• 瀏覽: 6,522
  • 回覆: 73
引用:
原帖由 andylo8062 於 2020-2-27 09:34 AM 發表

每日黎百五人,五年有二十七萬人,政府話供應返十萬間屋(通常有督數誇大成份),剛剛好。
但百五人咪同樣有水份,加上老人多死亡人數多左都未計

熱賣及精選
引用:
原帖由 Man208 於 2020-2-27 12:29 PM 發表

唔好忘記,私樓的所謂每年萬幾個供應,好多單位是: 三尖八角、位於偏遠地區……
難以滿足需求。
係香港內就得啦,市區單位又係住咁多人,山旮旯三尖八角咪又係住咁多人,只係影響舒適咋嘛

引用:
原帖由 chun1088 於 2020-2-28 01:19 AM 發表

你計下十年後多幾多人先啦
十年?總人口將會下跌,勞動力人口亦下跌囉,你睇下八九十後人口同千禧後人口分佈亦計到

引用:
原帖由 nhfnhe 於 2020-2-28 12:29 發表

對,需求同樓價掛勾,現在價格對用家同投資者都冇需求,但講真跌3成咁多就10萬單位都供不應求喎
d 人成日克意曲解需求既意思 個價升左上去就話需求大左 實情其實都係照返供求關係 價升需求一定跌
住屋需要係龐大, 但係你無理由話佢負擔唔到都要去買(負擔唔到唔等於借唔到錢,  可能係意願問題。) 咁唯有全部迫哂一間屋度, 制造民怨。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 nhfnhe 於 2020-2-28 12:41 PM 發表

十年?總人口將會下跌,勞動力人口亦下跌囉,你睇下八九十後人口同千禧後人口分佈亦計到
總人口年年增長喎....

積極建茶倉, 閒來泡茶湯.
引用:
原帖由 nhfnhe 於 2020-2-28 12:39 PM 發表

係香港內就得啦,市區單位又係住咁多人,山旮旯三尖八角咪又係住咁多人,只係影響舒適咋嘛
唔排除有人會咁諗,所以,萬幾個私樓單位1年,唔多。

回覆 引用 TOP

有新公屋落成,D甴曱一把火同你燒咗去!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 nhfnhe 於 2020-2-28 12:37 PM 發表

但百五人咪同樣有水份,加上老人多死亡人數多左都未計
今年老人死亡人數少於bb出生人數

回覆 引用 TOP

有冇計7:3比例。 

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 LeeLK 於 2020-2-26 03:02 PM 發表

除了接近十萬私樓,公營房屋包括綠置居超過十萬。平均一屋住三人,未來五年人口淨增長會增加六十萬嗎?
可預見移民人數未來開始多,來港讀書或工作人仕愈來愈少,供應大於需求非常明顯,加上全球經濟又轉差,樓市找唔到原因可以gogogo了。 ...
假跌,只會升,長策會改,-年只起2000單位

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 野人1 於 2020-2-26 03:18 PM 發表

AA日日唱到好似口罩咁,非常短缺。
所以有人建議AA佣金分級制先比較健康。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 chun1088 於 2020-2-28 12:44 PM 發表

總人口年年增長喎....
總人口增有鬼用咩,勞動人口已經見左頂喇,150低質移民,退左休嘅老弱殘兵,莫講買起樓市,做租租都未夠資格啦。同大家爭福利爭醫療就有

引用:
原帖由 nhfnhe 於 2020-2-28 06:47 PM 發表

總人口增有鬼用咩,勞動人口已經見左頂喇,150低質移民,退左休嘅老弱殘兵,莫講買起樓市,做租租都未夠資格啦。同大家爭福利爭醫療就有 ...
憎多粥少, 每口粥就自然貴.

積極建茶倉, 閒來泡茶湯.

回覆 引用 TOP

接近10萬蚊一呎

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]