• 瀏覽: 29,220
  • 回覆: 368
滙控(00005)前日在毫無預兆下宣布暫停派發股息,經民聯地產及建造界立法會議員石禮謙昨日接受本報專訪時,質問滙控「對唔對得住香港投資者」,又點名批評財政司司長陳茂波、身兼港交所(00388)主席的滙豐銀行非執行主席史美倫和證監會等,在此事上沒有為香港人發聲和爭取,「點解我哋政府一句聲都可以唔出嘅」。

轟陳茂波史美倫不發聲

石禮謙表示,除了對滙控取消派息感氣憤外,更認為滙控辜負了港人一直以來對他們的支持,「喺佢最艱難嘅時候,香港投資者大力支持,點解而家可以咁?」更令他感到失望的是港府、港交所和證監會,似乎沒有為香港小股東爭取合理權益,他點名批評陳茂波和史美倫,質疑身兼港交所主席的史美倫,會否因為滙豐銀行非執行主席身份,而不敢表態。「有無代香港股東問呢?SFC(證監會)有無研究過,佢哋喺法例上可唔可以咁做呢?」石禮謙指出,香港實行「一國兩制」,具有完善的金融制度,不解為何在回歸後22年,仍因為一道來自英國的指令而要香港人承受損失,「我打算質問陳茂波,佢對得住香港投資者咩?」

石禮謙透露,現時手持的滙控股票不足1萬股,因為「相信滙豐」,多年來一直有買入股份給現時約40多歲的女兒當「利是」。他坦言,發聲並不是為自己爭取權益,而是為了那些寄望收息的年長股東,批評滙控在疫情來襲的黑暗日子還要為小股東雪上加霜。

CY就係太完美!
熱賣及精選
其實其他股唔派息又冇人屌。。。hsbc 唔派點解要屌呢?買左一定賺架咩?

附件

bkn-20161216212332473-1216_00822_001_01p.jpg(34.33 KB)

2020-4-3 08:02 AM

免責聲明:
本人所發表的包括但不限於文字、圖片和超連結均不構成任何投資的邀約或建議。如有任何人因本人所發表之言論而導致任何損失,需自行承擔。
引用:
原帖由 火火哥哥 於 2020-4-3 07:59 AM 發表

其實其他股唔派息又冇人屌。。。hsbc 唔派點解要屌呢?買左一定賺架咩?
問題係除淨後先玩唔派息呀!唔識就咪能出聲,講出來比人笑

引用:
原帖由 智若愚 於 2020-4-3 07:56 發表

滙控(00005)前日在毫無預兆下宣布暫停派發股息,經民聯地產及建造界立法會議員石禮謙昨日接受本報專訪時,質問滙控「對唔對得住香港投資者」,又點名批評財政司司長陳茂波、身兼港交所(00388)主席的滙豐銀行非執行主席史美倫和證監會等,在此事上沒有為香港人發聲和爭取,「點解我哋政府一句聲都可以唔出嘅」。

轟陳茂波史美倫不發聲

石禮謙表示,除了對滙控取消派息感氣憤外,更認為滙控辜負了港人一直以來對 ...
發聲都冇用啦!人哋喺英國,你啲小股民講乜都冇用!老狐狸即係老狐狸,老謀深算。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 火火哥哥 於 2020-4-3 07:59 發表

否則佢喺個議會裏邊,有乜功能功用呀?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 樹上善良的高峰 於 2020-4-3 08:06 發表

最火滾就係噉樣!上邊嗰條友識條鐵咩?

引用:
原帖由 智若愚 於 2020-4-3 07:56 AM 發表

轟陳茂波史美倫不發聲

石禮謙表示,除了對滙控取消派息感氣憤外,更認為滙控辜負了港人一直以來對 ...
石議員全中

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 智若愚 於 2020-4-3 07:56 AM 發表

轟陳茂波史美倫不發聲

佢high好多啦我諗佢副身家冇咗兩成

Don't bother people for help without first trying to solve the problem yourself.

引用:

轟陳茂波史美倫不發聲

政府俾人燒左立法會
都只係強烈遣責一下
今次俾英國騙財,唔出聲好正路喎

引用:
原帖由 樹上善良的高峰 於 2020-4-3 08:06 AM 發表

除整後股價會下調番,但而家唔派,咁計應該升先係架又咩原因插成幾呢?

Don't bother people for help without first trying to solve the problem yourself.

引用:
原帖由 急焦滴滴樹根 於 2020-4-3 08:14 AM 發表

政府俾人燒左立法會
都只係強烈遣責一下
今次俾英國騙財,唔出聲好正路喎
英國騙財,不如話老美屈佢洗錢搞到罰到執啦

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 火火哥哥 於 2020-4-3 07:59 AM 發表

唔係一定賺,但除淨咗都唔派,真係合規?

引用:
原帖由 clay0489 於 2020-4-3 08:02 AM 發表

好嘔心

回覆 引用 TOP

辜負了港人一直以來對他們的支持?
下...........你估呢家選明星咩? 上市公司係咁無良架喇

fans 特色 :
1) 永遠向前看 , 有理想,  目光非常長遠
2) 所有講過某台 負面的都是'x手
3) 所有同意了某台 負面的post都是 x手 的friend
4) 人地講 a 台,  佢地一定講 b 台點點點 喇 , 扯開話題
提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]