• 瀏覽: 15,816
  • 回覆: 241
  • 追帖: 3
上一篇post左個廣告帖之後評論俾人插到出彩

首先我承認我係小人,我係係香討搵生意,市道艱難,你插我全家我都係咁話。

第二,關於個盤。最多人插既係地點出卡啦同埋付款方式。

講真發展商推得個盤出黎,上面一定有一大班精英計過數,點樣先可最易令你落搭。

而我既睇法係,呢個盤主攻想買樓,而且係一手樓,但手頭上又無太多現金既朋友仔。

正如上面有個師兄話我道我朋友入手,我真係得啖笑。講真,如果佢唔想買樓佢唔會搵我。

想同大家分享下我呢個朋友,後生仔24歲,現時月入1.5萬,老豆2萬,家姐即將畢業做醫護,手頭有100萬現金。大陸有樓收租,而且將會有更多(拆一代)。

就呢個情況其實佢可以有好多選擇,但最大問題係,依一刻佢好難做銀行按揭,因為香港帳面唔夠數。而且佢全家住緊公屋就算夠數都唔會報。

所以呢個盤係佢第一選擇。而且佢確實識計,香港一個300呎單位,用最垃裝修人工加料,都要20起。先唔理佢丑唔丑,呢個盤全屋智能家電包曬,如果你自己搵人搞你無30萬搞得到,我切。呢個盤基本上你收完樓去宜家行個圈執5萬已經住得。而呢個數可能就係你買二手樓俾AA既佣。

而呢35萬如果買開放式單基本上夠你俾5%訂加印花印加律師費,到你2021,5-8月收樓再俾埋尾期5%。

依加大家都係針驚上唔到會,但大家真係忽略晒想上會都上到會而唔夠現金既人。

最後就係地點山卡啦,我想問大家,你買幾百萬既野你會唔會是是旦旦做決定,肯定諗過曬先做決定。而我都相信好多人關注地點係考慮生活之餘更重要係未來升值空間。咪玩啦,要靚要新又要有得升仲要地點正而且要平,大家訓醒未?如果有呢個盤麻煩同我講聲,我第一個落訂。

歡迎大家認真討論,唔介意大家插,最緊要插得有point!

熱賣及精選
引用:
原帖由 我愛臺中 於 2020-4-2 12:57 PM 發表

我細時在附近長大。我大了搬了去大埔後。差不多都很少返去。交通超大問題。出人一次市區幾個鍾
交通呢層真係好難 呢個屋苑聲稱繁忙時間有接駁巴士直出市區 咁以後實際情況真我答你唔到 現有公共交通可在接駁到巴士中轉站同港鐵站 而且果區同一時間有幾個屋苑發展緊 到時人多左就自然會增加班次 當然呢個係理想狀態之下

引用:
原帖由 江湖地產佬 於 2020-4-2 12:51 PM 發表

上一篇post左個廣告帖之後評論俾人插到出彩

而呢35萬如果買開放式單基本上夠你俾5%訂加印花印加律師費,到你2021,5-8月收樓再俾埋尾期5%。

依加大家都係針驚上唔到會,但大家真係忽略晒想上會都上到會而唔夠現金既人。

最後就係地點山卡啦,我想問大家,你買幾百萬既野你會唔會是是旦旦做決定,肯定諗過曬先做決定。而我都相信好多人關注地點係考慮生活之餘更重要係未來升值空間。咪玩啦,要 ...
一句如果個盤係掂嘅?
唔洗你推介都大把人搶一Q清啦!

我欣賞你嘅進取
但絕對唔認同你為推盤只講該盤嘅好說話!
呢個盤利多於弊?定弊多於利?
我想信每一個準買家都想個AA會比到一d專業分析同意見嘅!

但你就同其他AA一樣只講好果邊?
就完全唔提交通?日常生活購物配套?resell能力?按揭風險?等問題...
為左做生意就迫個準買家0選擇?

我教你點做sales啦!!
我夠知啲相影得靚啦。。
我夠知送全屋裝修電器啦。。
呢啲係人都有眼睇!
你嘅專業係要話比個客聽佢睇唔到嘅嘢!
你有呢啲專業咩???

