• 瀏覽: 58,598
  • 回覆: 746
  • 追帖: 93
買樓須知!
非AA嘅版友請幫手比(心心)推置頂!

買二手樓:

記得記得睇樓簽(睇樓紙)時
千其唔好用準買家個名去簽!!
例如(兩公婆)男單名買就搵女簽。
如女單名買就搵男簽。
因為最後就算同住,
AA係無途徑同方法去查到你地嘅關係的!
如兩公婆聯名買?
咁就一定要請親戚朋友搵日陪睇樓幫幫手簽喇!!

到睇啱物業到傾價階段嘅時候?
記住要同AA講要半佣!即只付50%!
如佢唔肯?即轉第二間AA代傾!
因為業主唔會蠢到只放一間AA簽獨家的。
如A公司唔肯減佣,B公司都絕對樂意做你50%佣金嘅生意!!

記住記住!
你地咁做喺法律上絕對無犯法的!
減50%係基本動作!!!

買一手樓:

睇完示範單位後就算幾啱心水幾想入票都好?
記住記住一定要話返去考慮吓先!
因為只要你唔係截票前最後一刻先睇的話?
根本早入票定遲入票,你抽中嘅機會都係均等的。。
之後你就可以喺截票前,慢慢選擇一間回佣最多嘅AA幫你入飛!!

大家亦無需喺示範單位附近逐個(街霸)問
只要去就近你地嘅AA舖問就可以!
至於發展商比幾多佣金AA?
大家可以上網搵定資料(例如喺香討問)
例如知道發展商比2.5%佣AA?
你就要AA簽定成交價回贈2%嘅回佣form比你先好入票!!
如知道發展商比3%就叫佢回2.5%
如此類推....
總之只留0.5%比佢地就可以!!
A公司唔制,就問B公司,總有一間會幫你地嘅。。

要知道當你買一間$800萬嘅物業
0.5%佣AA公司都收發展商$40000
當拆50%比AA佢都代$20000
拆30%比AA佢都代$12000
對一個只陪你入票同揀樓嘅AA黎講?
以上佣金已經係對佢地仁至義盡架喇!!

記住喺AA心目中你地都只係一個過客!
大家無需同佢地講感情。。
因為全部AA只會同你地講金
係絕對唔會同大家講心的!!
千其唔好覺得對佢地唔住!
因為係你比生意佢做
而唔係你求佢幫你去買!!

多謝收看!
記得比心心推頂。
Thx

乜唔係有好多gogogo準買樓人士架咩?

日日係度睇D AA 出昆人POST
終於係地產區見到最正常的POST, 一定要push 頂!

尻尻尻,幫你推下,俾準買家睇到,唔好等AA唔聲唔聲賺盡啲佣

從沒有放棄心中理想...
引用:
原帖由 ESMP!! 於 2020-4-30 06:47 PM 發表

買樓須知!

買二手樓:

如女單名買就搵男簽。
因為最後就算同住,
如兩公婆聯名買?

如佢唔肯?即轉第二間AA ...
2年前買樓唔識野,同agent講減$xxxx佣(大約25%),佢一口應承

+1

而家有啲新盤去到成十幾%傭~ 真係要問清楚簽好回傭紙先好入飛~

留名睇下有幾多AA入黎俾豬

呢D PO真係要人手頂置
期待樓市GOGOGO之準買家入來比意見
邊D活躍人士唔推呢個PO邊D就係AA

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 ESMP!! 於 2020-4-30 06:47 PM 發表

買樓須知!

買二手樓:

如女單名買就搵男簽。
因為最後就算同住,
如兩公婆聯名買?

心心已比。。。

回覆 引用 TOP

引用:

買樓須知!

買二手樓:

如女單名買就搵男簽。
因為最後就算同住,
如兩公婆聯名買?

多口問句,兩公婆一齊買樓,可以淨係簽一個?
定係叫另一半自己睇就算?

引用:
原帖由 goldfish2000 於 2020-4-30 07:19 PM 發表

日日係度睇D AA 出昆人POST
終於係地產區見到最正常的POST, 一定要push 頂!
做得好!!
佢地根本只當買家同業主係生財工具。

引用:
原帖由 dealyou 於 2020-4-30 07:20 PM 發表

尻尻尻,幫你推下,俾準買家睇到,唔好等AA唔聲唔聲賺盡啲佣
一定要宣揚開去

引用:
原帖由 windows311 於 2020-4-30 07:27 PM 發表

2年前買樓唔識野,同agent講減$xxxx佣(大約25%),佢一口應承
以後唔好啦。。

感謝樓主分享

聽講樓主落左車租緊樓,一係住緊居屋
所以樓主遲早都要上返車,買私樓

所以樓主到時都要注意,唔好比AA呃

終於講啲啱聽說話👍👍不過如果經紀好有料,幫我鋤到個靚價,我唔介意比足傭佢👍

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]