• 瀏覽: 9,801
  • 回覆: 143
  • 追帖: 2
差不多廿年前我買左第一個物業,
開鎖入門果種喜悅真係難以形容,
好似整個人生去左另一個層次咁!
從此個人自大左,
成日笑屋村人士、租樓人士係死乞衣,
果種自豪感難以言喻。

但人大左開始覺得呢種心態太膚淺,
開始冇再睇唔起人。
自己樓越買越多,開始更重視精神層面。

但諗返起年少氣盛果陣,
其實係人生必經嘅階段,
如果未經歷過上流社會嘅第一階級(上車)
的確會遺憾!

熱賣及精選
提示: 違規內容已被屏蔽
引用:
原帖由 我沒有說謊 於 2020-3-26 07:48 PM 發表

第一次買樓果種喜悅同第一次射精一樣咁爽
所以未上車嘅巴打加加油!
形容得好貼切

引用:
原帖由 我沒有說謊 於 2020-3-26 07:39 PM 發表

差不多廿年前我買左第一個物業,
開鎖入門果種喜悅真係難以形容,
好似整個人生去左另一個層次咁!
從此個人自大左,
成日笑屋村人士、租樓人士係死乞衣,
果種自豪感難以言喻。

但人大左開始覺得呢種心態太膚淺,
開始冇再睇唔起人。
自己樓越買越多,開始更重視精神層面。

但諗返起年少氣盛果陣,
其實係人生必經嘅階段,
如果未經歷過上流社會嘅第一階級(上車)
的確會遺憾! ...
十七年前上車買樓時好緊張
供左頭幾個月每月$8000幾已經覺得支出好大
果陣喺度諗如果以後每個月都係咁
咪無得再出去蒲??
結果真係慢慢戒左蒲(講緊上車前唔晚晚都隔晚,上車後一個月兩三次盡...)

之後就覺得自己真係大個仔喇!
似生性喇!
先拍拖結婚!

但到今日都無你睇唔起住屋邨同租樓d人果陣感覺

講得岩,識少少經濟的,都應該覺得而家鋤價入市贏面大

20年前,咁你都好老下

回覆 引用 TOP

買左自主樓咪不停諗點整靚間屋囉, 呢樣租樓係吾會有

我當年第一層樓時, 真係開心到好難用文字黎表達.

但有層樓後, 真係多咗好多女埋身就真的

引用:
原帖由 ESMP!! 於 2020-3-26 07:57 PM 發表

十七年前上車買樓時好緊張
供左頭幾個月每月$8000幾已經覺得支出好大
果陣喺度諗如果以後每個月都係咁
咪無得再出去蒲??
結果真係慢慢戒左蒲(講緊上車前唔晚晚都隔晚,上車後一個月兩三次盡...)

之後就覺得自己真係大個仔喇!
似生性喇!
先拍拖結婚!

但到今日都無你睇唔起住屋邨同租樓d人果陣感覺 ...
天道酬勤👍

回覆 引用 TOP

18年前。亞媽叫我係首次置業申請表簽個名。跟住同佢睇左幾次樓。無端端做左業主。無乜感覺。

反而十年前自己買自住,堅開心

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 OBTS 於 2020-3-26 08:07 PM 發表

買左自主樓咪不停諗點整靚間屋囉, 呢樣租樓係吾會有
的確,冇屬於自己嘅地方係幾可憐,
感受唔到呢種喜悅。

租樓又怕執靚左間屋會益左業主。

公屋又覺得外面咁核突,𥚃面執幾靚都係浪費,
而且間公屋又唔係自己,
隨時比仇家投訴你過入息就GG

好快大家分下自己第一次買楼嘅失望

引用:
原帖由 mingtong911 於 2020-3-26 08:12 PM 發表

好快大家分下自己第一次買楼嘅失望
酸味十分🤣👍

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 真.錦馬超 於 2020-3-26 08:07 PM 發表

我當年第一層樓時, 真係開心到好難用文字黎表達.

但有層樓後, 真係多咗好多女埋身就真的
有樓真係會多左一班女埋身
如果係靚仔+有樓就真係無敵👍

引用:
原帖由 我沒有說謊 於 2020-3-26 08:14 PM 發表

有樓真係會多左一班女埋身
如果係靚仔+有樓就真係無敵👍
其實有好多女仔係好現實的, 有樓真係比較有著數, 所以做男人表面風光係冇用的

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]