• 瀏覽: 13,880
  • 回覆: 85
  • 追帖: 1
移民唔一定好, 08年入市, 如果冇移民冇賣樓, 以佢實力今日相信己1開3,4,

做錯一個決定, 條路行遠左好多, 同港樓作對, 即係同自己條命作對

謙稱是普通打工仔,實際擁有MBA學歷並於跨國超市工作的陳生2011年因工作關係而賣樓移民,當時持有的大角嘴奧運站兩房單位以575萬元沽出,該單位今日市值831萬至864萬元,升幅近5成。世事難料,兜兜轉轉又因工作關係,兩年前回流香港,坦言:「落錯車囉,而家咪含住淚上返車!」去年3月斥資逾1,600萬元買入大埔白石角雲滙一個3房單位,買樓才3個月,接連發生逆權運動、武漢肺炎、全球股災,本月初雲滙更錄得一次過11伙撻定。當年落錯車,如今會否上錯車?

相關新聞:【我的置業故事】二千萬樓畀一半首期 80後陳太:投資賺番嚟,冇得教!年約40歲的陳生2008年已上車,當時以約364萬元買入大角嘴奧運站凱帆軒一個兩房單位,2011年以575萬元沽出。他解釋,因為工作關係,需要長駐海外,「2011年打算移民,當時想試吓去外國生活。去咗瑞士,兜兜轉轉去過幾個地方,都住咗一年半載,包括澳洲、瑞士、英國、埃及,最後我覺得香港真係一個好好嘅地方,可能今時你會覺得,香港係咪好似不如以前,但我仍然覺得香港比其他地方好好,我哋更加要珍惜呢個地方,呢個地方得來不易,唔會有第二個。」當年人在他鄉,深感人離鄉賤,仍記得:「喺倫敦生活,會發覺當地部份人會歧視你,例如搭地鐵Tube,佢哋會企到好前,企到幾乎跌落路軌,但如果當你企前面,稍為挨後,佢哋就會鬧你,相反佢企前面挨後,又話你做乜逼到佢落去。」

當年因工作離開,如今因工作回流,「回流香港,當然係窮驅使,當然唔係愛與責任,最緊要都係份工,搵到適合我嘅工就返嚟香港。」回想當初賣樓移民,他坦言:「落錯車囉,而家咪含住淚上返車!慘囉,嗰時500幾萬賣咗,而家應該過千萬。(係咪好痛?)未致於要而家跳樓,但都好痛㗎啦。」根據中銀及滙豐網上物業估價對他當年沽出單位估值分別為831萬元及864萬元,較當年買入價升值分別45%及50%。

相關新聞:【我的置業故事】沽深圳樓賺兩球返港買樓 港人:大灣區非遍地黃金今天回家,他想長住香港,「返嚟香港之後租住何文田單位,逢周末日揸車嚟科學園放狗,覺得環境幾好,如果住係度,唔使揸車,都可以落樓去海邊行下。」去年3月遂以逾1,600萬元買入大埔白石角雲滙一個3房單位,實用面積857方呎,支付一半首期,一邊呻落錯車,其實本身實力雄厚。

重新上車才3個月,逆權運動開始,他一生買賣物業總是不像在好時機,「我無後悔,反而而家先需要人,留喺香港先幫到手。當然走好容易,但始終我喺呢度出世,呢度真係自己嘅根,係有感情。而家返嚟幫手,你每駛一蚊都係一張投票,例如你食啲咩鋪頭或睇咩媒體,諗下你自己啲錢點樣用,去幫手。我唔排除工作原因,兩、三年後公司要我返美國。當然呢啲超越個人決定,咁當然要走,但如果無咩特別原因都想留喺度。」
然而去年底至今,武漢肺炎、股災,全球經濟前景未明,今次是否上錯車?「我比較好彩,屬於低價買入,尚可以囉。樓,始終要住,安慰自己,睇長啲囉!so far而家仲有少少賺,有地方住,又有少少錢落袋,等於免費住。暫時睇,可能最近發生好多事,但影響最大當然係疫情,疫情不外乎兩個結果,就係減退與不減退。不減退,我都死咗啦,無乜所謂。如果疫情減退,睇返基本情況,目前政府咁低能量,係咪真係搵到地呢?每日不斷有新移民透過不同渠道來香港,包括團聚、讀書、工作,呢啲人住邊呢?供不應求仍然解決唔到。除非政府有一日有一項措施,用比較公正嘅手法提供土地,到時我先考慮賣樓,但暫時仲未見到供不應求嘅情況會逆轉。」

