• 瀏覽: 3,357
  • 回覆: 12
  • 追帖: 1
2020 生日就51 歲,想買一份正人壽保險保額係1.5 M or 2M 做文職、不吸煙。不用長期食藥。無入院做手術。保期去10年,想問總保費多少,武漢肺炎死亡有得賠償。

有沒有其他選擇,不想綁住太多現金
Thx

熱賣及精選
引用:
原帖由 jimboss 於 2020-3-18 08:04 PM 發表

樓主請問保期去10年意思係想供十年?
Sorry 溝清楚啲,供十年就退休。
不再需要保險,仔女己出生。

想問多一樣,好似銀行做緊,月供儲蓄, 中間有事會賠一個保額,如果無事可以俾返個本金加少少利息,抵唔抵?

如果呀女18歲買1.5m 浄人壽買到60 歲,42年供款是多少?

多謝指教。

引用:
原帖由 lunhk 於 2020-3-18 06:38 PM 發表

2020 生日就51 歲,想買一份正人壽保險保額係1.5 M or 2M 做文職、不吸煙。不用長期食藥。無入院做手術。保期去10年,想問總保費多少,武漢肺炎死亡有得賠償。

有沒有其他選擇,不想綁住太多現金
Thx ...
1.5M,每年約HK$8000,去到60歲

引用:
原帖由 lunhk 於 2020-3-18 08:58 PM 發表

想問多一樣,好似銀行做緊,月供儲蓄, 中間有事會賠一個保額,如果無事可以俾返個本金加少少利息,抵唔抵?

如果呀女18歲買1.5m 浄人壽買到60 歲,42年供款是多少?

多謝指教。 ...
呀女咁後生,買份危疾比較好。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 海邊OL 於 2020-3-18 09:40 PM 發表

1.5M,每年約HK$8000,去到60歲
是定期人壽 Term-life insurance 嗎 ?
保費是逐年加嗎 還是均衡式?

用現有(今天)資料
52 歲一年幾錢
53 歲一年幾錢
54 歲一年幾錢
55 歲一年幾錢
56 歲一年幾錢
57 歲一年幾錢
58 歲一年幾錢
59 歲一年幾錢
60 歲一年幾錢

這個世界沒有膠神,生活變得沒有快樂。
引用:
原帖由 領遵班子 於 2020-3-18 09:56 PM 發表

用現有(今天)資料
52 歲一年幾錢
53 歲一年幾錢
54 歲一年幾錢
55 歲一年幾錢
56 歲一年幾錢
57 歲一年幾錢
58 歲一年幾錢
59 歲一年幾錢
60 歲一年幾錢 ...
如果買的是10年純人壽,頭10年保費定額唔過$8000。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 領遵班子 於 2020-3-18 09:56 PM 發表

用現有(今天)資料
52 歲一年幾錢
53 歲一年幾錢
54 歲一年幾錢
55 歲一年幾錢
56 歲一年幾錢
57 歲一年幾錢
58 歲一年幾錢
59 歲一年幾錢
60 歲一年幾錢 ...
5年一個保費率,所以平均$8000

回覆 引用 TOP

提示: 違規內容已被屏蔽
樓主買既話
1.5M,年供5,610以上(水平式)供至10年
2M,年供7,480以上(水平式)供至10年

回覆 引用 TOP

樓主既女1.5M,年供1,180以上(水平式)供至40年

而你話銀行果份係邊間銀行?咩plan名?
佢個回報幾多先,即係利息幾多?到期可以拎返幾多錢同儲幾多年呢?
引用:
原帖由 lunhk 於 18/3/2020 20:58 發表

多謝指教。 ...

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 lunhk 於 2020-3-18 08:58 PM 發表

多謝指教。 ...
可以買1份30萬保額人壽無現金價值,供到75歲,另外可以做1份退稅年金或基金收息當退休用。

回覆 引用 TOP

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]