• 瀏覽: 9,451
  • 回覆: 162
  • 追帖: 3
無線新聞訪問一個中產家庭交超過10萬蚊稅都買唔到一千萬樓?究竟入息幾多先要交超過10萬蚊稅呢,以下舉例:

年收入一百四十萬都仲要政府照顧居住安排?

熱賣及精選
香港有好多所謂「中產」收入的人,但就享受緊「億萬富翁」的生活支出,佢哋現實分分鐘仲爭緊銀行好多卡數錢,咁又點可以買到佢哋睇得上眼的樓吖 

引用:
原帖由 真.錦馬超 於 2020-2-27 08:47 AM 發表

香港有好多所謂「中產」收入的人,但就享受緊「億萬富翁」的生活支出,佢哋現實分分鐘仲爭緊銀行好多卡數錢,咁又點可以買到佢哋睇得上眼的樓吖  ...
現實就喺咁,富豪戴電子表,茶餐廳夥計戴隻勞,小甜甜坐經濟客位,聰哥坐私人飛機

回覆 引用 TOP

其實我相當明白佢地的諗法....
我身邊....包括我自己都係同一個階層....
可謂比上不足....比下有餘....
當你搵緊10萬多DD一個月....
其實支出都會好大....
同埋....
最重要係....聽返身邊同事分享....
佢地唔係買唔起....
而係唔想買....
你計返....搵緊10萬....
要買過千萬樓真係有點吃力....
但你要佢地買5-800萬樓....
計返得3-500尺....
佢地又會覺得咁辛苦做野....
仲住咁細好灰....
所以就一直無買....
一直貴落去....

引用:
原帖由 christopherTLN 於 2020-2-27 09:06 AM 發表

同埋....
佢地唔係買唔起....
而係唔想買....
但你要佢地買5-800萬樓. ...
唉....兩個人揾錢養成村人,揾多多都唔夠;一個人揾錢自己洗唔使養家輕鬆自在;有時候屋企幫手唔使俾咁多家用,十年八年已經差天同地

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 christopherTLN 於 2020-2-27 09:06 AM 發表

同埋....
佢地唔係買唔起....
而係唔想買....
但你要佢地買5-800萬樓. ...
問題喺唔少呢啲無樓中產都好膚淺:
衣 - 身光頸靚
食 - 過千元一位盛宴面不改容
行 - 月供靚車出入,旅行出門經常
住 - 唯獨是家庭花最多時間居住的地方不能有家居設計要求,搬家為常態,流離失所。

引用:
原帖由 Akeem 於 2020-2-27 09:42 AM 發表

問題喺唔少呢啲無樓中產都好膚淺:
衣 - 身光頸靚
食 - 過千元一位盛宴面不改容
行 - 月供靚車出入,旅行出門經常
住 - 唯獨是家庭花最多時間居住的地方不能有家居設計要求,搬家為常態,流離失所。 ...
咁搵咁多錢為乜?為左供樓?搵十萬既要過搵一萬既生活,咁不如搵返一萬仲可以申請公屋?

滲水 / 漏水 / 防水
http://www.hkwaterproofing.com
引用:
原帖由 andy8998 於 2020-2-27 10:02 AM 發表

咁搵咁多錢為乜?為左供樓?搵十萬既要過搵一萬既生活,咁不如搵返一萬仲可以申請公屋?
就係因為唔少搵十萬以為好高收入要享受人生,但衣食住行其實要取捨,睇餸食飯,自己點生活自己揀。

只要搵到更多只交稅一兩萬的家庭買到樓的出來, 以上話題便討論也沒意思了

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Akeem 於 2020-2-27 10:12 AM 發表

就係因為唔少搵十萬以為好高收入要享受人生,但衣食住行其實要取捨,睇餸食飯,自己點生活自己揀。
咁幾多錢先係高收入?要搵幾多錢先可以享受下?
唔係好明

http://www.hkwaterproofing.com
引用:
原帖由 andy8998 於 2020-2-27 10:19 AM 發表

唔係好明
睇餸食飯

引用:
原帖由 Akeem 於 2020-2-27 10:26 AM 發表

睇餸食飯
唔明,咁即係幾多?點睇餸食飯?搵十萬蚊一個月都要勒緊褲頭?

引用:
原帖由 andy8998 於 2020-2-27 10:29 AM 發表

唔明,咁即係幾多?點睇餸食飯?搵十萬蚊一個月都要勒緊褲頭?
各人生活取捨不同,有的不介意流離失所,有的卻必須要有個安樂窩。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 andy8998 於 2020-2-27 10:02 AM 發表

如果只係十多萬月薪,就應該用番十多萬的生活水平。

樓主係6樓到講的「生活消費」,以2020年黎計,應該係億萬富翁所擁有,而唔係只有十多萬一個月人工能力範圍以內的。

引用:
原帖由 andy8998 於 2020-2-27 10:19 AM 發表

唔係好明
十幾萬月薪真係唔叫「低收入」,但仲未有本事同啲幾億身家的「億萬富翁」比囉。

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]