• 瀏覽: 1,564
  • 回覆: 25
  • 追帖: 1
銀行批左按揭,hkmc 出埋commitment certificate 比銀行, 銀行話anytime 都可以drawdown
下星期會去律師樓簽文件,之後d 文件會交去銀行處理
再下一個星期就交樓

請問交樓是否指到時agent 會交鎖匙比我? 我可以去間屋? 因為剛剛請左假下星期去律師簽文件,唔想再請假for 交樓,如果交樓果日係agent 招呼我,我想夜晚攪

熱賣及精選
引用:
原帖由 馬洛耶夫 於 2020-3-26 07:16 PM 發表

銀行批左按揭,hkmc 出埋commitment certificate 比銀行, 銀行話anytime 都可以drawdown
再下一個星期就交樓

請問交樓是否指到時agent 會交鎖匙比我? 我可以去間屋? 因為剛剛請左假下星期去律師簽文件,唔想再請假for 交樓,如果交樓果日係agent 招呼我,我想夜晚攪 ...
其實交吉drawdown前一兩日你係可以驗樓
你如果已簽好律師樓文件,可以問AA(問業主)可否比條鎖鑰你!
如果唔可以?
就唯有等到交吉完成後你自己上律師樓或AA公司攞鎖鑰。。

我之前買樓的時候, 比曬錢之後, 個agent同業主confirm收到錢後就交鑰匙比我, 而我就一手收鑰匙另外一手就比佣金.

依家仲係唔係咁就唔知了.

我果時收樓 過程就係拎匙.....
因為...收樓前都應該已經上去望過...果日其實無咩可以做....等拎匙

收樓果日最主要部分 係自己律師樓比 錢對家...
對家收到就會比指示 律師樓/AA可以拎匙...
我果時就同AA拎....有D人可能要上律師樓....呢樣應該會預早夾定

引用:
原帖由 x地獄使者x 於 2020-3-26 07:39 PM 發表

我果時收樓 過程就係拎匙.....
因為...收樓前都應該已經上去望過...果日其實無咩可以做....等拎匙

收樓果日最主要部分 係自己律師樓比 錢對家...
對家收到就會比指示 律師樓/AA可以拎匙...
我果時就同AA拎....有D人可能要上律師樓....呢樣應該會預早夾定 ...
因為我聽過話收樓之前幾日去驗樓,收樓果日朝早去律師樓簽名,覺得層樓無問題,就授權律師過數,之後收鎖匙

咁我依家即係下星期去律師樓簽文件,起收樓果日律師會過數比原業主的律師,原業主無問題,我就可以拎鎖匙?

即簡單黎講,我起收樓果日,係等銀行過數比律師或等律師過數比原業主的律師,原業主話無問題,我就可以起agent/律師樓拎鎖匙?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 ESMP!! 於 2020-3-26 07:19 PM 發表

其實交吉drawdown前一兩日你係可以驗樓
你如果已簽好律師樓文件,可以問AA(問業主)可否比條鎖鑰你!
如果唔可以?
就唯有等到交吉完成後你自己上律師樓或AA公司攞鎖鑰。。 ...
請問應該係邊日drawdown? 我起律師樓簽文件果日drawdown? 定係收樓果日先drawdown?

又或者其實我下星期起律師樓簽左文件,之後就會drawdown ,我可以問下agent 睇下原業主有無問題,無問題就可以比定鎖匙我? 如果係咁,咁我要起簽文件之前搵agent 驗下樓先

同埋我諗都會係收樓果日先收鎖匙,以免收樓前幾日層樓有咩事會入我數

引用:
原帖由 真.錦馬超 於 2020-3-26 07:20 PM 發表

我之前買樓的時候, 比曬錢之後, 個agent同業主confirm收到錢後就交鑰匙比我, 而我就一手收鑰匙另外一手就比佣金.

依家仲係唔係咁就唔知了.
即係我下星期簽完文件,原業主收到錢無問題,起交樓果日,我比佣金agent ,agent 就比鎖匙我?

一定係比傭金一手攞匙,佢都信你唔過

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 馬洛耶夫 於 2020-3-26 07:58 PM 發表

即係我下星期簽完文件,原業主收到錢無問題,起交樓果日,我比佣金agent ,agent 就比鎖匙我?
我果時就係, 但就唔清楚你同你個agent點按排了, 因為依家好似有人會上律師樓收鑰匙的

引用:
原帖由 真.錦馬超 於 2020-3-26 08:04 PM 發表

我果時就係, 但就唔清楚你同你個agent點按排了, 因為依家好似有人會上律師樓收鑰匙的
明白了,唔該哂師兄!

其實起簽正式買埋合約時,律師話鎖匙最好經佢手交比我,但其實層樓係密碼鎖,同埋之後都會換,所以由邊個比都無乜所謂

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 真.錦馬超 於 2020-3-26 08:04 PM 發表

唔該哂師兄,頭先同agent 按排好了,簽完文件幾日後就驗樓,驗完樓第二日就收樓
約左agent 夜晚先收鎖匙,到時比埋支票佢地,咁即係交樓果日唔駛再請假

原來以上係由agent 按排,唔怪得今日問律師,律師好似答唔到野咁XDXDXDXD

引用:
原帖由 馬洛耶夫 於 2020-3-26 08:26 PM 發表

唔該哂師兄,頭先同agent 按排好了,簽完文件幾日後就驗樓,驗完樓第二日就收樓
約左agent 夜晚先收鎖匙,到時比埋支票佢地,咁即係交樓果日唔駛再請假

原來以上係由agent 按排,唔怪得今日問律師,律師好似答唔到野咁XDXDXDXD ...
唔洗客氣.

不過我係你的話, 我搞好裝修後會連個電子鎖都會換埋, 因為電子鎖都可以用鑰匙開到的, 因為你唔知前業主或者個agent會keep住一絛後備鑰匙

引用:
原帖由 馬洛耶夫 於 2020-3-26 07:16 PM 發表

再下一個星期就交樓

請問交樓是否指到時agent 會交鎖匙比我? 我可以去間屋? 因為剛剛請左假下星期去律師簽文件,唔想再請假for 交樓,如果交樓果日係agent 招呼我,我想夜晚攪 ...
當時我係驗樓後去律師樓簽野
律師提我收樓前驗樓 驗好先簽
(驗樓是成交前3-4天 唔好太耐
同睇樓時冇大分別 合約上的設備完好)

成交當晚aa送鎖匙來俾我
(細鋪aa 我原來屋企係佢返屋企會經過既路)

上手業主比較企理同數量比較多
叫左AA影印晒鎖匙 要我簽收

引用:
原帖由 馬洛耶夫 於 2020-3-26 07:56 PM 發表

請問應該係邊日drawdown? 我起律師樓簽文件果日drawdown? 定係收樓果日先drawdown?

又或者其實我下星期起律師樓簽左文件,之後就會drawdown ,我可以問下agent 睇下原業主有無問題,無問題就可以比定鎖匙我? 如果係咁,咁我要起簽文件之前搵agent 驗下樓先

同埋我諗都會係收樓果日先收鎖匙,以免收樓前幾日層樓有咩事會入我數 ...
成交日先drawdown  (無問題就收樓)
send你用既律師樓咭片俾跟你按揭既職員就得

引用:

再下一個星期就交樓

Agent要攪埋先好比佣

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]