貨最多係試10件。

如果賣唔出可以降價。total loss都冇問題。

如果好賣嘅話。每次訂十幾20件送fba,

再好啲生意嘅話。一星期發一次貨。

你噉樣一下子每款120,錢未搵到。已經交咗唔少倉儲費。

同亞馬遜打工冇分別。

引用:
原帖由 hkafex 於 2021-1-21 05:33 PM 發表

其實2000蚊倉租已經唔算多。

每個專業係家可以放25立方英呎嘅貨。

最近亞馬遜實施咗新嘅政策。ipi低於450

超過25立方英尺。將會收取每立方usd10一個月嘅倉費。

唔知你知唔知道呢件事。

回覆 引用 TOP

雖然我玩咗亞馬遜半年。都仲係蝕緊錢,但都有少少心得。

要成為一位成功嘅賣家。圖片唔可以太差。要有啲描述內容,最好做埋A+。如果冇嘅話。你件貨品一定要係獨一無二。

近呢半年我都係專業買家同個人賣家之間跳嚟跳去。因為款式太少。個個月交會費都唔少錢。所以我先發貨過去。搞掂曬所有LISTING先至轉返做專業賣家。慳返幾百蚊。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 ewu 於 2021-1-21 08:40 PM 發表

嘩... 你比左皮幾野咪好甘....
講真萬六蚊hkd,夠我玩十幾20款listing

同埋註冊一個品牌。

引用:
原帖由 香土大陸化 於 2021-1-31 04:50 PM 發表

師兄。我玩咗半年。我總結少少心得。

我覺得每件貨最多係試10件。

如果賣唔出可以降價。total loss都冇問題。

如果好賣嘅話。每次訂十幾20件送fba,

再好啲生意嘅話。一星期發一次貨。

你噉樣一下子每款120,錢未搵到。已經交咗唔少倉儲費。

同亞馬遜打工冇分別。
完全同意

回覆 引用 TOP

想問下各位師兄意見? 本身沒有在內地開設銀行戶口, 剛剛測試過香港版的支付寶及Wechat Pay都不能轉帳及匯人民幣到內地,
大家有什麼其他方法付款給Ailibaba供應商?? 有聽到人地話走地下錢莊但銀瑪細人地未必show你.手續費都唔會平

引用:
原帖由 香土大陸化 於 2021-1-31 04:56 PM 發表

講真萬六蚊hkd,夠我玩十幾20款listing

同埋註冊一個品牌。
同意.
ching 得閒多D上黎分享下啦.

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 哥哥仔08 於 2021-2-1 09:07 AM 發表

想問下各位師兄意見? 本身沒有在內地開設銀行戶口, 剛剛測試過香港版的支付寶及Wechat Pay都不能轉帳及匯人民幣到內地,
大家有什麼其他方法付款給Ailibaba供應商?? 有聽到人地話走地下錢莊但銀瑪細人地未必show你.手續費都唔會平
可以用 credit card

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]