買呢個盤坐十年以上!
投資收租就算啦唔洗諗,回報可能係1,除非你嫌錢多
自住住到一年非常佩服你!
😂

回覆 引用 TOP

廚房裝修有幾靚都好?
要黎煮公仔麵咩?!
樓主知唔知最近街市超市喺邊?
準買家收工嘅時候佢果區有無街市?收左未?
你又知唔知屋苑最近嘅食肆喺邊?最近嘅超級市場買日用品喺邊?
簡單啲最近嘅便利店喺邊?

知唔知附近有乜嘢車搭?
(架252都要半個鐘一班)

以上你無一點係提過!!!

買樓住,唔係間屋有幾得?入場有幾易就夠架...你有冇代入過準買家日後嘅生活去睇成件事??
無嘛!!
專業??

我係唔鐘意牛嬸!
但尚悅都比掃管笏好

引用:
原帖由 ESMP!! 於 2020-4-2 02:39 PM 發表

一句如果個盤係掂嘅?
唔洗你推介都大把人搶一Q清啦!

我欣賞你嘅進取
但絕對唔認同你為推盤只講該盤嘅好說話!
呢個盤利多於弊?定弊多於利?
我想信每一個準買家都想個AA會比到一d專業分析同意見嘅!

但你就同其他AA一樣只講好果邊?
就完全唔提交通?日常生活購物配套?resell能力?按揭風險?等問題...
為左做生意就迫個準買家0選擇?

我教你點做sales啦!!
我夠知啲相影得靚啦。。
...
講真 如果我要係香討分析咁多野 咁多字邊個會睇曬 我係做個賣點出黎吸下睛 你講既野我好同意 但唔係呢一步去做 係有個潛在買家contact左我先

引用:
原帖由 江湖地產佬 於 2020-4-2 03:20 PM 發表

講真 如果我要係香討分析咁多野 咁多字邊個會睇曬 我係做個賣點出黎吸下睛 你講既野我好同意 但唔係呢一步去做 係有個潛在買家contact左我先
你warm call業主又好?接你walkin客都好?佢地一樣會問我以上問題!
唔識答你已經唔專業啦!

你嘅做法只適合企一手捉d自己黎睇示範單位嘅人...講交通配套附近環境佢可能仲熟過你....
你嘅作用只係踢佢一腳去落票同簽單!

你覺得喺香港討論區打咁多分析出嚟冇意思??幫唔到你搵生意??
乜你以為淨係一面倒講佢嘅好處?啲pm同生意就會撲埋黎咩?
如果你係咁冇實力嘅?
不如你直接啲回幾多%佣可能仲有d機會!

喺呢度你都唔會詳細分析?
唔通你話俾我聽你見到個準買家你會詳細分析利弊俾佢聽?等佢再去決定買唔買咩?
你咪又係抵抵抵筍筍筍唔買冇機會呢d小朋友selling

回覆 引用 TOP

你帶人誤入歧途,依區各師兄踢爆你係因為我地有良心!正如我唔會說人買恒地垃圾納米樓一樣!

上高千島湖風景就一流

呢區交通係一大問題,除非你自己有車及買到車位

引用:
原帖由 寒冬黃色筍盤 於 2020-4-2 05:07 PM 發表

你帶人誤入歧途,依區各師兄踢爆你係因為我地有良心!正如我唔會說人買恒地垃圾納米樓一樣!
總會有人需要既 大家插我都可以係插之中學到野

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 onlee2004 於 2020-4-2 05:12 PM 發表

上高千島湖風景就一流

呢區交通係一大問題,除非你自己有車及買到車位
有呢個經濟條件肯定唔會買呢度

唔介意自駕出市區
可唔可以講多d車位情況? 同埋條路點玩法?
我當返港島9點, 要幾點起身出車

引用:
原帖由 江湖地產佬 於 2020-4-2 05:13 PM 發表

有呢個經濟條件肯定唔會買呢度
要買都買愛琴啦

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]