• 瀏覽: 5,397
  • 回覆: 60
  • 追帖: 4
其實呢隻野未來個價應該唔止騰訊頂,我覺得7,8年後呢隻野會同amazon平分天下

Tesla都要痴埋阿里巴巴度就知"天貓"未來好有可能寡頭壟斷商務平台,進一步掌握全球人類大數據

其他果d咩 "達摩院" "雲" 支線發展果d就唔特別多講,大家有留意開阿里巴巴應該都會知

其實我好早已有買呢隻股有o係香討開post講呢隻股,見住早幾年美股阿里跌到13x,早排肺炎港股阿里落過168

但今日已上返晒黎,感覺呢隻野個底好強

係都唔出奇 阿里潛力大

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 shum07 於 2020-4-17 08:34 PM 發表

其實呢隻野未來個價應該唔止騰訊頂,我覺得7,8年後呢隻野會同amazon平分天下

Tesla都要痴埋阿里巴巴度就知"天貓"未來好有可能寡頭壟斷商務平台,進一步掌握全球人類大數據

其他果d咩 "達摩院" "雲" 支線發展果d就唔特別多講,大家有留意開阿里巴巴應該都會知

其實我好早已有買呢隻股有o係香討開post講呢隻股,見住早幾年美股阿里跌到13x,早排肺炎港股阿里落過168

...

都是 馬雲有料, 退休後 選擇做 非執行大股東
之把 靈魂的主席決策位 比左 有料之人 張勇去做
張勇 本身是 會計統計學出身 精於數學, 雙11 光棍節 當年也是 他想出來的。。
看來 阿里的 做法 像 西方企業, 主席位一定選一個 有能合適人士

不同 香港D 地產龍頭 或 大陸一系列內房企業 都是 老豆傳仔女,仔女又傳仔女 去營運下去
又不同 大陸一些 國企 如 國家三桶油 及 四大銀行 主席決策人是 共產黨 定期委任出來, 更換都是 黨決定。。。。

這樣就是分別

我相信 馬雲 馬化騰 都有同 習大大 私下傾好數。 阿里 騰訊會幫國家搵錢,會貢獻國家, 會幫國家面子貼光
但 也有要求,就是國家必須 不干擾他們 管理層的內部營運 及 公司 創新的思維研發

騰訊初初上市得幾蚊都可以上過460蚊
bitcoin十年前段斤買上年層經上過2萬美金一粒
Tesla由當初未有錢賺空談夢想到早排可以衝上9百幾蚊

其實呢類幾年間,十年間暴升既投資事例仲有非常多
主要係睇你肯唔肯由人地當初未發圍果陣就選擇相信人地

人之所以窮係因為一直壓制住自己天馬行空既思維

馬雲當年1999年成立阿里巴巴同人講20年後會變到今時今日咁樣我諗d人當佢痴線/老千

信唔信都好,呢隻野我認為點都要買d渣起手擺埋一邊十年後再睇

引用:
原帖由 Rin2 於 2020-4-17 11:31 PM 發表

騰訊初初上市得幾蚊都可以上過460蚊
bitcoin十年前段斤買上年層經上過2萬美金一粒
Tesla由當初未有錢賺空談夢想到早排可以衝上9百幾蚊

其實呢類幾年間,十年間暴升既投資事例仲有非常多
主要係睇你肯唔肯由人地當初未發圍果陣就選擇相信人地

人之所以窮係因為一直壓制住自己天馬行空既思維

馬雲當年1999年成立阿里巴巴同人講20年後會變到今時今日咁樣我諗d ...
say my name

引用:
原帖由 萬億市值的吉利 於 2020-4-17 11:38 PM 發表

say my name
萬一死直的吉利

回覆 引用 TOP

睇得出巴巴有心想打入海外市場,亦有響美國上市,如果N年後真係同亞馬遜平分天下,個股價應該係依家十倍以上,亞馬遜市值1兆美金(用8年升10倍),巴巴依家區區得6000億美金
我都會長期持有巴巴唔理佢

引用:
原帖由 sam48cf 於 2020-4-18 05:24 AM 發表

睇得出巴巴有心想打入海外市場,亦有響美國上市,如果N年後真係同亞馬遜平分天下,個股價應該係依家十倍以上,亞馬遜市值1兆美金(用8年升10倍),巴巴依家區區得6000億美金
我都會長期持有巴巴唔理佢 ...
咁google?

暫時唔覺,阿里爸爸,現在最有增長潛力是 雲計算,其他業務增長放緩,今年到250已經好好。
反而企鵝仲有機會,起碼社交平台及遊戲,無法輕易取代。

引用:
原帖由 beautybeauty 於 2020-4-18 06:54 AM 發表

咁google?
google都過兆,不過google唔係做網購,好難對比

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 shum07 於 2020-4-17 08:34 PM 發表

...
阿里和QQ有得fight,而且計前景,阿里還比QQ優勝,現階段可以買入所長線部署。
再者,阿里一定會入指數,到時D倉由QQ轉去阿QQ一定不少,阿里股價必定爆升。

回覆 引用 TOP

有老習撐腰,勁過amazon啦!大家記得高位先追入,低位就減磅!謹遵守則,高追低沽。買中資股最緊要講氣氛

引用:
原帖由 sam48cf 於 2020-4-18 05:24 AM 發表

我都會長期持有巴巴唔理佢 ...
但問題係佢好似打唔入美國市場...

不過隻股都應該仲會升..

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 JLV1818 於 2020-4-18 07:52 AM 發表

暫時唔覺,阿里爸爸,現在最有增長潛力是 雲計算,其他業務增長放緩,今年到250已經好好。
反而企鵝仲有機會,起碼社交平台及遊戲,無法輕易取代。 ...
就係遊戲先易被取代...
你而家去google play個到睇下D遊戲...
最高排名個到咩公司都有齊...都唔係獨市一間幾十隻排頭位

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]