• 瀏覽: 8,542
  • 回覆: 14
  • 追帖: 1
睇最近個勢,我估三年內通漲起碼一倍係講真,大家都睇到個危機

美股股災,呢兩日跌兩千點,美國絕對會多次減息印鈔救市

連香港都放棄幣值,狂派錢,點解?
因為明知港幣同美金掛勾,明知美金黎緊會大貶值,反正港幣都要跟

希望我估錯,三年內樓價升一倍都幾大獲

熱賣及精選
引用:
原帖由 omnia 於 2020-2-26 07:25 PM 發表

美金對乜野貨幣貶過值?
對任何貨幣都弱勢過,亦強勢過

引用:
原帖由 Jasonyipp 於 2020-2-26 07:32 PM 發表

值唔值係市場話事😑訓醒未
佢地未訓醒,以為一個高官講兩句就阻到樓價升

引用:
原帖由 omnia 於 2020-2-26 07:43 PM 發表

呢一年以來相信好難搵一隻相對美金更強勢嘅貨幣。
佢意思係美金貶值,港幣最先跟住貶值,
最後全球都會跟。
只係美元相比其他國家會保持強勢,
但貨幣依然係貶值

引用:
原帖由 五毛尋回犬 於 2020-2-26 07:44 PM 發表

市場話事就聽朝瞓醒即時升一倍啦!駛L等三年
市場決定=全部買家/準買家+賣家決定
唔係一兩個人可以左右,明未淡淡尋回犬

引用:
原帖由 omnia 於 2020-2-26 07:55 PM 發表

即係港幣貶值嘅前提係美金貶值,但係近兩年同埋可見嘅將來,會有貨幣比美金更強勢嗎?
美金強勢都改變唔到全球貨幣貶值,包括美金、港幣。
美金接近全球結算貨幣,佢一跌,同美金掛勾嘅國家、地區會最先跟住跌。
跟住落嚟先到世界各國跟住調整。
所以美金會保持返強勢。客觀上可以叫貶值,只係全球跟尾。轉左個圈之後通貨膨脹左係事實

所以我話三年內香港呢類貨幣最先死

提示: 違規內容已被屏蔽
引用:
原帖由 omnia 於 2020-2-26 08:09 PM 發表

即係美金相對其他貨幣升值,其實即係貶值?

通貨膨脹我唔反對,但係樓市永遠睇供求定價錢,而唔係通脹。經過過去咁多動盪,港樓如今已經無左以前嘅受歡迎程度,呢個先係致命一擊。 ...
美金長線係強勢,但總有短暫貶值嘅時候。

港樓受唔受歡迎,決定性係中國市場包括香港人。
我諗唔到全中國有咩地方吸引過香港,
社會運動的確降低左香港樓嘅吸引力,同上海北京比較。但肺炎又令內地人喜歡返香港樓。
而且係「剛需」去保持樓價嘅價值,從而決定投資吸引力。

引用:
原帖由 五毛尋回犬 於 2020-2-26 08:19 PM 發表

頭十位咁睇得起我?我唔係淡淡,不過就鐘意串鳩啲無料硬膠好!
你都唔係淡淡?咁世上冇淡淡了
我誤會左大家

引用:
原帖由 omnia 於 2020-2-26 08:25 PM 發表

林鄭一日在位,香港人仇內地嘅情緒只會加劇,社會亦唔會平靜。大陸富豪唔一定要黎香港買樓,仲要比人小,不如去加拿大,澳洲,英國甚至日本做個比得起錢,得到別人尊重嘅人。

再講,今次疫情對大陸企業影響都好大,保得住唔賣樓已經好威,仲想佢地黎繼續買? ...
疫情期間我諗唔到有咩投資品好過港樓,
包括大部分外國樓同股票都比唔上,投資亦要穩定性

除非你同個市對沖,但冇人知美股幾時會跌完

當然外國亦有少部分地方嘅房地產投資同香港有得揮,
但難易度唔同,始終唔係本地人,自己本地樓又有價值,何需搞咁多外國樓?

引用:
原帖由 andylo8062 於 2020-2-26 09:32 PM 發表

無可能升一倍,每年升10%就有人信
我都希望!升太快都唔係好事

引用:
原帖由 sunday8999 於 2020-2-26 11:01 PM 發表

派錢唔係印錢 貸幣總量無增加過 唔會引發通漲 反而擔心市民憂慮後市變差 無將錢放返出嚟而係儲低佢(即係等於無派過),撻唔著過內需市場。
係人都知香港唔可以隨便印錢,個內文係講緊美國影響通漲。
其實睇清楚再回覆真係咁難?

引用:
原帖由 66infinity 於 2020-2-26 11:21 PM 發表

經濟衰退,何來通賬? 你少擔心,香港樓市已見頂!!!
世上最大嘅幾次經濟衰退,都有導致大通漲。
睇多啲書充實下自己咁先買到樓

引用:
原帖由 omnia 於 2020-2-27 03:22 AM 發表

咁世上最大嘅幾次經濟衰退,有無導致樓價急升?
我個post係講緊「通漲導致樓價急升」
而我同佢講緊「經濟衰退係會導致通漲」
因為佢話經濟衰退唔會通漲。
而你就將兩件事混合演變成「經濟衰退導致樓價急升」?我有講過兩者有直接關係?

再者,歷史上經濟衰退導致樓價升嘅情況係多不勝數

引用:
原帖由 omnia 於 2020-2-27 07:41 PM 發表

其實 Jasonyipp = 沒有說謊,自問自答,一唱一和,已經好明顯。
支持我就比你話係同一個人
你可以向版主投訴,版主查到ip係唔係同一個人

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]