• 瀏覽: 19,216
  • 回覆: 151
其實啲分析師話會跌15%-20%,係用歷史成交最高位計定銀行宜家估價計?

點解唔簡單啲講要跌到落邊一年嘅均價?

熱賣及精選
引用:
原帖由 肥仔李 於 2020-2-26 09:07 PM 發表

我最近賣左1層樓,(我係企硬價賣出),亦睇緊樓, 所以兩方面經驗都有,好多樓都係叫高價再平返比你, 睇返過往成交價仲貴左或者持平, 而且仲有好多人急住買樓,真心唔明。

我經歷過, 1997, 2003, 2005, 2009, 今次係最怪既一次。今次仲要係集天時(疫症),地利(中美貿易戰,中國經濟衰退),人和(無能政府,劣政),簡直係百川匯一,咁都唔跌。

不但樓市係咁,股市都係咁。 ...
比起9月时跌左唔止10个扒啦,跌唔落

引用:
原帖由 alanchiu28@ 於 2020-2-27 12:02 AM 發表

你個電話上唔到綱嫁?
1997,2003 電話上到網嫁?hahahaha.....

引用:
原帖由 肥仔李 於 2020-2-26 09:07 PM 發表

我最近賣左1層樓,(我係企硬價賣出),亦睇緊樓, 所以兩方面經驗都有,好多樓都係叫高價再平返比你, 睇返過往成交價仲貴左或者持平, 而且仲有好多人急住買樓,真心唔明。

我經歷過, 1997, 2003, 2005, 2009, 今次係最怪既一次。今次仲要係集天時(疫症),地利(中美貿易戰,中國經濟衰退),人和(無能政府,劣政),簡直係百川匯一,咁都唔跌。

不但樓市係咁,股市都係咁。 ...
幾時?賣左邊度?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 mahofai09 於 2020-2-26 22:58 發表

都係果句,呢個討論區愈多廢淡等如愈多人想買樓
你話點跌 
即係依個討論區 愈多人睇好 即係愈多人想賣樓 你話點升?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 肥仔李 於 2020-2-26 09:12 PM 發表

我周街揾平貨,除左大西北,不如你介紹下有咩大跌盤,等我去接下?
大跌暫時未見~  我最近都想揾多間~   不過黃埔尼邊跌1成左右,有的話再低兩三成就入~

棄掉昨天的煩惱,享受今天的快樂,計畫明天的幸福......

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 abcde2008 於 2020-2-26 10:28 PM 發表

所以政府做得啱,唔減辣。
政府減唔到辣,因為印花稅係香港重要稅收嚟!試想下400萬嘅樓要交成11萬幾稅!是問呢筆稅幾和味呀!

回覆 引用 TOP

{呢個世界係講需求,只要有需求任何野都唔會跌}這句講個好好
口罩道理也一樣

金錢不能代表一切^,^但能令您雍有一切^,^

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 我沒有說謊 於 2020-2-26 09:40 PM 發表

有啲係根本買唔起,上黎諗住嚇下啲業主又唔諗下人地就係有實力過佢地先上到車,咁易比低實力人士嚇到?
睇淡唔一定係為左嚇人,每個人都有自己嘅意見同預測。估跌唔一定係窮人,等上車;估升亦唔一定係有錢人,地代。

引用:
原帖由 omnia 於 2020-2-27 01:40 AM 發表

睇淡唔一定係為左嚇人,每個人都有自己嘅意見同預測。估跌唔一定係窮人,等上車;估升亦唔一定係有錢人,地代。
世上當然冇絕對啦
但九成唱淡係冇樓呢樣我就好肯定
你留意下佢地歷史啲post就知係事實
點解要唱淡唱好?大部份係心態問題
有樓想唱好,冇樓想唱淡,只有一成係中立

引用:

...
只可以話你算好彩,我都有間屋賣緊,開價已經貼市到不得了,但係大半年睇嘅人多,票一張都無收過。

引用:
原帖由 我沒有說謊 於 2020-2-27 01:50 AM 發表

世上當然冇絕對啦
但九成唱淡係冇樓呢樣我就好肯定
你留意下佢地歷史啲post就知係事實
點解要唱淡唱好?大部份係心態問題
有樓想唱好,冇樓想唱淡,只有一成係中立 ...
各抒己見,對或錯,歷史自有公論,唔應該標籤睇好就係 AA,睇淡就係窮人。

引用:
原帖由 omnia 於 2020-2-27 03:40 AM 發表

各抒己見,對或錯,歷史自有公論,唔應該標籤睇好就係 AA,睇淡就係窮人。
既然睇好嘅九成有樓,睇淡嘅九成冇樓
我唔會為左果一成人而選擇唔標籤
我會繼續標籤

引用:
原帖由 我沒有說謊 於 2020-2-27 03:46 AM 發表

既然睇好嘅九成有樓,睇淡嘅九成冇樓
我唔會為左果一成人而選擇唔標籤
我會繼續標籤
包二奶嘅有九成都贊成一夫多妻,但係現實上大家都知道無可能實現。

18年貿易戰仲有跌下,宜加個個開價都貼近19年5月個價。邊有跌過

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]