• 瀏覽: 20,796
  • 回覆: 226
  • 追帖: 18
係度我試下以用家角度去睇 D熱門樓,歡迎大家交流下

西鐵盤

海之戀/愛絃美
正正西鐵上蓋, 商場有Donki,但暫時店鋪都係傾向貴價鋪為主,不過海之戀 收樓無耐就玩爆渠同壞Lift,樓宇質素可能唔太好

全城匯
介乎西鐵同荃灣廣場中間,行到去西鐵3-5分鐘,樓下又有商場,貴嘅去海之戀,平嘅去荃灣廣場,算係最全面地段,因為鄰近西鐵所以貴

柏傲灣
行到去西鐵3-5分鐘,問題係想近近地去七仔都要行去海灣海濱,向海位置最近臭味源頭,會所泳池比較細,但兒童會所夠大,唔算貴

映日灣
性價比最低新樓,行到去西鐵7-8分鐘,入場費貴,樓層太矮,位置唔算近海,海景只有少部份單位可經柏傲灣間隙見到,最低層位置低得好貼地,價格俾柏傲灣同三寶壓住, 最平約萬七蚊實尺,自住可以,放租包蝕,鄰近荃新天地二期,遲D有Plaza88商場

祈德尊新邨
雖然係公屋+居屋,但位置非常高性價比,行到去西鐵3-5分鐘,近荃廣近Aeon近西鐵,就在全城匯旁邊,但要考慮樓宇老舊同住客質素

荃灣廣場
行到去西鐵4-6分鐘, 就在大型商場上蓋,同樣近Aeon近西鐵,但較接近舊區位置,鄰近好多寵物店舖及診所

三寶盤(楊屋道)

爵悅庭
三寶之一,唔近地鐵,會所夠大,旁邊有個小商場但無乜鋪頭,不過映日灣bridge開左,行去荃新天地感覺快左,遲D Plaza88開埋就更方便

立坊
三寶之一,唔近地鐵,價格同爵悅庭差唔多,所以性價比唔高

樂悠居
三寶之一兼最入,唔近地鐵, 價格同爵悅庭差唔多,所以性價比唔高

青荃向海盤
環宇海灣
雖然行去地鐵7-9分鐘,但貴樓來講性價比低,海景俾柏傲灣同海灣花園擋住,另一邊又面向工業大廈同高速公路,最盡78座最差,見墳見公路,想買野最近要去到海灣海濱花園,泳池夠大,不太受海旁臭味影響

海灣花園
乾靜舊樓,行去地鐵 7-9分鐘左右,向海單位多,屋苑唔大,樓下配套唔多,但可去對面海濱買野補足,比環宇海灣更多海景,雖曾有墜Lift意外,但已2年前全面更換哂新Lift,不太受海旁臭味影響,1,2年後海灣旁邊會建好小學,有機會帶動海灣同海濱人流而有輕微價格上升

海濱花園
大型屋苑中最殘,最好同最差嘅野都有佢份,每棟價格差距好大, 有向海向墳向青荃路,同樣受到海旁臭味影響,老鼠亦最多,但基本小店多,自給自足唔需要特別行出去,行去地鐵10-12分鐘左右,1,2年後海灣旁邊會建好小學,有機會帶動海灣同海濱人流而有輕微價格上升

西邊向海盤

麗城花園
大型屋苑,並排向海單位多,配套足,唯一要問題係行去西鐵快極都15-20分鐘

韻濤居
旁邊就係麗城,雖然比麗城更近荃西站少少,但因為都係用同一條bridge過去海旁行去,所以同麗城一樣約15-20分鐘,缺點就係望向麗城單位有點太近,要長期拉簾,性價比如果唔會點用會所,買麗城會再好一D

港鐵荃灣站盤

綠楊新邨
雖然係舊樓但價位企得較硬,但唔算貴,因為係平民恩物,近地鐵,有一堆平民商場,行去千色又近

愉景新城
配套足,有大型D-Park商場,雖然叫港鐵盤, 但實際經Bridge行去地鐵快極都10-15分鐘

街市盤

萬景峯
位置在荃新天地一期,去街市去商場都方便,樓境開揚,但去地鐵唔近,在兩鐵荃灣及荃西中間,去邊個地鐵都係要行一段路,但位於交通中心,比較嘈

御凱
位置在荃新天地二期,同樣去街市去商場都方便,旁邊如心商場同Plaza88相繼落成,行去荃西8-10分鐘左右,樓境開揚,旁邊就係大公園

邊疆盤
翠豐荃威荃中荃景荃德
位置太唔就腳,鈄路多,所以樓價偏低,無錢又想平又想乾淨可考慮

Panda盤
名逸居
起錯位置既貴盤,坐落舊區同工廈區,雖然配套足夠,旁邊就係Panda Hotel同商場悅來坊,但悅來坊太街坊級商場,格局次一等,而且呢邊Aeon人流比起荃廣偏低得好緊要,可能隨時抽身唔續租,行去荃灣站或大窩口站都要12-15分鐘,始終相同價錢來講,比佢更好既盤選擇太多,所性價比同環宇一樣低

大窩口盤
縉庭山&昇柏山
係同一條路,位國最清悠最靜,人流少,
位置高同開揚,望到好多樓景,亦非常通風
至於MTR,縉庭山行落去大窩口8分鐘左右,昇柏山行去就要10分鐘,但因為係鈄路,夏天包你辛苦
附近完全無配套,不過想買野食野昇柏山最近可以行去光輝圍,光輝圍配套足夠,街市超市乜都有,
縉庭山就差D,去光輝圍或大窩口村都一樣遠,曾經攪過一陣村巴Van仔,但載客量低,最後無埋
呢兩個盤無車會麻煩,住得就最好買埋車位,但車位都好爆,經常見人偷雞泊路邊

