• 瀏覽: 9,783
  • 回覆: 109
  • 追帖: 1
買樓最大憂慮係加息,依家政府保你30年低息,唔買樓就笨七,仲租樓咩,呢次應該會催谷到人瘋狂入市。

加上之前1000萬樓八成按揭效應,出年供應斷層影響下,今年樓價睇升3成

【財政預算案】按證推定息按揭貸款 年息最低2.75厘
https://www.mpfinance.com/fin/instantf2.php?node=1582688414672&issue=20200226

三大不能買的盤:油塘、屯門樓 四小龍
1.油塘樓,水泥灰敝日
2. 屯門太遠,風水又差
3. 四小龍,太密集,住到好像雀籠
熱賣及精選
淡淡, Are you ready?

1.油塘樓,水泥灰敝日
透過銀行提供上限為1000萬港元的定息按揭貸款

即係話二千萬樓,借五成都可以做定息

1.油塘樓,水泥灰敝日
20年2.95%

引用:
原帖由 toothlady 於 2020-2-26 11:56 AM 發表

20年2.95%
20年後出邊可能加息加到15厘

1.油塘樓,水泥灰敝日
引用:
原帖由 江湖少俠 於 2020-2-26 12:00 PM 發表

20年後出邊可能加息加到15厘
會唔會減到一厘?

成千萬, 借20年, 你睇清楚月供幾多未先,供到你嘔泡喎

德政

回覆 引用 TOP

近十幾年都係低息環境,有乜著數?
硬好跌咗落地,執返咋沙

引用:
原帖由 toothlady 於 2020-2-26 11:56 AM 發表

20年2.95%
借800萬計
20/2.95里 月供39,751
30/2.95里 月供30,162

借600萬計
20/2.95里 月供29,813
30/2.95里 月供22,621

借400萬計
20/2.95里 月供19,876
30/2.95里 月供15,081

吾洗講壓測人工又要再多啲
btw,連政府都覺得借30年係on99,最多肯借20年

引用:
原帖由 海邊中心的羊羊 於 2020-2-26 12:22 PM 發表

近十幾年都係低息環境,有乜著數?
硬好跌咗落地,執返咋沙
推出呢個優惠, 即係代表壓測已廢, 可以令一批過唔到壓測既人入市

雷神:
1. 騎功硬凈
2. 平衡力好
3. 走位靈活
4. 搶閘迅速
5. 應變能力強
6. 步速智慧高
引用:
原帖由 江湖少俠 於 2020-2-26 11:48 AM 發表

買樓最大憂慮係加息,依家政府保你30年低息,唔買樓就笨七,仲租樓咩,呢次應該會催谷到人瘋狂入市。

加上之前1000萬樓八成按揭效應,出年供應斷層影響下,今年樓價睇升3成

【財政預算案】按證推定息按揭貸款 年息最低2.75厘
https://www.mpfinance.com/fin/instantf2.php?node=1582688414672&issue=2020 ...
總數才10億元,借五百萬只夠二百個單位申請。這就可以升三成?

未來連續幾年都赤字,經濟環境有幾差心中有數

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 跑步人生 於 2020-2-26 12:26 PM 發表

推出呢個優惠, 即係代表壓測已廢, 可以令一批過唔到壓測既人入市
點會唔駛過壓測
香港按揭證券公司嘅貸款嚟喎

新做按揭一定選巿場最低息plan
2.75, 2.85,2.95?
一開波就輸利息

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]