• 瀏覽: 8,746
  • 回覆: 10
  • 追帖: 2

熱賣及精選
引用:
原帖由 hohohosoho 於 2020-2-26 11:21 AM 發表

大快活以前賣碟頭飯?
我八十頭, 就唔知

但記得細個去大家樂, 大快活都係碟頭?

引用:
原帖由 extremeaker 於 2020-2-26 01:12 PM 發表

84年D飯咁貴?我記得93年石塘咀果邊食雲吞麵都係得8蚊一碗喔
果時大快活呢D唔係最CHEAP既食店黎

我都記得90年左右, 樓下食碗雲吞麵係5.5

引用:
原帖由 annabb 於 2020-2-26 02:57 PM 發表

雲吞麵一向平野黎,宜家都有十幾蚊碗。
講緊果時巿價
牛雜麵都係5.5

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 annabb 於 2020-2-26 02:53 PM 發表

證明樓價真係離譜,大快活飯升左五六倍,樓價升左三十倍。
尋日問我老豆, 佢果時80年代, 後生仔搵2千蚊
而家後生仔都搵2萬蚊
不過講番樓價, 好似黃埔花園28萬, 係年薪140倍
而家買六球樓, 係年薪300倍

引用:
原帖由 最緊要有米 於 2020-2-26 04:00 PM 發表

以前師傅當眾大鬧徒弟,但背后對徒弟很有承擔
現在只會用婉轉方法指責徒弟,冇承擔,大家都是玩虛偽
而家啲師父無卡屎

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 ED1988 於 2020-2-26 05:00 PM 發表

但係大快活D飯就升得慢過人工。
一個簡單demand and supply問題,人多左,食既用既多左,但可以由大陸(或其他地方)入口平野,地就冇得入口。
再加上而家個個話要唔同屋企住。以前未結婚,邊有人搬開住,咪一樣上下格床,板揀房。 ...
岩聽

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 ED1988 於 2020-2-26 05:49 PM 發表

可能大家太後生啦。
我係粉嶺大既60後,大陸一直有食物入香港就梗,新界東人一定記得等火車時遇著豬車經過有幾臭。
80年代新界重有人種菜,養豬雞,街市既菜亦好多係本地菜(at least in粉嶺)。
到90年代新界先急速發展,發展商收農地,有人一夜暴富。我阿爺個friend當時應六七十歲,賣左幾萬呎農地收左二千幾萬。除左唔使再耕田外,生活冇乜唔同。一樣晨早去番同一間地痞茶樓之後就黎我 ...
豬車,我都聞過

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 連續難吃的白襪 於 2020-2-26 05:47 PM 發表

年薪?
講錯,月薪

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 lawscw 於 2020-2-27 09:50 AM 發表

细路...我七十年代開始食煙,當年有「良友、總督、雲絲頓」一蚊四銀錢一包...
七四年用八萬幾蚊買咗美孚新邨六期一单位,住到依家退休喇...
亞伯,做乜無端端嗌人細路

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 liusheng 於 2020-2-27 10:48 AM 發表

大快活大圖片是哪裡找到的呀?好有趣
網上見到的

回覆 引用 TOP

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]