• 瀏覽: 8,543
  • 回覆: 143
  • 追帖: 1
引用:
原帖由 Jasonyipp 於 2020-2-26 07:59 PM 發表

你都幾好笑😂呢到地產討論區,唔買樓入來做乜,你想投資其他咁等去第二個版啦😑,市場話事,唔係跟住我轉,我都想第二日樓價升2部,但係市埸控制。 ...
除非你說謊,好多人手上有樓,但唔想再買,純粹睇下消息都可以入黎討論,係唔係?

熱賣及精選
巿場需要有人輸先巿人羸
淡淡咪繼續做輸果個囉
心態決定命運

引用:
原帖由 omnia 於 2020-2-26 07:55 PM 發表

即係港幣貶值嘅前提係美金貶值,但係近兩年同埋可見嘅將來,會有貨幣比美金更強勢嗎?
美金強勢都改變唔到全球貨幣貶值,包括美金、港幣。
美金接近全球結算貨幣,佢一跌,同美金掛勾嘅國家、地區會最先跟住跌。
跟住落嚟先到世界各國跟住調整。
所以美金會保持返強勢。客觀上可以叫貶值,只係全球跟尾。轉左個圈之後通貨膨脹左係事實

所以我話三年內香港呢類貨幣最先死

引用:
原帖由 omnia 於 2020-2-26 07:57 PM 發表

只要你沒有說謊,cash 從來都係 king,港樓有得住就得,投資有好多 alternatives
你講得啱嘅,有好多個選擇,樓只係其中一個,睇你喜歡。 係有華人嘅地方就係鍾意買樓,呢個係一個趨勢。

樓價三年後升一倍,呢啲口吻十足十汪狗,結果係點?咪繼續厚住面皮喺媒體亂鳩咁吠囉!

引用:
原帖由 初生之犢不懼虎 於 2020-2-26 08:01 PM 發表

巿場需要有人輸先巿人羸
淡淡咪繼續做輸果個囉
心態決定命運
樓市唔係股市,唔係零和遊戲。假設樓價下跌,有人蝕錢賣樓,輸,下家可以繼續跌,所以唔一定有人贏,可以係雙輸。同樣道理,樓價升,亦可以係雙贏。

引用:
原帖由 Jasonyipp 於 2020-2-26 08:03 PM 發表

你講得啱嘅,有好多個選擇,樓只係其中一個,睇你喜歡。 係有華人嘅地方就係鍾意買樓,呢個係一個趨勢。
你都未答我,話時話,你有無說謊先

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 omnia 於 2020-2-26 08:04 PM 發表

樓市唔係股市,唔係零和遊戲。假設樓價下跌,有人蝕錢賣樓,輸,下家可以繼續跌,所以唔一定有人贏,可以係雙輸。同樣道理,樓價升,亦可以係雙贏。 ...
Ok啦,你咪唔好買囉

提示: 違規內容已被屏蔽
引用:
原帖由 五毛尋回犬 於 2020-2-26 08:00 PM 發表

係囉!香港咁多有錢人,聽朝瞓醒樓價仲唔即時升一倍
係啦係啦,個個9成上會,聽日冇工開,之後失業上升,樓價跌9成,之後你等咗10年,終於可以買到樓,得未,傻淡😑

引用:
原帖由 已檢舉 於 2020-2-26 07:40 PM 發表

支持將一萬元捐給受黑警打壓的年青人
又想呃人

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 我沒有說謊 於 2020-2-26 08:03 PM 發表

美金強勢都改變唔到全球貨幣貶值,包括美金、港幣。
美金接近全球結算貨幣,佢一跌,同美金掛勾嘅國家、地區會最先跟住跌。
跟住落嚟先到世界各國跟住調整。
所以美金會保持返強勢。客觀上可以叫貶值,只係全球跟尾。轉左個圈之後通貨膨脹左係事實

所以我話三年內香港呢類貨幣最先死 ...
即係美金相對其他貨幣升值,其實即係貶值?

通貨膨脹我唔反對,但係樓市永遠睇供求定價錢,而唔係通脹。經過過去咁多動盪,港樓如今已經無左以前嘅受歡迎程度,呢個先係致命一擊。

引用:
原帖由 omnia 於 2020-2-26 08:00 PM 發表

除非你說謊,好多人手上有樓,但唔想再買,純粹睇下消息都可以入黎討論,係唔係?
唔明你講乜

引用:
原帖由 我沒有說謊 於 2020-2-26 08:06 PM 發表

Wow聽講全地產區最出名嘅廢淡頭十位有你份,
走黎串人叻極有限
乞兒笑人食唔起日本和牛,淨係食得起普通牛扒

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 初生之犢不懼虎 於 2020-2-26 08:06 PM 發表

Ok啦,你咪唔好買囉
我有啦,多餘錢去買 bond 好過啦。

講真,你手上有 liquidity 銀行同你講嘢都客氣好多,有多幾個 mortgage 對佢地無意義。

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]