• 瀏覽: 6,464
  • 回覆: 73
政府已計數,到2029要四十幾萬個單位先夠住
而家公屋輪候冊已有25萬個申請
黎緊10年政府,如順利起到廿幾萬公屋單位,十萬私人單位
都唔夠數 
仲有公私7:3比
長遠一定唔夠住 

熱賣及精選
引用:
原帖由 LeeLK 於 2020-2-26 04:18 PM 發表

https://topick.hket.com/article/ ... %AF%E5%BB%BA%E9%80% ...
政府2019年私樓估計落成係約2萬伙,結果實際落成得約1.3萬伙。今年個預計落成量仲少過上年。
增加25%係用"未來估計落成"同"過去實際落成"做比較,只是數字遊戲。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 初生之犢不懼虎 於 2020-2-26 16:23 發表

政府已計數,到2029要四十幾萬個單位先夠住
而家公屋輪候冊已有25萬個申請
黎緊10年政府,如順利起到廿幾萬公屋單位,十萬私人單位
都唔夠數
仲有公私7:3比
長遠一定唔夠住  ...
實情係照依家樓價,私樓得萬幾個需求(上年)。
唔好同我講有幾多住屋需要,個價唔大落三,五成個需求唔會出返黎。

引用:
原帖由 sunday8999 於 2020-2-26 04:37 PM 發表

唔好同我講有幾多住屋需要,個價唔大落三,五成個需求唔會出返黎。
咪係,根本經濟轉差賣唔晒,仲有好多買咗撻定。需求開始少咗,未來供應累積更多。

正義必勝!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 BMWM4C 於 2020-2-26 03:29 PM 發表

耳仔有問題,只有2萬私樓,其它公屋同居屋,發展商重要起慢D,早日上車啦
撐政府果班發展商講掂數上大陸賺錢
香港市場得曱甴爭
曱甴都無錢,哈

回覆 引用 TOP

達唔達標至得架
年年都話起一堆
但達標率如何有目共睹

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 LeeLK 於 2020-2-26 03:02 PM 發表

除了接近十萬私樓,公營房屋包括綠置居超過十萬。平均一屋住三人,未來五年人口淨增長會增加六十萬嗎?
可預見移民人數未來開始多,來港讀書或工作人仕愈來愈少,供應大於需求非常明顯,加上全球經濟又轉差,樓市找唔到原因可以gogogo了。 ...
一日百五個,十年幾多人?自己計

引用:
原帖由 LeeLK 於 2020-2-26 03:02 PM 發表

除了接近十萬私樓,公營房屋包括綠置居超過十萬。平均一屋住三人,未來五年人口淨增長會增加六十萬嗎?
可預見移民人數未來開始多,來港讀書或工作人仕愈來愈少,供應大於需求非常明顯,加上全球經濟又轉差,樓市找唔到原因可以gogogo了。 ...
香港人中意錢,唔中意事實

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Jasonyipp 於 2020-2-26 03:53 PM 發表

十萬供應全部私樓呀?廢淡又係到自high圍爐取暖,果然係得公屋得天下。 廢淡思想失敗人士🤫
算罷啦你,今次我有樓都唔撐你

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 hesheit111 於 2020-2-26 03:32 PM 發表

樓市呢幾年會穩步下調,炒家退市,買家一層自住無咩所謂。政府既政策好明顯係要壓抑樓市,因為呢個係民怨嘅根源。
就咁睇個表都feel到唔make sense啦,你估政府傻架咩?有幾層樓既好襯高位放啦。
https://www.hkcd.com/userfiles/1548116403.jpg ...
你呢個表我唔同意,因為其他城市裡面,政府提供 social housing 嘅比例係少之又少,所以香港至少一半低收入人士本來就唔應該納入統計,而且香港稅率低人地好多,所以 affordability 嘅話,香港其實應該同其他城市差不多。

引用:
原帖由 Jasonyipp 於 2020-2-26 03:53 PM 發表

十萬供應全部私樓呀?廢淡又係到自high圍爐取暖,果然係得公屋得天下。 廢淡思想失敗人士🤫
人地講 “未來五年” 總數,係無錯嘅

回覆 引用 TOP

依家政府已經同地產商同鄉紳傾好數
唔係點會今日財政預算案出黎話要推明日大嶼同土地共享計劃

唔好講中長期既明日大嶼
棕地同農地供應都已經好多

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 sunday8999 於 2020-2-26 04:37 PM 發表

冇錢追女仔自然就冇住屋需求

有人自己送上門被KO,CASE 已 CLOSE 心情超舒暢 XD

後記:
總有D輸家唔忿氣不停引你去同佢嘈,再不停兜圈搵漏洞造文章
所以當等到有人送上門被KO之後,要做既就係收工等佢飲恨一世

回覆 引用 TOP

引用:

理論總比現實多

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]