• 瀏覽: 4,399
  • 回覆: 51
我有個朋友自己做老闆開鋪頭, 係呢段時間無左穩定既收入, 借落左一筆錢幫公司做一個運作既
資金, 但因經濟繼續咁樣, 所以無能力按時還款
我朋友想知有咩方法可以減輕佢既負擔? 我都想有能力幫佢,但真係無辦法... 請問大家有咩方法幫下我朋友?

熱賣及精選
咩行業? 搵人頂手?

知唔知筆你朋友係問銀行借定財務公司借?借幾多錢左右?

咩行業先?因為疫情影響?

回覆 引用 TOP

冇錢上網問都冇辦法

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 kkaayyson 於 2020-2-27 02:20 PM 發表

我有個朋友自己做老闆開鋪頭, 係呢段時間無左穩定既收入, 借落左一筆錢幫公司做一個運作既
資金, 但因經濟繼續咁樣, 所以無能力按時還款
我朋友想知有咩方法可以減輕佢既負擔? 我都想有能力幫佢,但真係無辦法... 請問大家有咩方法幫下我朋友? ...
改一改賣的貨種吧,有方法可以唔駛"宅貨",呢段期間努力用店資源推廣吧,無生意周圍借錢都無用,還唔起架

搵唔到WI-FI 點返工見客

回覆 引用 TOP

[quote]原帖由 FloryMoon 於 2020-2-27 08:59 PM 發表

應該銀行同財務公司都有 佢真係好缺錢 聽講都借咗差唔多有100萬

引用:
原帖由 tailikhk 於 2020-2-27 06:18 PM 發表

咩行業? 搵人頂手?
餐廳喇
無打算搵人頂手呀

開源節流:
開源:改為專做外賣生意,研究外賣餐單,申請政府餐飲業補貼
節流:唔好再借$,再做唔掂執咁佢申請破產

花生者清,當局者迷-y( ̄Д ̄)。oO○
沒有永遠的朋友,也沒有永遠的敵人,只有永遠的利益。
滅團先兆: 唔怕神一樣嘅對手,最怕豬一樣嘅隊長

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 kkaayyson 於 2020-2-29 10:28 AM 發表

[quote]原帖由 FloryMoon 於 2020-2-27 08:59 PM 發表https://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif

應該銀行同財務公司都有 佢真係好缺錢 聽講都借咗差唔多有100萬
😨

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 kkaayyson 於 2020-2-29 10:28 AM 發表

[quote]原帖由 FloryMoon 於 2020-2-27 08:59 PM 發表https://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif

嘩 借咁多 仲要唔按時還款 啲利息肯定唔少嘢

引用:
原帖由 FloryMoon 於 2020-2-29 10:48 PM 發表

嘩 借咁多 仲要唔按時還款 啲利息肯定唔少嘢
係呀 我都怕佢要申請破產先還到債

引用:
原帖由 kkaayyson 於 2020-2-29 11:17 PM 發表

係呀 我都怕佢要申請破產先還到債
破產只係可以延遲還款期 但唔等於日後唔洗還或者有能力還到喎 朋友有無試過申請債務重組呢??

提示: 違規內容已被屏蔽
提示: 違規內容已被屏蔽
提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]