• 瀏覽: 8,743
  • 回覆: 84
  • 追帖: 2
86年頭,一碗雲吞麵大排檔五蚊,有冷氣茶餐廳五個半

回覆 引用 TOP

熱賣及精選
86年頭,一碗雲吞麵大排檔五蚊,有冷氣茶餐廳五個半

回覆 引用 TOP

1985年淘大花園樓價廿幾萬元,沙田第一城也是廿幾萬元兩房,至於太古城也不貴,三丶四十萬元一間,因當時英皇道好塞車,去中環番工要塞餐懵,後來有繞道,才解決交通問題

引用:
原帖由 lawscw 於 2020-2-27 09:50 AM 發表

细路...我七十年代開始食煙,當年有「良友、總督、雲絲頓」一蚊四銀錢一包...
七四年用八萬幾蚊買咗美孚新邨六期一单位,住到依家退休喇...
美孚最初幾平駕,我聽過長輩講過,六十年代末期,飲可口可樂,在汽水樽蓋那塊水松掩下印有字仔,如集齊可口可樂,令你心曠神怡,就可以換獎品和參加抽獎,頭獎是美孚洋樓單位一個,而且重有幾次抽獎添,可見在大公司眼中,美孚樓一啲都唔貴,可以用來送幾層

引用:
原帖由 hohohosoho 於 2020-2-26 11:21 AM 發表

大快活以前賣碟頭飯?
當時日日幫親佢吉列豬爬反, 怕了, 幾十年後再冇試過吉列豬爬

引用:
原帖由 初生之犢不懼虎 於 2020-2-26 11:19 AM 發表

華僑日報都執左好耐. 樓主好野

回覆 引用 TOP

嘩, 如何回到當時

回覆 引用 TOP

黃埔以前全海竟,現在被傘密

引用:
原帖由 最緊要有米 於 2020-2-27 08:41 PM 發表

黃埔以前全海竟,現在被傘密
以前叫黄埔船塢,專拆舊船,當年(75年)從红磡碼頭坐船過北角返工一目了然,45年前囉...

引用:
原帖由 loopyyamkk 於 2020-2-27 07:48 PM 發表

當時日日幫親佢吉列豬爬反, 怕了, 幾十年後再冇試過吉列豬爬
年紀大怕肥?

我係咸濕仔,最愛大包米。
後宮幾千批,成世畀女圍。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 lawscw 於 2020-2-28 12:59 AM 發表

以前叫黄埔船塢,專拆舊船,當年(75年)從红磡碼頭坐船過北角返工一目了然,45年前囉...
舊碼頭在而家都會商場位置

引用:
原帖由 波濤宇宙的貓奴 於 2020-2-27 02:48 PM 發表

美孚最初幾平駕,我聽過長輩講過,六十年代末期,飲可口可樂,在汽水樽蓋那塊水松掩下印有字仔,如集齊可口可樂,令你心曠神怡,就可以換獎品和參加抽獎,頭獎是美孚洋樓單位一個,而且重有幾次抽獎添,可見在大公司眼中,美孚樓一啲都唔貴,可以用來送幾層 ...
美孚現在已升咗一百倍

引用:
原帖由 波濤宇宙的貓奴 於 2020-2-27 02:36 PM 發表

1985年淘大花園樓價廿幾萬元,沙田第一城也是廿幾萬元兩房,至於太古城也不貴,三丶四十萬元一間,因當時英皇道好塞車,去中環番工要塞餐懵,後來有繞道,才解決交通問題 ...
想當年(84年)柴灣杏花邨在金鍾開賣,七百幾呎單位賣36萬幾,當時後生,唔够錢比首期...

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]