• 瀏覽: 3,634
  • 回覆: 12
1. 安聯收益及增長基金 (美元) A 月類收息股份 (想在宏利買)
2. 聯博-全球高收益債券基金AA (U45037) (想在恒生銀行買)

心想同期 在恒生買延期年金 每年6萬 (當儲錢退休備用)。
以基金每月派息, 每月加少少錢作供年金.

各師兄,請給意見.

熱賣及精選
請幫忙下給些意見

回覆 引用 TOP

兩隻差唔多啫,表面上第一隻派得高息啲。但其實喺本金派出來。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 V173 於 2020-2-26 07:31 PM 發表

1. 安聯收益及增長基金 (美元) A 月類收息股份 (想在宏利買)
2. 聯博-全球高收益債券基金AA (U45037) (想在恒生銀行買)

心想同期 在恒生買延期年金 每年6萬 (當儲錢退休備用)。
以基金每月派息, 每月加少少錢作供年金.

各師兄,請給意見. ...
請問係宏利買同係銀行買有乜分別呢?

引用:
原帖由 A-Q 於 2020-2-27 09:44 AM 發表

請問係宏利買同係銀行買有乜分別呢?
1,宏利有安聯,恒生agent 話落咗架,才介紹聯博。
2,宏利agnet  講,佢哋5年後免屬回費,恒生話冇。
3,安聯 本金至今 底咗不足2美金,聯博 本至今低咗超過30元

引用:
原帖由 V173 於 2020-2-27 09:56 AM 發表

1,宏利有安聯,恒生agent 話落咗架,才介紹聯博。
2,宏利agnet  講,佢哋5年後免屬回費,恒生話冇。
3,安聯 本金至今 底咗不足2美金,聯博 本至今低咗超過30元 ...
既然聯博個績咁差點解你仲要買呢?

引用:
原帖由 A-Q 於 2020-2-27 11:16 AM 發表

既然聯博個績咁差點解你仲要買呢?
因想了解 美股 及 債券 基金,及師兄們買賣在銀行或其它途徑。。另我未相信除銀行,不需手續費。。

引用:
原帖由 V173 於 2020-2-27 11:38 AM 發表

因想了解 美股 及 債券 基金,及師兄們買賣在銀行或其它途徑。。另我未相信除銀行,不需手續費。。
不如將兩份錢係宏利買仲好

引用:
原帖由 A-Q 於 2020-2-27 12:47 PM 發表

不如將兩份錢係宏利買仲好
你意思即 年金 及 基金 在宏利買。。未能清楚有否回贈及手續費。恒生就有回贈。 。

回覆 引用 TOP

.

回覆 引用 TOP

安聯
C子同痕生,上年已落架。

回覆 引用 TOP

16年 安聯1.006入左 我係宏利買放到現在 個個月收息 都仲賺緊 但現在跌得很快 。

回覆 引用 TOP

是因為減息?

回覆 引用 TOP

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]