• 瀏覽: 27,737
  • 回覆: 175
  • 追帖: 5
畢生積蓄購買滙控

58歲已退休的李女士直呼「滙控好卑鄙」,她指投放了多年來的積蓄及退休金,共購買了5萬股以上、平均價約60多元的滙控。她本打算與丈夫每年收10多萬(每月約2萬)的股息,以幫補退休後的生活,沒想到滙控言而無信取消派息,更比喻「我借咗佢錢,話冇嘢做唔還息,咁得唔得?」

她認為已身處兩難的局面,若賣掉持有的股份將虧損40%,維持現狀則需「食老本」應付日常開支,並指子女有自己的生活,不希望成為負擔,「仔女係咪揹埋我哋每個月兩萬蚊?香港有好多我哋呢種人,而家係推晒落去個坑埋葬!」

單身婦靠股息交保險

59歲半退休及未婚的黃女士透露,分別於去年底及今年共購入2萬股,本來等待3萬多元的股息,支付每年5萬元的保險供款,更指自己一把年紀單身寡女,僅靠股息生活。因此在得知取消派息後,感到晴天霹靂,直斥滙控「唔好叫Hong Kong Bank啦,不如叫UK Bank啦!

我本追睇匯豐值10蚊以下

技術分析黑魔法防禦學
基本分析麻瓜研究學
妙麗波浪理論學
大鱷奇獸飼育學
即市盤路變形學
牛熊飛行學
期指占卜學
熱賣及精選
好快升返50蚊

直頭叫佢 U P K Bank.................把啦.................

專心炒股........

吹水會分心, 會走雞.............

回覆 引用 TOP

升就升呀g呀jor牛三唔等人, 拿拿林 不問價掃貨 唔買就蝕

引用:
原帖由 買大陸股等跳樓 於 2020-4-6 05:47 PM 發表

升就升呀g呀jor牛三唔等人, 拿拿林 不問價掃貨 唔買就蝕
我以前匯豐收息一個月一千蚊,呢家收100蚊,要食二手薯條

技術分析黑魔法防禦學
基本分析麻瓜研究學
妙麗波浪理論學
大鱷奇獸飼育學
即市盤路變形學
牛熊飛行學
期指占卜學
引用:
原帖由 追魂兄~ 於 2020-4-6 06:06 PM 發表

而加係無息,邊有100 蚊你收, 亂噏都用下腦啦

引用:
原帖由 追魂兄~ 於 2020-4-6 06:06 PM 發表

過咗肺武又正常返啦

她本打算與丈夫每年收10多萬(每月約2萬)的股息  <—— 咩數?😨

香港人又比鬼佬害死

引用:
原帖由 農場消失的筍盤 於 2020-4-6 05:39 PM 發表

好快升返50蚊
等佢升上50蚊,我不如博9988升上$280蚊仲好

今日匯豐;好冇陰功……

引用:
原帖由 追魂兄~ 於 2020-4-6 05:38 PM 發表

畢生積蓄購買滙控

58歲已退休的李女士直呼「滙控好卑鄙」,她指投放了多年來的積蓄及退休金,共購買了5萬股以上、平均價約60多元的滙控。她本打算與丈夫每年收10多萬(每月約2萬)的股息,以幫補退休後的生活,沒想到滙控言而無信取消派息,更比喻「我借咗佢錢,話冇嘢做唔還息,咁得唔得?」

她認為已身處兩難的局面,若賣掉持有的股份將虧損40%,維持現狀則需「食老本」應付日常開支,並指子女有自己的生活,不 ...
一早買QQ就冇事了

回覆 引用 TOP

我都有兩個伯娘,兩個都係大部份流動資產放係滙豐,幾十年靠佢收息過活,兩個都八十歲過外
一個有五萬股左右,一個有十萬八萬股左右

回覆 引用 TOP

呢兩個戱子揀得唔錯,應該畀到壓力英國高層。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 1000x1000 於 2020-4-6 06:13 PM 發表

她本打算與丈夫每年收10多萬(每月約2萬)的股息  <—— 咩數?😨
50000股xUSD0.51(4次息)x7.8=hk$198900/12=$16575/月

未扣派息銀行手續費及美元差額。

呢位女士以今日$38.95,賬面蝕105萬多+冇左每月約$16xxx收息作生活費。

進退兩難

提示:支持鍵盤翻頁左 右