• 瀏覽: 8,368
  • 回覆: 140
  • 追帖: 5
本主題由 Skywalker6 於 2020-3-5 06:49 PM 下沉
香港最大嘅兩個討論區,香討同連登。
連登大部分都係𡃁仔同埋社會底層人士,
香討人會比較穩重少少,相對年齡會大少少。

而全香討最有錢嘅人都聚哂係呢個地產區,
因為呢區起碼有一半人係業主,
每人起碼有一間或以上嘅物業,
仲有好多係超級富豪。
雖然呢區有一半係淡友,但入得呢區都係好恨買樓嘅人,
所以起碼都有儲少少錢(租淡另計,租樓好難儲錢)
所以呢區一定係全香港最有錢嘅討論聚集地,應該冇異議?

因此,

我好希望呢區啲人可以做個好榜樣比人睇,
因為你地係全香港最有錢嘅一群,人地眼中嘅上流人士,
好多人會睇住你地嘅一舉一動,
所以唔好成日係呢區嘈交、串人、講粗口
更甚嘅係人身攻擊,我見到好多⋯

試諗下,如果連香港最有錢嘅上流人都唔識尊重別人,咁香港嘅未來會點?個個有樣學樣,成個香港會變成點?

所以希望大家討論嘅同時,可以禮貌少少,講野要斯斯文文,符合返大家嘅身份。
大家都係社會嘅上流人士,要互相尊重同包容縱使大家立場唔同,但都要試下理性討論,唔好一開口就攻擊人,將心彼己!

真心希望呢區可以變得更美好!

如果連上流人士都唔識尊重人,區外嘅底層人士、公屋戶會有樣學樣,希望大家可以和諧討論,互相包容!
純心得分享~
歡迎大家係呢個post分享下對呢區嘅感受

引用:
原帖由 ILikeStocks 於 2020-3-4 07:51 PM 發表

大家點睇?

依次應該糸:

山頂丶深水灣
中半山丶淺水灣丶紅山半島舂坎角
九龍塘吼屎丶海名軒
大潭丶上HV
大埔沙田西貢吼屎
半山區大坑跑馬地北半山薄扶林九龍塘何文田新樓丶半新,如貝沙天鑄畢一峰名門和區內1500呎以上老牌舊樓
半山區大坑跑馬地北半山薄扶林九龍塘何文田1500呎以下+OSS丶港景丶擎天漾日
加州錦繡丶葡萄園
太古城北角亨亨奧運曼哈頓山海逸巴拉蘇現祟山
沙田大埔半山青公撈歪屎丶DB丶華景海峰
康怡海怡杏花盈翠萬景峯朗逸寶雲
黃埔麗匯星(只限以前住落嘅老野)
將南非租租丶維景蔚藍丶都會丶馬鞍山沿海丶藍灣丶名城
西九四小丶深井丶東涌丶馬灣

其他吾洗排,中產都未到

引用:
原帖由 最緊要有米 於 2020-3-4 08:39 PM 發表

依次應該糸:

山頂丶深水灣
中半山丶淺水灣
九龍塘吼屎丶海名軒
大潭丶上HV
大埔沙田西貢吼屎
半山區大坑跑馬地北半山薄扶林九龍塘何文田新樓丶半新,如貝沙天鑄畢一峰名門和區內1500呎以上舊樓
半山區大坑跑馬地北半山薄扶林九龍塘何文田,1500呎以下
加州錦繡丶葡萄園
太古城北角亨亨奧運曼哈頓山海逸巴拉蘇現祟山
沙田大埔半山青公撈歪屎丶DB
康怡海怡杏花藍灣盈翠萬景峯朗逸寶雲
黃埔麗匯星(只限以 ...
米米你錯題喇
我講緊討論區

引用:
原帖由 我沒有說謊 於 2020-3-4 07:04 PM 發表

仲有好多係超級富豪。

因此 ...
好多年前香討地產版
已經係全香港最富貴的(投資)討論區

其他討論區如高登,連登的財經版
差唔多冇人係識投資,老點的題目就一大堆
睇黎都浪費時間

引用:
原帖由 BCC001 於 2020-3-4 08:57 PM 發表

好多年前香討地產版
已經係全香港富貴的(投資)討論區

其他討論區如高登,連登的財經版
差唔多冇人係識投資,老點的題目就一大堆
睇黎都浪費時間 ...
認同。
我鍾意連登啲娛樂野,有創意
但連登個財經台好似入左賭波台咁以為睇緊跑馬

應該全港負債最高既區

引用:
原帖由 ILikeStocks 於 2020-3-4 08:59 PM 發表

認同。
我鍾意連登啲娛樂野,有創意
但連登個財經台好似入左賭波台咁以為睇緊跑馬
高登連登的二次創作歌曲,創意小說,娛樂搞笑題目做得幾好。

財經,地產,上班台就可以不理,大部分果度的人應該冇乜錢投資,唔單止未買過樓,可能連工都未番過(好多宅男和學生),題目同內容都完全離晒地

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 esh45 於 2020-3-4 09:01 PM 發表

應該全港負債最高既區
都係

回覆 引用 TOP

希望淡淡可以檢點一啲,唔好影衰香討既地產版版友。

提示: 違規內容已被屏蔽
引用:
原帖由 esh45 於 2020-3-4 09:01 PM 發表

應該全港負債最高既區
紙錢年年月月日日都貶值,負債越高越著數

只可惜呢度大部分人(包括我)想借多d都唔得。
金管局已有嚴格規定限制借錢金額

引用:
原帖由 我沒有說謊 於 2020-3-4 07:04 PM 發表

仲有好多係超級富豪。

因此 ...
股票區大量股神仲有錢

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]