• 瀏覽: 2,328
  • 回覆: 41
  • 追帖: 1
點解 HIBOR 完全無跌過嘅?

啲銀行定期息仲升咗添
究竟係印銀紙,定碎銀紙架

熱賣及精選
引用:
原帖由 yifeifei2 於 2020-4-8 08:39 發表

啲銀行定期息仲升咗添
還息不還本令銀行收少咁多流動錢, 又可能要借錢中小企等佢地捱住, 咁多流動性需求, 拆息邊會平

QE緊,錢未殺到啫

回覆 引用 TOP

聽班硬好鳩吹就死得啦

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 sunday8999 於 2020-4-8 08:42 AM 發表

還息不還本令銀行收少咁多流動錢, 又可能要借錢中小企等佢地捱住, 咁多流動性需求, 拆息邊會平
宜家仲點會大放錢比中小企
銀行打電話嚟叫你借錢啲電話都少咗啦。

即係世紀 QE ,只不過等如銀行還息不還本嘅本金部分

引用:
原帖由 yifeifei2 於 2020-4-8 09:01 發表

宜家仲點會大放錢比中小企
銀行打電話嚟叫你借錢啲電話都少咗啦。

即係世紀 QE ,只不過等如銀行還息不還本嘅本金部分
其他國家唔知 大陸大嬲係定向降準 規定銀行淨係可以將多出黎既錢去規定既行業 房地產一向唔關事 同埋我相信水向低流 人永遠追逐利潤 依家香港樓 樓價高 租值低 樓價無可能炒得再高 因為依家已經係全球最高

Kill緊me!

信"瞓"教 ! 愛"精"神 !

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 sunday8999 於 2020-4-8 09:06 AM 發表

其他國家唔知 大陸大嬲係定向降準 規定銀行淨係可以將多出黎既錢去規定既行業 房地產一向唔關事 同埋我相信水向低流 人永遠追逐利潤 依家香港樓 樓價高 租值低 樓價無可能炒得再高 因為依家已經係全球最高 ...
講 QE 都係睇美元,港元有聯滙,你話錢唔炒樓,都可以炒股,但宜家 HIBOR無明顯跌,即係根本無大錢流入嚟香港

開始跌咗,昨日1.8%, 今天1.675%
而且各國匯率對美元開始回升
只能話市場開始冷靜下來

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 yifeifei2 於 2020-4-8 08:39 AM 發表

啲銀行定期息仲升咗添
香港銀行根本冇資金需求, 低息黎 自己賺少D? 有咩好處?

引用:
原帖由 singsingbaby 於 2020-4-8 09:58 AM 發表

香港銀行根本冇資金需求, 低息黎 自己賺少D? 有咩好處?
搞清楚一點先,有無資金需求唔係睇銀行,係睇市場。
情況就好似地產經紀、股票經紀,唔理升市定跌市,最緊要有「成交」。
因為銀行都係賺個差價

美國QE係救自己
D 錢流入香港做乜
係果幾個人先日日話全世界既錢都入香港啫
搵食嘛

引用:
原帖由 yifeifei2 於 2020-4-8 10:04 AM 發表

搞清楚一點先,有無資金需求唔係睇銀行,係睇市場。
情況就好似地產經紀、股票經紀,唔理升市定跌市,最緊要有「成交」。
因為銀行都係賺個差價 ...
既然賺差價,少人借 銀行冇資金需求, 為何要減息賺少D?

引用:
原帖由 singsingbaby 於 2020-4-8 10:13 AM 發表

既然賺差價,少人借 銀行冇資金需求, 為何要減息賺少D?
照你咁講,點解銀行仲要加定期利息?
坐咁多貨係度咪蝕成本?

引用:
原帖由 Cire 於 2020-4-8 10:09 AM 發表

美國QE係救自己
D 錢流入香港做乜
係果幾個人先日日話全世界既錢都入香港啫
搵食嘛
如果事情真係咁,之前咁多次 QE,歐洲各國就唔會屌娜媽啦

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]