• 瀏覽: 6,471
  • 回覆: 73
引用:
原帖由 LeeLK 於 2020-2-26 03:02 PM 發表

除了接近十萬私樓,公營房屋包括綠置居超過十萬。平均一屋住三人,未來五年人口淨增長會增加六十萬嗎?
可預見移民人數未來開始多,來港讀書或工作人仕愈來愈少,供應大於需求非常明顯,加上全球經濟又轉差,樓市找唔到原因可以gogogo了。 ...
年年話但又唔達

回覆 引用 TOP

熱賣及精選
AA9最中意亂吹

回覆 引用 TOP

咁易? 問過犯民未?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 LeeLK 於 2020-2-26 03:02 PM 發表

除了接近十萬私樓,公營房屋包括綠置居超過十萬。平均一屋住三人,未來五年人口淨增長會增加六十萬嗎?
可預見移民人數未來開始多,來港讀書或工作人仕愈來愈少,供應大於需求非常明顯,加上全球經濟又轉差,樓市找唔到原因可以gogogo了。 ...
又可以J 啦
潛在供應呀!明嗎?即係最多呀!隨時五年只得六, 七萬, 七折呀!
過去呢幾年真係七折
每年只有萬四, 但你又点會知

2023 供應短缺,又係aa用出口術撤辣招一模一樣,厄你入市賺左你佣先算~
其實供應比上十年多好多,人口增長就少左

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 紅星加盈 於 2020-2-26 09:40 PM 發表

又可以J 啦
潛在供應呀!明嗎?即係最多呀!隨時五年只得六, 七萬, 七折呀!
過去呢幾年真係七折
每年只有萬四, 但你又点會知
吹得就吹, 2018, 2019 私樓落成都有2萬,幾時變左萬4?

引用:
原帖由 csbs5c26 於 2020-2-26 09:44 PM 發表

吹得就吹, 2018, 2019 私樓落成都有2萬,幾時變左萬4?
自己去揾吓料啦

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 csbs5c26 於 2020-2-26 09:44 PM 發表

應該計埋 公屋和居屋,大概4 至4.5 萬,不過 1997 時, target 每年8萬5, 20 年年後,香港土地小得可憐,只可做到20年前嘅一半。

回覆 引用 TOP

聽住先啦, 但政府年年走數。

回覆 引用 TOP

引用:

2018同2019年,每年1萬5都冇

附件

8D5377F2-785B-4A06-A240-32554260C919.png(314.07 KB)

2020-2-26 10:06 PM

引用:
原帖由 Jasonyipp 於 2020-2-26 10:06 PM 發表

2018同2019年,每年1萬5都冇
你篇野頭11個月

https://ps.hket.com/article/2311218
2018 年有20970個
2019示威潮,落成減慢,變左2020預估有27000個

引用:
原帖由 csbs5c26 於 2020-2-26 10:29 PM 發表

你篇野頭11個月

https://ps.hket.com/article/2311218
2018 年有20970個
2019示威潮,落成減慢,變左2020預估有27000個
https://www.rvd.gov.hk/doc/en/statistics/private_domestic.xls

2年加埋得3萬個落成

附件

E1026F63-CC45-43AB-899E-AB1B92CF83E7.png(137.84 KB)

2020-2-26 10:46 PM

引用:
原帖由 Jasonyipp 於 2020-2-26 10:46 PM 發表

https://www.rvd.gov.hk/doc/en/statistics/private_domestic.xls

2年加埋得3萬個落成
係3萬4, 示威浪潮減慢建屋,今年個落成量好大,變左2萬7

回覆 引用 TOP

肺炎好多地盤工程拖慢左好多, 仲想今年落成量好大?

回覆 引用 TOP

5年十萬私樓同十萬共屋
即係每年平均4萬個單位
當年董建華用八萬五整死樓市,依家連一半都無

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]