新手睇樓前留意
-  一定要考慮埋管理費, 管理費就好似供樓物不可分,半新樓開始已經平均$4建尺,即500建尺已要2千大元
-  荃西站向海果邊嘅樓要預左會好猛太陽

-  計足壓測,兼要計埋月供+按保+印花稅+管理費+雜費,先知每月要俾幾多

熱賣及精選
引用:
原帖由 oncconcchk 於 2020-4-14 03:00 PM 發表

西鐵盤

海之戀/愛絃美
正正西鐵上蓋, 商場有Donki,但暫時店鋪都係傾向貴價鋪為主,不過海之戀 收樓無耐就玩爆渠同壞Lift,樓宇質素可能唔太好

全城匯
介乎西鐵同荃灣廣場中間,行到去西鐵3-5分鐘,樓下又有商場,貴嘅去海之戀,平嘅去荃灣廣場,算係最全面地段,因為鄰近西鐵所以貴

柏傲灣
行 ...
呢個貼幾多資訊,推上

有冇其他區介紹?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 oncconcchk 於 2020-4-14 03:00 PM 發表

西鐵盤

海之戀/愛絃美

全城匯

柏傲灣
行 ...
管理費寫得好

我之前有開貼提及

https://www.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=28840657&utm_source=copy&utm_campaign=ios&utm_medium=share

御凱: (一律3/4房, 但3房只有700, 全西)
附近人多, 西鐵根本吾方便, 車位少, 管你廢貴又吾係黑人保安, 樓底無11, 先上平台同人一架升降機, 根本無景, 西, 無1000呎房細, 無卡屎, 吾近驚安。
算IN,

柏傲: (只有4成是3房+, 由1廁起, 基本上一係無廚東南一係正西)
臭, 車位少, 西鐵根本吾方便,管你廢貴又吾係黑人保安, 樓底無11, 同人一架升降機, 根本無景, 西, 露台細, 無1000呎房細, 無卡屎, 當中一隻則長無廚, 吾算IN,, 吾近驚安。
比較人少

海之: (一半是3房以上, 無1廁) (一期7/10座單邊, 7座正西, 8-9座只是LA海。 二期只有800仲要不是突海)
臭有兩個臭渠位, 西鐵根本吾方便, 車位少, 管你廢貴又吾係黑人保安, 樓底無11, 同人一架升降機, 根本無景, 西, 南吾靚, 無1000呎房細, 無卡屎, 則長不是日字, 吾算IN, 出入上落麻煩, 鬼祟位開則, 露台細, 只有兩部升降機, 爆屎渠, 好窄公用空間。
搵不到優點

萬景: (7成是3房+, 由1廁起, 大部份3房集中在后排向西/北)
街市上蓋, 車位少, 兩鐵皆遠, 附近常塞人多, 吾係黑人保安, 樓底無11, 同人一架升降機先上平台, 根本無景比前面傘住, 無1000呎房細, 無卡屎, 分分中前面重建大會堂運動場又起傘密, , 吾近驚安。
外表比新的好, 管你廢合理

環宇: (7成是3房+, 由1廁起, 座向多但無咩好)
車位少, 管你廢貴又吾係黑人保安, 樓底無11, 似居屋, 同人一架升降機, 好多比海灣傘住/見隻獲 無1000呎房細, 無卡屎,好多則好差只可以4房當3房住,, 吾近驚安  。
附近人少

引用:

西鐵盤

海之戀/愛絃美

全城匯

柏傲灣
行 ...
全部都無興趣, 如果要cheap就麗城

引用:

西鐵盤

海之戀/愛絃美

全城匯

柏傲灣
行 ...
無縉庭山, 名逸, 翠豐........

麗城先係邊疆盤,呎價仲低過祈德尊新邨

引用:
原帖由 最緊要有米2 於 2020-4-14 03:04 PM 發表

全部都無興趣, 如果要cheap就麗城

搞邊科啊係推荃西,荃灣西冇新盤啦,講吓將軍澳

唔好聽啲AA講

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 最緊要有米2 於 2020-4-14 03:05 PM 發表

無縉庭山, 名逸, 翠豐........
補左Panda盤同大窩口盤
名逸的確要補補
縉庭山已經係Kwai果邊,所以唔算荃灣了,不過都可講下
翠豐其實同荃德附近,都係山卡啦

引用:
原帖由 oncconcchk 於 2020-4-15 10:23 AM 發表

補左Panda盤同大窩口盤
名逸的確要補補
縉庭山已經係Kwai果邊,所以唔算荃灣了,不過都可講下
翠豐其實同荃德附近,都係山卡啦
仲有𩐳濤

引用:
原帖由 edwwin 於 2020-4-14 03:03 PM 發表

管理費寫得好

我之前有開貼提及

https://www.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=28840657&utm_source=copy&utm_campaign=ios&utm_medium=share
全部都在呃人$,又冇黑人保安
同埋覺得佢地過多實招丶例如海之平台上高有實招行根本是多餘的
又柏O門口有兩名實招根本多餘的(一名座在更亭已經足夠)
會所亦有大量冗員

引用:
原帖由 ewwh0514 於 2020-4-14 03:21 PM 發表

麗城至少吾洗比人呃管你廢

引用:
原帖由 最緊要有米2 於 2020-4-15 10:36 AM 發表

仲有𩐳濤
update埋

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]