• 瀏覽: 9,778
  • 回覆: 109
  • 追帖: 1
引用:
原帖由 jefferychan 於 2020-2-26 02:54 PM 發表

我只係諗點幫到上車,有好多家庭過到壓測只欠首期,未必個個搵好多買過千萬既私樓,可能只係想買層居屋
換樓鏈層層啟動

三大不能買的盤:油塘、屯門樓 四小龍
1.油塘樓,水泥灰敝日
2. 屯門太遠,風水又差
3. 四小龍,太密集,住到好像雀籠
熱賣及精選
引用:
原帖由 江湖少俠 於 2020-2-26 11:48 AM 發表

買樓最大憂慮係加息,依家政府保你30年低息,唔買樓就笨七,仲租樓咩,呢次應該會催谷到人瘋狂入市。

加上之前1000萬樓八成按揭效應,出年供應斷層影響下,今年樓價睇升3成

【財政預算案】按證推定息按揭貸款 年息最低2.75厘
https://www.mpfinance.com/fin/instantf2.php?node=1582688414672&issue=2020 ...
等睇笑話爆煲

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 江湖少俠 於 2020-2-26 03:09 PM 發表

換樓鏈層層啟動
我認同換樓鏈會啟動,不過其實已有壓測控制,有幾多人D人工真係可以跳升

引用:
原帖由 poheung 於 2020-2-26 12:27 PM 發表

總數才10億元,借五百萬只夠二百個單位申請。這就可以升三成?
你做乜嘢篤穿人哋

回覆 引用 TOP

未出新措施時,如果做9成,要問按揭公司(e.g. hkmc) 借3成,銀行只借6成,要交保費,但厘息係P-2.5=2.5%
以家做定息20年就2.95%
其實計返可能差不多

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 牛腩飯 於 2020-2-26 03:01 PM 發表

原來財爺頭先全球直播講樓價脫離負擔能力係吹緊水, 低位黎正呀,, 明日去入市先, 介吾介意留低個聯絡方法, 我引荐你俾財爺呀
幾時入市係我決定啦,你呢啲冇樓人士教有樓人士做野,笑大人把口😑你努力啲力爭上游買樓啦,得把口

四處開始反價

三大不能買的盤:油塘、屯門樓 四小龍
1.油塘樓,水泥灰敝日
2. 屯門太遠,風水又差
3. 四小龍,太密集,住到好像雀籠
銀行股實掂,樓價實跌...除非切辣或減辣

Don't bother people for help without first trying to solve the problem yourself.

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 江湖少俠 於 2020-2-26 11:48 AM 發表

買樓最大憂慮係加息,依家政府保你30年低息,唔買樓就笨七,仲租樓咩,呢次應該會催谷到人瘋狂入市。

加上之前1000萬樓八成按揭效應,出年供應斷層影響下,今年樓價睇升3成

【財政預算案】按證推定息按揭貸款 年息最低2.75厘
https://www.mpfinance.com/fin/instantf2.php?node=1582688414672&issue=2020 ...
好多人等離島價先入市
8L7

你出豉油我出雞,點都點乾你,順便跳番 part 舞先,呵呵!!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 jefferychan 於 2020-2-26 03:17 PM 發表

我認同換樓鏈會啟動,不過其實已有壓測控制,有幾多人D人工真係可以跳升
有能力都唔敢依家買,前境咁唔明朗。

又來, 唔夠錢買咩?
借多D錢比你
遲下什麼壓測都免埋
全民供樓,打算用層樓綁住大家

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 mj23sp33 於 2020-2-26 13:18 發表

【預算案】按證公司推定息按揭 20年2.95厘 專家:利息開支多50萬
https://s.nextmedia.com/realtime/a.php?i=20200226&s=7015342&a=60642968

原來利息多左,又要爆升嗎 ...
AA話會
呢度大把分身

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 LuckyManManMan 於 2020-2-26 12:40 PM 發表

只有AA先講得出

Wow 原來是AA

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 甴曱死到絕 於 2020-2-26 13:58 發表

有無文件支持你提出的政府保你30年低息?
AA講嘢你都信

引用:
原帖由 海邊中心的羊羊 於 2020-2-26 14:40 發表

我睇唔起啲厄人落搭無所不作嘅AA啫,你轉行做保安我即刻好尊敬你

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]