• 瀏覽: 8,877
  • 回覆: 113
  • 追帖: 2
有個驚青騰雞男業主問,有樓想走貨,好似股市咁避下險,然後低位再撈,係咪聰明。

佢老豆即刻幫佢計一計數,騰雞男賣樓,呢個時後走蝕佣金,將來再買又蝕厘印佣金,以一層千萬樓計,來回使費過百萬。

跟住租樓,每個月三萬,三年又過百萬。

相反繼續供樓,三年供掉本金60萬

一來一回,前後唔見二百萬。

情況A) 假如樓市三年經歷二至三成調整,都係呢條數,唔賣樓但賺住,也離供完樓進一步,到下一上升周期再賺價。

But騰雞男業主已冇了層樓時,三年租金蝕去手上資金,要再買回當日同級數的樓已不可能,只能繼續租,繼續怨,成為過去十年落錯車的20多萬人之一。就算重新上車,又從頭開始供,又會經歷下一波經濟衰退周期,又大叫「有貨好走」...循環轉眼就五十。

情況B)假如...樓市抗跌,或短暫回落1成,跟住再上漲3成..,騰雞男業主你點處理?

情況C)假如....樓市因全球大放水和零息,積壓購買力大爆發,疫後狂升三成、四成...

三大不能買的盤:油塘、屯門樓 四小龍
1.油塘樓,水泥灰敝日
2. 屯門太遠,風水又差
3. 四小龍,太密集,住到好像雀籠
熱賣及精選
呢個係九成九業主心態同佢地心中點計數,所以妄想業主會大減價逃生門有貨想走的,恐怕是癡心妄想。

1.油塘樓,水泥灰敝日
收入來源都冇

3萬租金?? 佢收入幾多 要租到咁貴保持生活水平?

引用:
原帖由 yyyymmdd 於 2020-3-30 12:59 PM 發表

收入來源都冇
假設有5%失業,呢5%是否全部冇存糧過難關?又賣完樓租唔租樓?
另供外95%呢,可能仲有10%加人工加強購買力

1.油塘樓,水泥灰敝日
引用:
原帖由 明日真香 於 2020-3-30 01:06 PM 發表

基本上一個像樣三房都要三萬租,劏房不在討論之列
當然你可以縮細條數再計,例如住開800萬樓租二萬,結果大同小異...

1.油塘樓,水泥灰敝日
引用:
原帖由 江湖少俠 於 2020-3-30 01:08 PM 發表

基本上一個像樣三房都要三萬租,劏房不在討論之列
當然你可以縮細條數再計,例如住開800萬樓租二萬,結果大同小異...
搞笑 咁咪租細d或者遠d囉
邊個叫佢落錯車 賣自住樓永遠不是好選擇

經濟下行引申失業結業
失業結業引申鋪市吾得

鋪市吾得引申失業潮到
失業潮到引申欠租斷供
欠租斷供引申回報下降
回報減低引申估值下降

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 明日真香 於 2020-3-30 01:06 PM 發表

作大 d 先氹到人架嘛

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 江湖少俠 於 2020-3-30 01:06 PM 發表

假設有5%失業,呢5%是否全部冇存糧過難關?又賣完樓租唔租樓?
另供外95%呢,可能仲有10%加人工加強購買力
淡淡永遠覺得全香港嘅人會失業 , 之後冇人租樓.  假設淡淡嘅願望實現咗, 佢哋都係買唔到樓, 因為冇收入

引用:
原帖由 江湖少俠 於 2020-3-30 12:53 PM 發表

有個驚青騰雞男業主問,有樓想走貨,好似股市咁避下險,然後低位再撈,係咪聰明。

佢老豆即刻幫佢計一計數,騰雞男賣樓,呢個時後走蝕佣金,將來再買又蝕厘印佣金,以一層千萬樓計,來回使費過百萬。

跟住租樓,每個月三萬,三年又過百萬。

相反繼續供樓,三年供掉本金60萬

一來一回,前後唔見二百萬。

情況A) 假如樓市三年經歷二至三成調整,都係呢條數,唔賣樓但賺住,也離 ...
你講緊呢度果位騰雞師兄

賣自住樓既下場永遠都係好慘,原因係唔識計數.
輸左層樓,錢冇左都算,老婆肯定日日嘈嘈叫,話你當年做咩賣自住,等等既說話.

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 大寶二寶 於 2020-3-30 01:40 PM 發表

你講緊呢度果位騰雞師兄
絕對冇,除非有

1.油塘樓,水泥灰敝日
引用:
原帖由 明日真香 於 2020-3-30 01:27 PM 發表

搞笑 咁咪租細d或者遠d囉
邊個叫佢落錯車 賣自住樓永遠不是好選擇
收租樓有人幫手供更加唔放

1.油塘樓,水泥灰敝日
供得起,死頂都要供㗎啦,供唔起就無計,永遠預計會點既野,無討論空間,講黎浪費時間

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]