• 瀏覽: 6,466
  • 回覆: 73
[quote]原帖由 Erikson338 於 2020-2-26 11:04 PM 發表

5年十萬私樓同十萬共屋
即係每年平均4萬個單位
當年董建華用八萬五整死樓市,依家連一半都無 [/quote
/\萬五根本係離譜,當年經濟一差全部賣唔出,最後曾蔭權年代完全無居屋同無拍賣地。所以現時每年平均4萬個單位已經很多,經濟一差私樓舊年同今年去貨轉慢,新盤愈來愈多貨尾。

正義必勝!

回覆 引用 TOP

熱賣及精選
起好先講

積極建茶倉, 閒來泡茶湯.
引用:
原帖由 LeeLK 於 2020-2-26 03:02 PM 發表

除了接近十萬私樓,公營房屋包括綠置居超過十萬。平均一屋住三人,未來五年人口淨增長會增加六十萬嗎?
可預見移民人數未來開始多,來港讀書或工作人仕愈來愈少,供應大於需求非常明顯,加上全球經濟又轉差,樓市找唔到原因可以gogogo了。 ...
黑衣人不會俾你起

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 LeeLK 於 2020-2-26 03:02 PM 發表

除了接近十萬私樓,公營房屋包括綠置居超過十萬。平均一屋住三人,未來五年人口淨增長會增加六十萬嗎?
可預見移民人數未來開始多,來港讀書或工作人仕愈來愈少,供應大於需求非常明顯,加上全球經濟又轉差,樓市找唔到原因可以gogogo了。 ...
每日黎百五人,五年有二十七萬人,政府話供應返十萬間屋(通常有督數誇大成份),剛剛好。

佢會唔會唔識計數?

回覆 引用 TOP

至2024年私樓每年平均落成量約1.96萬伙

回覆 引用 TOP

公屋資格,唔係人人有,私樓供應,確實好少!

回覆 引用 TOP

唔好忘記,私樓的所謂每年萬幾個供應,好多單位是: 三尖八角、位於偏遠地區……
難以滿足需求。

引用:
原帖由 omnia 於 2020-2-26 07:20 PM 發表

你呢個表我唔同意,因為其他城市裡面,政府提供 social housing 嘅比例係少之又少,所以香港至少一半低收入人士本來就唔應該納入統計,而且香港稅率低人地好多,所以 affordability 嘅話,香港其實應該同其他城市差不多。 ...
心水清啊你!💪

回覆 引用 TOP

引用:

明日大愚都未計繼續租喇

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 chun1088 於 2020-2-27 02:25 AM 發表

起好先講
明日大鱼有三十萬供應

引用:
原帖由 keho4 於 2020-2-27 09:58 PM 發表

明日大鱼有三十萬供應
你計下十年後多幾多人先啦

積極建茶倉, 閒來泡茶湯.
引用:
原帖由 sunday8999 於 2020-2-26 04:37 PM 發表

實情係照依家樓價,私樓得萬幾個需求(上年)。
唔好同我講有幾多住屋需要,個價唔大落三,五成個需求唔會出返黎。
對,需求同樓價掛勾,現在價格對用家同投資者都冇需求,但講真跌3成咁多就10萬單位都供不應求喎

引用:
原帖由 781851190 於 2020-2-26 05:48 PM 發表

一日百五個,十年幾多人?自己計
五年得二十幾萬,一間屋住3人,幾萬單位就夠,而家講20萬單位,加上來港人購買力有限,150限額又用唔盡,港人出生率又低。你提呢個point我仲擔心

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 c7wc2018 於 2020-2-26 07:29 PM 發表

剩系計數目,不計大細?大量劏房啦,隂公!

咁只係影響舒適咋,人咪又係咁住,3人住250呎同住1250呎咪又係一間屋

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]