• 瀏覽: 20,804
  • 回覆: 288
  • 追帖: 6
唔好再比人呃啦,終於搵到d數字,
香港每戶平均2.7人,全港共265萬戶
香港公營樓12x萬個單位,私人樓15x萬個單位,共280萬個單位。
呢個數字已經證明唔系供不應求
加上如果系供不應求,根本市場唔會有咁多一手樓賣剩,和二手沽盤供應,自己去agent網睇下,一手樓賣剩好多,所以供不應求根本系用黎呃人既籍口,因為大部份人都冇去深入了解,quantify 呢件事。
只要樓市價格高,失業率高,租金回報率持續低下,引發拋售投資收租既物業,樓市供應會大增,買家接唔切既話,就會跌到pk

d數字我都唔知系邊到搵,可能系政府統計處,我系引蕭若元的,自己可參考佢既source.
https://youtu.be/vWcnIwnM-_w

引用:
原帖由 kenlihoyin 於 2020-3-25 01:01 PM 發表

香港公營樓12x萬個單位,私人樓15x個單位,共280萬個單位。
加上如果系供不應求,根本市場唔會有咁多一手樓賣剩,和二手沽盤供應,自己去agent網睇下,一手樓賣剩好多,所以供不應求根本系用黎呃人既籍口,因為大部份人都冇去深入了解,quantify 呢件事。
只要樓市價格高,失業率高,租金回報 ...
一手大把貨尾 二手長賣長有貨

引用:
原帖由 kenlihoyin 於 2020-3-25 01:01 PM 發表

香港公營樓12x萬個單位,私人樓15x萬個單位,共280萬個單位。
只要樓市價格高,失業率高,租金回 ...

開始大劈價,回到97了

引用:

因為你單純咁以為每戶人(2.7人)佢地只擁有一個單位

當然,我只信地少人多(政府同地產商控制市場)
但我亦唔相信係供不應求嘅。。

引用:
原帖由 星臣 於 2020-3-25 01:07 PM 發表

開始大劈價,回到97了
正經3房?係邊度?
要咪要咁樣既閣樓格局?(閣樓底貼廁所門邊)
只要240萬? 首期咋?
係全款既話講出來聽先啦
我想了解下 岩就買

引用:
原帖由 ESMP!! 於 2020-3-25 01:11 PM 發表

因為你單純咁以為每戶人(2.7人)佢地只擁有一個單位

當然,我只信地少人多(政府同地產商控制市場)
但我亦唔相信係供不應求嘅。。
當然唔系每人一個單位,但系佢地都系租返出黎,所以住黎講,都唔系供不應求

唔得閒睇老蕭段片住, 不過一兩年前已經講樓市一早供過於求。
你睇下一年一手供應同最後賣得哂幾多就知係目前既價位, 一年一手樓既需求有幾多, 等發展商捱唔住, 個價一定跌落去, 跌幾多需求先出返黎就再睇, 依排D地產佬, 仲X果D都話最少調整一兩成。

引用:
原帖由 penny790 於 2020-3-25 01:05 PM 發表

一手大把貨尾 二手長賣長有貨
地產商都按奈不住,知道貨尾好難賣,今年萬幾新盤又塞住,租出去好過丟空。

供不應求?其實睇你點睇啦,
有D業主手上早期keep住幾個單位以上,

地產商手上其實都有好多一手單位、地
佢地係唔推出黎賣呀,
慢慢小小咁分比你,
佢地D精算師好勁架,計到開咩價位有人食得起,仲要剛剛好做足咁多年港奴

不過疫症始終影響人既信心,你睇發展商都放軟腳步,林鄭都放軟腳步,業主開始急了散貨,遲D等睇人踩人 

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 野人1 於 2020-3-25 13:19 發表

地產商都按奈不住,知道貨尾好難賣,今年萬幾新盤又塞住,租出去好過丟空。
岩岩咪話環X.東岸 發展商同業主爭客鬥平租

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 kenlihoyin 於 2020-3-25 01:13 PM 發表

當然唔系每人一個單位,但系佢地都系租返出黎,所以住黎講,都唔系供不應求
咁好多供樓花嘅都係租緊樓住嘅。。

其實如果真供不應求?
就即係有人有正常收入都無屋住要訓街啦?
所以呢四個字根本唔存在!

只可以講筍盤供不應求

回覆 引用 TOP

交咗租未呀,月尾了

回覆 引用 TOP

肛衰竭出現

回覆 引用 TOP

期待觀看房屋政策7:3比之後的結果。 

回覆 引用 TOP

引用:

老蕭嘅話不可信!乜都好,想入市嘅打工仔一定要停一停、諗一諗,睇清楚:
世界疫情變化,
香港市面情況;
自己份工同能力。
切記、切記。

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右