記者:陳家雄

影片:
採訪:陳家雄、張嘉鎣
編撰、旁白:張嘉鎣
攝影:Gary
剪接、後期:劉果豐
編審:楊智佳
https://hk.finance.appledaily.co ... EPDZQVNUAYEULS62OI/

雷神:
1. 騎功硬凈
2. 平衡力好
3. 走位靈活
4. 搶閘迅速
5. 應變能力強
6. 步速智慧高
熱賣及精選
含住淚上返車

引用:
原帖由 bbsuperbb 於 2020-3-27 08:59 AM 發表

含住淚上返車
「本月初雲滙更錄得一次過11伙撻定。當年落錯車,如今會否上錯車?」

雲匯?

回覆 引用 TOP

其實條根喺香港~就算移民都好~點都要留返一間樓做逃生門~ 真係想回流返嚟都容易好多~

引用:
原帖由 indialettuce 於 2020-3-27 09:07 AM 發表

其實條根喺香港~就算移民都好~點都要留返一間樓做逃生門~ 真係想回流返嚟都容易好多~
個11 單撻定會影響心理狀況

https://www.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=28916758&utm_source=copy&utm_campaign=ios&utm_medium=share

Aa冇生意?又post 唱好😂

引用:
原帖由 edwwin 於 2020-3-27 09:15 AM 發表

個11 單撻定會影響心理狀況

https://www.discuss.com.hk/viewt ... mp;utm_medium=share
呢個 case 撻咗又離開香港咩~ 咪鄈係要住~ 最後收租婆/佬贏曬~

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 跑步人生 於 2020-3-27 08:58 AM 發表

移民唔一定好, 08年入市, 如果冇移民冇賣樓, 以佢實力今日相信己1開3,4,

做錯一個決定, 條路行遠左好多, 同港樓作對, 即係同自己條命作對

謙稱是普通打工仔,實際擁有MBA學歷並於跨國超市工作的陳生2011年因工作關係而賣樓移民,當時持有的大角嘴奧運站兩房單位以575萬元沽出,該單位今日市值831萬至864萬元,升幅近5成。世事難料,兜兜轉轉又因工作關係,兩年前回流香港,坦 ...

回覆 引用 TOP

近2萬一呎買雲匯大單位,100%肯肯定佢會左一巴右一巴,乖乖地1600買奧運3房反而無事。
仲要諗住2,3年走,一定要蝕到爬喺度先有人接。如果佢守十年左右等附近發展咁都仲有希望

引用:
原帖由 nhfnhe 於 2020-3-27 09:48 AM 發表

近2萬一呎買雲匯大單位,100%肯肯定佢會左一巴右一巴,乖乖地1600買奧運3房反而無事。
仲要諗住2,3年走,一定要蝕到爬喺度先有人接。如果佢守十年左右等附近發展咁都仲有希望 ...
樓主可能係11000 上車果批

https://www.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=28046999&utm_source=copy&utm_campaign=ios&utm_medium=share

係樓市低位放樓,番到黎係樓市高位入市...坐艇機會大...

回覆 引用 TOP

係香港地話之你讀到MBA,如果你冇能力買樓,溝女都係一樣難過登天

引用:
原帖由 nhfnhe 於 2020-3-27 09:48 AM 發表

仲要諗住2,3年走,一定要蝕到爬喺度先有人接。如果佢守十年左右等附近發展咁都仲有希望 ...
857呎叫大單位

班甴曱仲以為英國佬會當佢哋係子民,去到當地就知自己係鬼佬心目中,賤過地底泥。

似昨文多D

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]