• 瀏覽: 17,648
  • 回覆: 139
  • 追帖: 5
估唔到咁快就兩年。亮公當年教人用首期錢買獅子收息租樓日日賺。文尾仲話收到個大果藍答謝。

有ching查過。當年5號仔股價系$75。好快就會跌到一半。今年仲無息收。租樓日日賺神話宣告破滅。

好文重溫
............................................

文亮言

三年後才買樓

湯文亮博士

紀惠集團行政總裁

2018年3月30日

今早收到一個短訊,有一對年輕夫婦話我替他們解決了一個難,原來他們打算買一個二千萬的住宅單位,亦合資格在銀行借錢,但覺得樓價太貴,前日睇到我在明報的文章話匯豐三年內可升至150元,於是將準備買樓的首期連連花稅大約1,200萬,全部買哂匯豐,不但昨日已經做妥,並且與業主續了三年租約,收取匯豐的股息已經夠租金,在未來三年又不用供樓,他們將會相當輕鬆,兩公婆昨晚睡得很甜,所以發短訊多謝我。

其實是他們自己識諗,在三年以後,無論政府有沒有推出新樓空置稅,只要保持供應量,地產商一定會賣樓,樓價就算上升,升幅亦會有限,如果樓價繼續上升,二手樓成交量就會繼續減少,物業代理見到勢色不對,就會轉為唱淡樓市,其實已經開始了,有物業大代理話現在是收割期,不是播種期,亦有大代理話現在買樓的人要有準備,樓價隨時會下跌一成,至於加息,三年後最少比現在多2%,這是業主的煩惱,不是租客的煩惱,就算匯豐股價沒有上升,只要樓價沒有上升超過一成,就只是打成平手,因為三年租金可以彌補樓價升幅,寫到這裡,菲傭話有人送來一個大果籃,食完再寫。

Someone is sitting in the shade today because someone planted a tree a long time ago.  

If you don't find a way to make money while you sleep, you will work until you die.   

Never test the depth of river with both the feet.  - Warren Buffett
熱賣及精選
典型傻淡

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 你假誠 於 2020-4-1 01:22 PM 發表

估唔到咁快就兩年。亮公當年教人用首期錢買獅子收息租樓日日賺。文尾仲話收到個大果藍答謝。

有ching查過。當年5號仔股價系$75。好快就會跌到一半。今年仲無息收。租樓日日賺神話宣告破滅。

好文重溫

............................................

文亮言

三年後才買樓

湯文亮博士

紀惠集團行政總裁

201 ...
呢條友都信

我諗起西環牛肉PP錶-starxxxxx
佢早前用全副身家$15萬買左滙豐

引用:
原帖由 你假誠 於 2020-4-1 01:22 PM 發表

好文重溫

文亮言

三年後才買樓

湯文亮博士

紀惠集團行政總裁

201 ...
仲有一年
不過前提係對夫婦未離婚

回覆 引用 TOP

叫人買5號都知佢唔識野

引用:

好文重溫

文亮言

三年後才買樓

湯文亮博士

紀惠集團行政總裁

201 ...
好精彩.......湯生有無打算買返個果籃俾人

四十佬 - 爆粗經濟學
https://fortyroad123.blogspot.com/
正如汪狗話嘉湖三房唔會低過650萬一樣,都大把白痴相信啦!

引用:
原帖由 ESMP!! 於 2020-4-1 01:32 PM 發表

我諗起西環牛肉PP錶-starxxxxx
佢早前用全副身家$15萬買左滙豐
全副身家得15雞學人講樓

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 bhotspur 於 2020-4-1 01:39 PM 發表

叫人買5號都知佢唔識野
呢個真 而家買左hsbc 唔計派息 股價都蝕死 仲要樓市升左好多 雙蝕

如果我冇記錯的話,呢版一定唔只1個人咁講的。

我記得有個賣自住樓都好似話all-in匯豐收息去交租,如果係真既話,租層樓比佢個業主就大獲了

信亮公,好快得永生

回覆 引用 TOP

引用:

好文重溫

文亮言

三年後才買樓

湯文亮博士

紀惠集團行政總裁

201 ...
兩夫婦終於唔駛煩買唔買樓

依家首期都無左咯,買鬼買馬

都兩年啦,中間佢話已轉咗軚

引用:
原帖由 真.錦馬超 於 2020-4-1 01:50 PM 發表

如果我冇記錯的話,呢版一定唔只1個人咁講的。

我記得有個賣自住樓都好似話all-in匯豐收息去交租,如果係真既話,租層樓比佢個業主就大獲了
唔怕,今年無錢交租時,每月放一手5仔,得咗

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]